Verbind je met ons

Armenië

Iran-Armenië-Rusland: de as tegen Oekraïne onthuld

DELEN:

gepubliceerd

on

"De tweede militaire macht ter wereld", zoals Rusland werd genoemd voordat het oorlog voerde in Oekraïne, lijdt naar verluidt aan een ernstig tekort aan zowel dodelijke als niet-dodelijke wapens, waaronder drones en raketten. Wanneer het onmogelijk is om op de gebruikelijke manier aan wapenonderdelen en militaire goederen te komen, is de agressor gedwongen te vertrouwen op voorraden uit schurkenlanden en hun handlangers. Een van de belangrijkste medeplichtigen die de levering van gesanctioneerde goederen aan Rusland verzekert, is Armenië - schrijft James Wilson.

De onheilige alliantie tussen Rusland, Iran en Armenië kwam tot stand ondanks de focus op westerse waarden die door premier Nikol Pashinyan van Armenië werd verklaard. Daden zeggen meer dan woorden: een aantal gemakkelijk verifieerbare feiten getuigen daar ondubbelzinnig van Armenië dient als een belangrijk knooppunt voor de levering van gesanctioneerde (inclusief militaire) goederen die de Russische agressie in Oekraïne ondersteunen en zorgt voor de directe verbinding tussen Iran en Rusland.

Iran erkent de Armeense veiligheid als topprioriteit

In een oorlogsjaar in Oekraïne heeft de president van Iran verschillende verklaringen afgelegd waarin hij het belang van de betrekkingen met Armenië benadrukte en pleitte voor de intensivering ervan. "Iran beschouwt Armenië als een hecht en vriendelijk land" zei Raisi op 2 juni.

"Armenië is van plan betrekkingen met Iran aan te knopen zoveel mogelijk en op alle gebieden”, herhaalde de Armeense premier Pashinyan hem op 1 oktober.

"De veiligheid van Armenië is de veiligheid van Iran", zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken gedeclareerd op 20 oktober. De volgende dag benadrukte zijn Armeense tegenhanger dat de betrekkingen tussen de twee landen gebaseerd waren op "een diepgaand begrip van de gemeenschappelijke natuurlijke belangen van de staten" Op 11 februari van dit jaar herhaalde president Khachaturyan: "De Republiek Armenië wil de wederzijds voordelige samenwerking tussen Armenië en Iran graag uitbreiden en verdiepen. voor de stabiliteit van de regio en het voordeel van onze volkeren"

Op 30 oktober erkende het Armeense ministerie van Defensie dat Iran had geleverd aanval drones, en in dezelfde maand doneerden de Iraniërs 600 raketten aan de Armeniërs. Op 1 november werd Pashinyan verwelkomd in Teheran: een memorandum van overeenstemming en samenwerking op energiegebied werd ondertekend.

advertentie

Al het bovenstaande bevestigt dat de twee landen elkaar als strategische bondgenoten zien. Beiden delen spanningen met één buurland, Azerbeidzjan, en vertrouwen op goede betrekkingen met een ander buurland, Rusland.

Ongekende boost in handelsomzet en diplomatieke banden

Het is symbolisch dat de handelsomzet tussen de twee landen sterk toenam tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne: in 2022 bedroeg de export van Armenië naar Iran $ 111.2 miljoen, een stijging van 70% ten opzichte van het voorgaande jaar; Iraanse import naar Armenië bedroeg in totaal $ 599.7 miljoen, een stijging van 37%.

Blijkbaar is een aanzienlijk deel van deze toename te wijten aan het gebruik van Armeens grondgebied als overslagpunt voor de overdracht van gesanctioneerde goederen, wapens en drones van Iran naar Rusland. De geografische ligging van Armenië, dat aan beide landen grenst, zorgt voor een vrijwel ongecontroleerde verplaatsing van vracht van Iran naar Rusland, waarbij sancties worden omzeild.

Dit ziet er vooral cynisch uit tegen de achtergrond van Armenië dat Azerbeidzjan beschuldigt van het illegaal overbrengen van wapens naar Nagorno-Karabach via de Lachin-corridor. De dubbele moraal van de Armeense leiders is echter niet alleen van toepassing op het transport van wapens, maar ook op politieke gebeurtenissen, wat boekdelen spreekt over hun werkelijke waarden.

Een eye-opener die in het Westen onopgemerkt bleef, getuigt van het niveau van Jerevans officiële steun aan het theocratische regime van Iran: kort na de meedogenloze onderdrukking van protesten in Iran, een van de belangrijkste redenen daarvoor was ernstige discriminatie van vrouwen, de vrouw van Armeense Premier Hakobyan bezocht Teheran. Daar nam ze op 18 januari deel aan het "First International Congress of Powerful Women" georganiseerd door de autoriteiten. Op 27 februari erkende de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken haar deelname hieraan belangrijke gebeurtenis voor het regime.

Het is even veelzeggend dat Armenië anderhalve maand eerder, op 24 november, dat had uitgesproken tegen een resolutie van een speciale zitting van de Mensenrechtenraad van de Algemene Vergadering van de VN, getiteld "De verslechterende mensenrechtensituatie in de Islamitische Republiek Iran". Het merkte op "de noodzaak om schendingen van de mensenrechten voor het gerecht te brengen".

Al deze feiten onthullen op overtuigende wijze Jerevans ware prioriteiten op het gebied van buitenlands beleid, veel meer dan flauwe verklaringen van individuele functionarissen over hun verlangen om zich weer op het Westen te concentreren. Voor Armenië is het Westen niet meer dan een situationele bondgenoot, nuttig als het gaat om het bereiken van zijn eigen doelstellingen, zoals de erkenning van de Armeense genocide of het veiligstellen van zijn illegale aanspraken op Azerbeidzjaans land in Nagorno-Karabach. Zijn ware bondgenoten wonen in Moskou en Teheran. Oekraïners moeten weten waar ze hun bedankbriefjes naartoe moeten sturen als de Russen hun steden beschieten of hun infrastructuur aanvallen met Iraanse drones. Naar Yerevan, zonder liefde.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending