Verbind je met ons

Iran

Aanval op de Azerbeidzjaanse ambassade in Iran: Teheran blijft zijn buren bedreigen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op de ochtend van 27 januari werd de ambassade van Azerbeidzjan in Teheran aangevallen door een schutter. De aanvaller snelde naar het ambassadegebouw in een auto met twee kinderen aan boord, botste tegen een auto die vlakbij de ambassade geparkeerd stond, stormde naar binnen en schoot op de veiligheidspost van de ambassade met een Kalashnikov-aanvalsgeweer. Als gevolg van de aanval kwam het hoofd van de beveiliging van de diplomatieke missie om het leven. Twee andere bewakers raakten gewond. 

Dat meldt een bron dicht bij de Iranian Islamitische Revolutionaire Garde, was de aanvaller op de Azerbeidzjaanse ambassade in Teheran de 50-jarige Yassin Hussainzadeh, die "persoonlijke problemen" had. Hij is getrouwd met een Azerbeidzjaans staatsburger en kwam in Teheran aan vanuit de Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan.

Geen enkel land ter wereld is veilig voor terroristische aanslagen op buitenlandse ambassades. Maar talloze aanvallen op diplomatieke missies in de geschiedenis van Iran (van het bloedbad op de Russische ambassade in 1829 tot de kaping van de Amerikaanse ambassade in 1979 en de Saoedische consulaten in 2016) hebben altijd plaatsgevonden met medeweten en in opdracht van de Iraanse autoriteiten.

Eeuwen later keurt de Iraanse publieke opinie het doden van diplomaten nog steeds goed. Zo legde het hoofd van de Russische missie in Teheran, Levan Dzhagaryan, vorig jaar op Diplomat's Day bloemen ter nagedachtenis aan de dichter en ambassadeur Alexander Griboyedov, vermoord door Teheran-fanatici. en bedreigingen om de huidige Russische ambassadeur aan dezelfde behandeling te onderwerpen als Wazir-Mukhtar Griboyedov, wiens verminkte lichaam alleen tussen honderden andere lijken kon worden geïdentificeerd dankzij een duidelijk fysiek kenmerk, namelijk een vinger die in een duel was geschoten. Iran vindt het absoluut niet nodig om zich te schamen, schuld toe te geven of vergiffenis te vragen voor het lynchen van diplomaten op de 6e Shaaban van 1244 AH. Zelfs Iraanse diplomaten, die commentaar gaven op het incident in hun Telegram-feeds, schreven dat de ambassadeur zelf in gebreke was gebleven.

En buiten Iran, in verschillende landen, op verschillende continenten, zijn agenten van de geheime diensten van dat land en terroristische structuren, gesteund door het Ayatollah-regime – en meer specifiek door de Islamitische Revolutionaire Garde – beschuldigd van het beramen van aanslagen op Amerikaanse en Israëlische ambassades.

Natuurlijk kan worden aangenomen dat de Iraanse autoriteiten geen direct bevel hebben gegeven om het vuur op de Azerbeidzjaanse ambassade te openen, er kan worden aangenomen dat Iraanse speciale diensten niet direct achter deze terroristische daad zaten, maar toch rijzen er veel vragen. Iraanse autoriteiten, die de circulatie van wapens volledig controleren en constant rapporteren over de inbeslagname van wapens van de tegenstanders van het regime - meestal oude jachtgeweren - hebben op de een of andere manier een Kalashnikov-aanvalsgeweer en patronen van "een man met persoonlijke problemen" over het hoofd gezien?


De aanvaller arriveerde in Teheran vanuit een van de provincies waar dagelijks rellen tegen de regering plaatsvinden. De dichtstbijzijnde stad van deze provincie bij Teheran ligt op 425 kilometer afstand - bijna twee keer de afstand naar de dichtstbijzijnde Azerbeidzjaanse stad. Dus een man met 'persoonlijke problemen' grijpt een Kalashnikov-geweer en rijdt helemaal naar de hoofdstad om de ambassade aan te vallen?
 
Bovendien wordt de Ambassade van de Republiek Azerbeidzjan in Iran niet alleen van binnenuit bewaakt door Azerbeidzjanen, maar ook van buitenaf door Iraanse veiligheidstroepen. En het wordt intensiever bewaakt dan bijvoorbeeld de Amerikaanse ambassade in Moskou, aangezien niet de Azerbeidzjaanse ambassade wordt bewaakt tegen de Iraniërs, maar Iran wordt bewaakt vanuit het vertegenwoordigingskantoor van Azerbeidzjan. Teheran laat al lang doorschemeren dat Israël, de NAVO, de VS en het VK de bevolking "aanzetten" om te protesteren tegen het regime vanaf het grondgebied van zijn noorderbuur.

En men kan de schuld van de Teheran-mullocratie niet ontkennen voor een ongekende campagne van leugens, laster en aanzetten tot haat tegen het Azerbeidzjaanse volk, de staat Azerbeidzjan en het leiderschap van het land. Het regime van de ayatollahs creëerde rond Azerbeidzjan een sfeer van haat waarin de afgevuurde schoten onvermijdelijk werden.

"We denken niet dat de aanval op de Azerbeidzjaanse ambassade in Iran om persoonlijke redenen was", zei het hoofd van de persdienst van het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een interview met de Turkse TRT Haber . “In de afgelopen maanden overspoelde grootschalige anti-Azerbeidzjaanse propaganda de Iraanse media en diende als aanzet voor de aanval. Azerbeidzjan is altijd een voorstander geweest van goed nabuurschap met Iran, maar dergelijke provocaties hebben een negatieve impact.”

advertentie


Er moet worden benadrukt dat zes uur voor de terroristische daad in de Azerbeidzjaanse ambassade in Teheran een raketaanval op Israël werd uitgevoerd door een groep die volledig werd gefinancierd en gecontroleerd door Iran.

Tegen de achtergrond van de recente briefwisseling tussen de parlementen van Israël en Azerbeidzjan, die grotendeels waren gewijd aan de gemeenschappelijke Iraanse dreiging voor beide landen lijkt een dergelijke synchronisatie in de tijd op zijn minst symbolisch, zo niet verdacht. Er moet ook worden opgemerkt dat de opruiingscampagne van Iran tegen Azerbeidzjan een duidelijke antisemitische connotatie heeft.


In december 2022 circuleerde er op Iraanse sociale media een antisemitische cartoon waarin de Azerbeidzjaanse president Aliyev werd afgebeeld als een Jood met een keppeltje met een enorme neus en zijlokken. De cartoon is ondertekend met "Rabbi Ilham Alef". Dit is een toespeling op Aliyevs zogenaamd joodse naam (zoals Iraanse antisemieten die begrijpen), joodse afkomst en spirituele kwalificaties in het jodendom. De auteur van de cartoon is Ehsan Movahediaan, een medewerker van het Tehran Institute of International Relations van de Universiteit van Tabatabai. Hij werkt samen met het Institute of National Security Studies van de National Defense University (een structuur die ondergeschikt is aan de generale staf van de Iraanse strijdkrachten).

Dezelfde maand werden door de Iraanse staatsmedia openlijk gezamenlijke Turks-Azerbeidzjaanse militaire oefeningen georganiseerd met de officiële codenaam "Fraternal Fist". “Georganiseerd door zionisten”. "Het zionistische regime speelde waarschijnlijk een belangrijke rol bij het organiseren van Turks-Azerbeidzjaanse oefeningen", zei Afifeh Abedi - Iraanse expert op het gebied van internationale politiek - in een interview met de Mardom Salari-website die geassocieerd wordt met de "progressieve vleugel van het Iraanse regime".


ISNA-staatsagentschap meldde dat Baku "een vijand van Teheran is geworden, omdat het gecorrumpeerd is door invloeden van Israël, Turkije en de NAVO", tot het punt waarop naar Azerbeidzjan wordt verwezen als een marionet in de "zionistische invloedssfeer". Ze beweren zelfs dat het de NAVO zelf is die lobbyt voor de oprichting van de "Turan" -corridor, die Ankara en Baku met elkaar verbindt, en op zijn beurt andere Centraal-Aziatische Turkse staten. Aangezien Azerbeidzjan een vijand van de ayatollahs is geworden, "was het niet meer dan normaal om zijn regionale tegenstander, Armenië, als een nauwe bondgenoot van Iran te accepteren", werd benadrukt. 

Het proces van demonisering van Azerbeidzjan ging door in januari 2023, toen bijvoorbeeld een aantal Iraanse hooggeplaatste geestelijken in de door etnische Azerbaniërs bevolkte regio's beweerde dat “Zionistische Joden willen de wereld overnemen” en alle ware moslims, moeten zich ertegen verzetten, en dat “Zionisme is de grootste bedreiging voor Azerbeidzjanen" en Joden, die Azerbeidzjan infiltreren, zijn een schandelijke misdaad van de autoriteiten van dit land. 

Het is moeilijk te voorspellen hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen, maar het is duidelijk dat Iran een bedreiging vormt voor al zijn buurlanden en voor de stabiliteit van de regio. Het moet worden aangepakt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending