Verbind je met ons

Duitsland

Duitsland implementeert veranderingen voor internationale studentenwerkgelegenheid

DELEN:

gepubliceerd

on

Vanaf 1 maart dit jaar, ruim 450,000 internationale studenten in Duitsland hebben toegang tot een eenvoudiger arbeidsproces in het land dankzij een nieuwe wet die tot doel heeft de arbeidsomstandigheden aan te pakken tekorten in belangrijke sectoren zoals de economie, technologie en geneeskunde.

De tweede fase van de immigratiewet voor geschoolde werknemers, die in werking trad 1 maart 2024, vergroot de werkgelegenheid voor internationale studenten. 

Volgens een verklaring van het Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF) mogen internationale studenten nu meer dagen per jaar werken.

Volgens deze wet komen internationale studenten, inclusief studenten die voorbereidende maatregelen voor de universiteit volgen, ook in aanmerking voor een tweede baan. Studeren in Duitsland rapporten.

“De vorige jaarlijkse arbeidstijdrekening van 120 volledige dagen of 240 halve dagen zal worden verhoogd naar 140 volledige dagen of 280 halve dagen. Als alternatief zal de nieuwe regel studentenwerknemers toestaan ​​om maximaal 20 uur per week te werken.” De verklaring van BAMF luidt.

Hoewel er inreis- en verblijfsvergunningen zullen blijven worden afgegeven aan onderdanen van derde landen die aan een Duitse universiteit willen studeren, kunnen toekomstige studenten ook deeltijdbanen aannemen. Zij mogen 20 uur per week werken terwijl ze op zoek zijn naar een studieplek.

“Deze recente veranderingen zijn een goede stap in de richting van betere kansen voor internationale studenten in Duitsland. Door het aantal dagen dat deze studenten per week mogen werken te vergroten, zal Duitsland waarschijnlijk zijn positie als mondiaal centrum voor hoger onderwijs en het aantrekken van talent versterken.” zei hogeronderwijsdeskundige Alma MIftari.

advertentie

Duitsland is het derde populairste land voor internationale studenten, na de VS en Groot-Brittannië. De afgelopen tien jaar is het aantal internationale studenten in Duitsland met bijna 28 procent gegroeid. Hogeronderwijsinstellingen in Duitsland bieden onderdak aan minstens 458,210 internationale studenten.

De meeste van deze studenten zijn Indiërs (42,578), Chinezen (39,137) en Syriërs (15,563). Turkije is een andere belangrijke bron van internationale studenten in Duitsland, met in totaal 14,732 studenten in het academiejaar 2022/23.

Uit een onderzoek dat eind 2021 werd uitgevoerd door Expario en de Deutsche Gesellschaft Internationaler Studierender (DEGIS) bleek dat 45 procent van de deelnemende studenten naast Duitsland geen ander land om te studeren overweegt.

Aan het onderzoek namen 2,000 mensen uit 93 landen deel. Van hen kozen er 17 de Verenigde Staten als hun favoriete studiebestemming, en slechts 16 procent koos voor Canada.

De derde fase van de immigratiewet voor geschoolde werknemers zal naar verwachting op 1 juni 2024 in werking treden en nieuwe veranderingen met zich meebrengen, zoals de introductie van de kaart voor het zoeken naar werk.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending