Verbind je met ons

Iran

'Het is zeer dringend voor de Europese Unie om de IRGC van Iran te verbieden'

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Jonathan Spyer is oprichter en directeur van het Middle East Center for Reporting and Analysis; Foto: briefing in het Centro Sefarad-Israel in Madrid op 27 februari 2023. Foto van EJP.

"IRGC is specifiek en vooral een bijeenkomst van mensen wiens specifieke taken en vaardigheden het oprichten van proxy- en franchise-militaire organisaties in andere landen zijn, waar ze de belangen van het regime in Teheran kunnen dienen", legt Jonathan Spyer, expert in Midden-Oostenzaken, uit. een resolutie van het Europees Parlement waarin erop wordt aangedrongen dit te doen, heeft de Europese Unie tot nu toe afgezien van het op de lijst plaatsen van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) als een terreurorganisatie, schrijft Yossi Lempkowicz.  

In januari besloot de Raad Buitenlandse Zaken van de EU, die bestaat uit de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, pas tot een nieuw pakket sancties tegen Iran in de nasleep van de repressie tegen demonstranten, het gebruik van Iraanse drones in de oorlog van Rusland in Oekraïne. Sancties waren gericht tegen hooggeplaatste leden van de Iraanse veiligheidstroepen, waaronder de IRGC.

Terwijl het Europees Parlement met 598 tegen 9 stemde voor het verzoek aan de EU om de IRGC op de lijst van terreurorganisaties te plaatsen. Een resolutie veroordeelde “het meedogenloze optreden door Iran, inclusief de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), tegen de demonstraties na de dood van Mahsa Amini, na haar gewelddadige arrestatie, misbruik en mishandeling door de Iraanse 'zedenpolitie'.''

Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, zei destijds echter dat de IRGC niet op de lijst van terroristische groeperingen kan worden geplaatst ''zonder een rechterlijke beslissing''.

Jonathan Spyer, een analist in het Midden-Oosten en een van de beste experts van Iran, is van mening dat de door Borrell gegeven reden ''niet serieus'' is.

''Ik denk dat dit is gebeurd vanwege de invloed van het professionele echelon in een aantal Europese landen, ik bedoel de buitenlandse diensten van een aantal Europese landen die niet geloven dat de deur gesloten is voor het vooruitzicht om terug te keren naar zijn land. Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA),'' de nucleaire deal van 2015 tussen wereldmachten en Iran, zei Spyer tijdens een briefing in Madrid, georganiseerd door de Europe Israel Press Association (EIPA).

advertentie

''Ze geloven niet dat deze deur definitief gesloten is en daarom willen ze niets doen om het Iraanse regime te ergeren of van streek te maken, waarvan ze vrezen dat het dan de deur zal sluiten die nog niet gesloten is. Dit is niet onbekend. Het is precies het denken dat de opvattingen van de meeste Europese landen over Iran de afgelopen decennia heeft gedomineerd'', voegde hij eraan toe.

''Het gevoel dat omdat er nog steeds een kans is op diplomatie, je de deur naar het regime niet moet sluiten, dat er nog wat pragmatisme is waarmee je kunt werken...'' Dit is een ''grote fout'', zei Spyer. , oprichter en directeur van het Middle East Center for Reporting and Analysis.

''Je hoort ook: wat maakt het uit om een ​​organisatie te verbieden, terwijl we wetten hebben in elk Europees land, inclusief antiterreurwetten, dus als een organisatie terrorisme steunt, zijn er wetten in de landen om ermee om te gaan, waarom? heb je extra wetten nodig? Wat verandert het?''

''Dit is volkomen onjuist. Veel activiteiten van IRGC op Europese bodem zijn niet direct gewelddadig. Veel activiteiten kunnen iemand zijn die opstaat en praat. Maar Europa heeft niets geleerd van de ervaring van de afgelopen twintig jaar. Een man die in het bijzijn van andere mensen staat te bullshit kan heel gevaarlijk zijn... Want hoe zijn deze met Europa verbonden jihadistische soennieten in het VK, Frankrijk, Nederland, België en elders geprogrammeerd voordat ze gewelddadig werden? Door verkeerde voorlichting en propaganda van soennitische jihadistische organisaties onder de radar van Europese regeringen. De Britse gvt verbood alleen een organisatie genaamd Al Muhajirun in 2010. Ik herinnerde me dat ik tegen de autoriteiten het bestaan ​​van deze gevaarlijke groep had genoemd. al 20 jaar geleden… Ze vertelden me: dit is een stelletje clowns, idioten. Ze praten gewoon en kijk naar terroristen die verantwoordelijk zijn voor aanslagen, bomaanslagen... allemaal leerden ze hun ideologie van Al Muhajirun. IRGC doet hetzelfde: de geest vergiftigen op Europese bodem. Maar om daarmee om te gaan, moet je ze verbieden als een terreurorganisatie. Want als ze dat niet zijn, zullen ze zeggen dat ik niets verkeerd doe, alleen maar met een stel mensen praten. Dit is dus inderdaad zeer urgent'', zei Jonathan Spyer.

De IRGC werd gevormd na de Iraanse Islamitische Revolutie in 1979 en is uitgegroeid tot een belangrijke militaire macht in het land, die ook het nucleaire en ballistische programma van Teheran controleert en terroristische operaties en moordcomplotten elders in de regio en in de wereld financiert. Het werd in de eerste plaats opgericht voor twee specifieke doelen: het verdedigen van het regime en het exporteren van de islamitische revolutie naar buurlanden door middel van terrorisme.

Zijn invloed is toegenomen onder het bewind van de huidige president Ebrahim Raisi, die in 2021 aan de macht kwam.

''Dit is een uniek type organisatie. IRGC is geen conventionele militaire groep maar kan conventionele militaire taken uitvoeren. Het is geen inlichtingenorganisatie, maar kan wel inlichtingentaken uitvoeren. Het is geen paramilitaire organisatie, maar het kan opnieuw dergelijke functies vervullen'', legt Spyer uit.

''Maar het is specifiek en vooral een bijeenkomst van mensen wiens specifieke taken en vaardigheden het oprichten van proxy- en franchise-militaire organisaties in andere landen zijn, waar ze de belangen van het regime in Teheran kunnen dienen. Dit is een merkwaardig type organisatie. De meeste landen ter wereld hebben zoiets niet. Maar toen de IRGC dergelijke groepen probeerde te organiseren en op te richten in goed georganiseerde staten, kwam het niet ver. Het probeerde het te organiseren in Bahrein, dat een sjiitische meerderheid heeft, maar Bahrein kwam snel tegen hen op, het probeerde het te organiseren in Saoedi-Arabië, dat een grote sjiitische meerderheid heeft, maar het kwam niet ver. In Europa plande de IRGC terreuraanslagen in West-Europa zoals we zagen in Parijs in 2018, toen het probeerde een terreurdaad te plegen tegen een Iraanse oppositieorganisatie, in 2015 en 2017 vermoordde het in Nederland twee leiders van een Iraanse oppositiegroep, in Denemarken probeerde het in 2018 een Arabisch oppositielid te vermoorden, in Londen werd ontdekt dat de IRGC een grote hoeveelheid ammoniumnitraat in een huis probeerde vast te houden.''

Dankzij IRGC was Iran erin geslaagd volmachten te creëren in Libanon, Syrië, Irak, Jemen en onder de Palestijnen.

''In 2012 en 2013 werd het Syrische regime van Bashar Assad waarschijnlijk verslagen door de rebellen. Hij kon geen oplossing vinden omdat het regime gebaseerd was op een zeer beperkte aanhang: Assad komt uit een sekte van de Alaouiten. Een splitsing in de sjiitische islam. Zij vormen 12% van de bevolking in Syrië. De opstand tegen het regime van Assad kwam van de soennitische Arabieren die ongeveer 60% van de bevolking uitmaken. Dit feit leidde tot zijn schijnbaar onvermijdelijke nederlaag. Hij kon niet eens rekenen op zijn leger van 400,000 militairen, voornamelijk soennieten. Gelukkig voor Bashar Assad was dit regime op één lijn met Iran, wat betekent dat toen hij in 2012/2013 met deze hachelijke situatie werd geconfronteerd, zijn assistenten naar Teheran konden gaan en zeiden: kun je ons helpen? En gelukkig voor hem was er de IRGC en generaal-majoor Qassem Soleimani, het hoofd van zijn externe strijdmacht, de Quds-strijdmacht. Hij zei tegen Assad: we begrijpen uw probleem en we hebben de oplossing. We hebben de capaciteit om voor u een geheel nieuwe arm te creëren: een parallelleger, we kunnen het rekruteren, trainen, bewapenen en inzetten,…. Dit is wat ze deden. Ze begonnen enkele Alaouieten, Koerden, Druzen, christenen en sjiieten te rekruteren. Dit leger vulde het gat voor Bashar Assad en stelde zijn regime in staat om gedurende die cruciale twee jaar in het veld te staan ​​totdat in september 2015 de Russische luchtmacht in de lucht van Syrië kwam en het verhaal afsloot wat betreft de opstand in Syrië. ''

''Dit is een concreet voorbeeld van de toepassing van de methodologie van de IRGC die een zeer belangrijk doel en overwinning behaalt voor haar lokale klant Bashar Assad en, nog belangrijker, voor Iran zelf. Dit is de methode van de Iraniërs.''

Wat is hun doel?

''Ze hebben twee doelen: één is het bereiken van de Middellandse Zee, iets wat de Perzische rijken al sinds de oudheid proberen te doen. Er is ook een ideologische component: ze zijn absoluut toegewijd aan de vernietiging van de staat Israël. Ali Khamenei beschreef het als een 'kankergezwel' in de regio. Ze zoeken de hegemonie in de regio in geostrategische termen: westwaarts richting de Middellandse Zee en zuidwaarts richting de Golfstaten'', besluit Spyer.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending