Verbind je met ons

Oostenrijk

De breuklijnen van het Europese project worden dieper

DELEN:

gepubliceerd

on

Extreemrechtse politici in alle Europese landen hebben de gave om een ​​goede crisis niet verloren te laten gaan. schrijft CFACT-beleidsanalist Duggan Flanakin.

Terwijl de heropleving van de soevereiniteit op de voorgrond staat in een Europa dat verscheurd wordt door spanningen aan de fundamenten van zijn solidariteit, ondermijnt de instrumentalisering van extreme politiek het Europese project en verdiept het de breuklijnen nog verder.

Neem bijvoorbeeld de Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer (afgebeeld) die het vetorecht van zijn land hanteert om de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied te blokkeren, ondanks dat beide landen aan de noodzakelijke criteria voor toetreding voldoen.

Zijn enige stem tegen de toetreding van elk land (en ter ondersteuning van de toetreding van Kroatië) tot het Schengengebied heeft niet alleen de goede betrekkingen tussen Wenen, Boekarest en Sofia verstoord, maar ook de geloofwaardigheid van Nehammer in heel Europa aangetast.

Nehammer gebruikte zelfverzonnen statistieken en hergebruikte vervolgens de retoriek van de migrantencrisis van Sebastian Kurz, met veel minder effect, om de diskwalificatie van Roemenië en Bulgarije te rechtvaardigen.

Zelfs de Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen bekritiseerde het besluit en zei: “Het besluit was niet de juiste. Als het Schengensysteem niet werkt, waarom zouden we dan Roemenië en Bulgarije blokkeren? Waarom laten we ze niet meedoen?”

Ook Oostenrijkse politieke motivaties speelden hier een belangrijke rol. 

Nehammer vreest de opkomst van FPÖ, een rechtse rivaal voor wie migratie en vluchtelingen verkiezingswerkpaarden zijn. Dit helpt gedeeltelijk zijn wanhopige Schengenvetobesluit te verklaren. Wanneer politici geen aansluiting vinden bij de kiezers en hun peilingen dalen, doen en zeggen ze tenslotte wanhopige dingen.

Bij de eerste regionale verkiezingen sinds het besluit van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) zijn de berekeningen van de Oostenrijkse bondskanselier ineengestort. De FPÖ domineert nog steeds het klassement en hun voorsprong groeit.

Maar ook al zou de ÖVP (de partij van Nehammer) door deze stunt slagen en terrein winnen in de peilingen, dan nog getuigt dit van een bedrieglijke wanhoop die de Europese solidariteit ondermijnt.

Als reactie op het veto van Oostenrijk is Roemenië een diplomatiek offensief begonnen om de zorgen weg te nemen en steun te genereren van andere EU-lidstaten.

Roemeense functionarissen benadrukken hun toewijding aan de Europese waarden en veiligheidsnormen, en onderstrepen daarmee de bereidheid van het land om positief bij te dragen aan het Schengengebied. Bovendien is het land actief betrokken bij de dialoog met andere EU-landen om een ​​consensus op te bouwen die de reële of ingebeelde zorgen van Oostenrijk tegenspreekt.

Maar de Roemeense regering verkeert ook in een positie om de hand van de Oostenrijkse leiders af te dwingen door hen te raken waar het het meest pijn doet: hun bedrijfsresultaten.

Gebruikmakend van haar commerciële relaties met OMV, een petrochemisch bedrijf gevestigd in Wenen dat PETROM, het kroonjuweel van de Roemeense olie- en gasindustrie, privatiseerde, weigert de door Marcel Ciolacu geleide regering de door OMV gevraagde gunsten te verlenen voor de exploratie van een veld in de Zwarte Zee.

Een aanstaande kwartaalvergadering van de JBZ-raad eind dit jaar zal bepalen of de Oostenrijkers gedwongen zullen worden om het Europese project, opgericht door figuren als Adenauer, Schuman en Spinelli, boven geopolitieke spelletjes en zogenaamde nationale ‘belangen’ te plaatsen.

De Europese Unie, die toch al met interne uitdagingen kampt, staat voor een delicate evenwichtsoefening bij het beheersen van de gevolgen van het Oostenrijkse besluit. 

Het vinden van een evenwicht tussen regionale belangen en de bredere geopolitieke realiteit zal van cruciaal belang zijn voor het behoud van de cohesie van de EU.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending