Verbind je met ons

Oostenrijk

De teloorgang van het buitenlandse beleid van Oostenrijk: een blik van binnenuit

DELEN:

gepubliceerd

on

Als klein, geheel door land omgeven land in Midden-Europa heeft Oostenrijk van oudsher een beleid van neutraliteit en niet-afstemming gevoerd in internationale aangelegenheden, vooral tussen het Oosten en het Westen. Dit beleid is echter ineffectief en contraproductief gebleken in het licht van de recente uitdagingen en crises waarmee het Europese continent wordt geconfronteerd.

            Een van de meest prominente voorbeelden van het falen van het Oostenrijkse buitenlands beleid is het onvermogen van Oostenrijk om zichzelf te positioneren in relatie tot het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Kanselier Karl Nehammer wilde dat wel versterken De neutraliteit van Oostenrijk na het uitbreken van de oorlog: “Oostenrijk was neutraal, Oostenrijk is neutraal, Oostenrijk zal neutraal blijven”. Deze voortdurende dubbelzinnigheid in de internationale betrekkingen is echter bekritiseerd door buitenlandse zaken geleerden en commentatoren gelijk. Oostenrijk heeft in maart 2022 geen steun verleend aan het aanbod van Oekraïne voor een staakt-het-vuren, en heeft zich niet aangesloten bij de pogingen van andere landen buiten Europa om de gevechten te beëindigen.

            Bovendien is Oostenrijk, door voor zijn energiebehoeften sterk afhankelijk te blijven van Russische gasimporten, in een staat van afhankelijkheid van Moskou gebleven, terwijl de rest van het Westblok veel sneller is afgestapt van het zakendoen met Rusland, naast het implementeren van een agressief sanctieregime tegen het land. Zo heeft Wenen extern opnieuw laten zien dat het economisch onstabiel is en niet in staat is zijn belangen in de energiesector te beschermen en eenheid te tonen met zijn EU- en westerse partners.

            Een ander voorbeeld van het falen van het Oostenrijkse buitenlands beleid is het gebrek aan leiderschap en visie binnen de EU, waar Wenen er niet in is geslaagd een overeenkomst over migratie te sluiten, hoewel het een van de landen is waarvoor deze kwestie een prioriteit is. Oostenrijk, dat de afgelopen jaren te maken heeft gehad met een golf van asielzoekers en vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika, heeft een harde houding aangenomen ten aanzien van grenscontrole en integratie, waarbij het vaak botst met andere EU-leden die pleiten voor een meer humane en coöperatieve aanpak. Om deze reden is de door de Oostenrijkse bondskanselier geïdentificeerde oplossing het ondermijnen van de werking en versterking van het Schengengebied, de paspoortvrije zone die vrij verkeer binnen de EU mogelijk maakt, door zich te verzetten tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije. Door zijn eigen binnenlandse kwesties rond migratie over te hevelen naar het domein van het buitenlands beleid in het kader van de Schengenkwestie, heeft Oostenrijk nog meer bereikt vervreemd haar Europese partners.

Bovendien is het buitenlandse beleid van Oostenrijk ook mislukt verwaarlozing en onverschilligheid jegens de Westelijke Balkan, een regio die van strategisch belang is voor de stabiliteit en veiligheid van Europa, maar ook voor de economische en culturele banden die Oostenrijk er historisch mee heeft onderhouden. Het land, dat een grote diaspora heeft en een aanzienlijk handelsvolume met de landen van voormalig Joegoslavië, heeft weinig interesse en inzet getoond voor de integratie en ontwikkeling van de regio, die nog steeds wordt geplaagd door etnische spanningen, politieke instabiliteit en economische stagnatie. In plaats van een actieve en constructieve rol in de regio te spelen, heeft Oostenrijk gekozen voor een passieve en opportunistische houding, waarbij het economische voordelen uit de regio nastreeft, maar minimale inspanningen levert om deze te stabiliseren en de vooruitzichten voor toetreding tot de EU te ondersteunen, in tegenstelling tot andere EU-leden.

            De grondoorzaken van het falen van het Oostenrijkse buitenlands beleid zijn terug te voeren op het binnenlandse politieke toneel, dat wordt gekenmerkt door een gebrek aan visie, professionaliteit en samenhang onder de politieke elite. De huidige regering is een coalitie van de conservatieve Volkspartij (ÖVP) en de Groene Partij, twee partijen die over veel kwesties uiteenlopende standpunten hebben en persoonlijke agenda's volgen, vooral op het gebied van het buitenlands beleid. De portefeuille buitenlands beleid is verdeeld tussen twee ministers, Alexander Schallenberg van Buitenlandse Zaken en Karoline Edstadler van Europese Zaken, die weinig politiek gezag en invloed hebben, en vaak overschaduwd worden door bondskanselier Nehammer, die gezien wil worden als de belangrijkste architect en woordvoerder van de regering. Het buitenlandse beleid van Oostenrijk. Nehammer, die tot de ÖVP behoort, is een populistische en nationalistische politicus, wiens hoofddoel het is om het electoraat te winnen door een beroep te doen op hun angsten en vooroordelen, in plaats van door een realistische en constructieve visie te bieden op de rol van Oostenrijk in de wereld. Als gevolg hiervan hebben de Oostenrijkse diplomaten geen duidelijke strategische visie en zijn ze nog steeds niet in staat een samenhangend buitenlands beleid vorm te geven en te voeren. De politisering van de Oostenrijkse diplomatie heeft deze ondergeschikt gemaakt aan de politieke wensen en beproevingen uit Wenen.

            Concluderend kan worden gesteld dat het buitenlandse beleid van Oostenrijk op meerdere fronten een mislukking is, omdat het land niet in staat is gebleken het hoofd te bieden aan de uitdagingen en kansen die de veranderende internationale omgeving met zich meebrengt. Oostenrijk is er niet in geslaagd zijn belangen en waarden te verdedigen, bij te dragen aan de stabiliteit en welvaart van zijn regio en de wereld, en zijn reputatie en invloed als betrouwbare en verantwoordelijke partner te versterken. Oostenrijk moet zijn buitenlands beleid heroverwegen en hervormen, door een duidelijke en consistente strategie te ontwikkelen, door zijn institutionele en menselijke capaciteiten te versterken, en door actiever en constructiever samen te werken met zijn bondgenoten en partners, zowel binnen als buiten de EU. Anders dreigt Oostenrijk irrelevant te worden geïsoleerd in de mondiale arena.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending