Verbind je met ons

Iran

Het Parlement veroordeelt mensenrechtenschendingen in Iran 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De betrekkingen tussen Iran en de EU zijn de afgelopen jaren wankel gebleken als gevolg van de voortdurende schendingen van de mensenrechten in het land. Het Parlement heeft herhaaldelijk opgeroepen tot meer actie, Wereld.

Aanvullende EU-sancties ter discussie

In Iran braken massale protesten uit nadat Mahsa Amini in september 2022 in politiehechtenis stierf nadat ze naar verluidt haar hoofddoek ongepast had gedragen. De regering lanceerde een gewelddadig optreden, arresteerde demonstranten en sloot sociale media af.

De EU overweegt aanvullende sancties op te leggen aan het regime vanwege het wijdverspreide en onevenredige gebruik van geweld tegen demonstranten.

Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen, op 19 januari 2023 Het Parlement riep op tot meer sancties tegen het Iraanse regime, zeggend dat alle verantwoordelijken voor mensenrechtenschendingen EU-sancties zouden moeten krijgen, terwijl de Islamitische Revolutionaire Garde op de EU-terroristenlijst zou moeten staan.

Het Europees Parlement volgt de mensenrechtensituatie in Iran op de voet. Het heeft de afgelopen jaren verschillende resoluties aangenomen om aandacht te vragen voor de situatie van mensen die zowel EU-burgers als Iraniërs zijn die in de gevangenis worden vastgehouden; die van mensenrechtenverdedigers, zoals Nasrin Sotoudeh, een vooraanstaand mensenrechtenadvocaat en winnaar van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europees Parlement in 2012; en die van verdedigers van vrouwenrechten. Europarlementariërs hadden ook kritiek op de gewelddadig optreden tegen protesten tegen de regering en veroordeelde het gebruik van de doodstraf in het land.

Reactie van de EU op mensenrechtenschendingen in Iran door de jaren heen

advertentie

De betrekkingen met Iran zijn problematisch sinds de Islamitische Revolutie in 1979, die er onder meer toe leidde dat de rechten van vrouwen in het land werden beknot en de mensenrechtensituatie in de loop der jaren verslechterde.

De EU maakt zich al jaren zorgen over de situatie en legde in 2011 gerichte sancties op als reactie op ernstige mensenrechtenschendingen in het land. In maart 2012 zijn aanvullende beperkende maatregelen opgelegd, die sindsdien elk jaar zijn verlengd.

De EU speelde een belangrijke rol bij het bereiken van een overeenkomst met Iran in 2015 om te voorkomen dat het kernwapens zou ontwikkelen in ruil voor opheffing van de sancties. Dit stopte in 2018 nadat de VS zich terugtrokken uit de deal.

Lees meer over mensenrechten

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending