Verbind je met ons

Afrika en India

Het handels- en investeringspartnerschap tussen Afrika en het Caribisch gebied vooruit helpen

DELEN:

gepubliceerd

on

Het is goed om beweging te zien om het handels- en investeringspartnerschap tussen Afrika en het Caribisch gebied te verdiepen. Inderdaad, onlangs heeft de Africa Export Import Bank aangekondigd dat ze een kantoor in Barbados zouden openen en 1.5 miljard dollar zouden hebben toegezegd om een ​​handelspartnerschap met het Caribisch gebied te bevorderen. Dit volgt op het AfriCaribbean Trade and Investment Forum dat afgelopen september plaatsvond in het Caribisch gebied. We moeten dit momentum vasthouden, want het is de hoogste tijd dat we voortbouwen op onze onlosmakelijke en diep verweven geschiedenis en banden met Afrika ten behoeve van zowel de bevolking van Afrika als het Caribisch gebied, schrijft Deodat Maharaj.

Om concrete vooruitgang te boeken, moet er echter veel werk verzet worden. Volgens de handelskaart van het International Trade Centre (ITC) vertegenwoordigde de Afrikaanse export naar CARICOM-landen en de Dominicaanse Republiek in 2021 slechts 0.001% van de totale export van Afrika. Voor ons in de regio gaat onze export als percentage van de totale export slechts 1.4% naar Afrika, waarbij aardolieproducten de belangrijkste handel zijn tussen CARICOM en West-Afrika, in het bijzonder met Gabon en Ghana. In wezen wordt de beperkte handel die we hebben met Afrika gedomineerd door slechts een paar producten en een klein aantal landen. De vraag rijst dan: hoe kunnen we onze handels- en investeringsrelatie met Afrika naar een hoger niveau tillen, gebruikmakend van onze uitstekende intermenselijke, historische en culturele banden, gezien de bestaande patronen en omvang van de handel?

Om te beginnen moet het Caribisch gebied bij het herdefiniëren van deze relatie een forensische focus hebben. Ten eerste moeten we erkennen dat Afrika geen monoliet is. Er zijn 54 landen op dit uitgestrekte continent met acute verschillen in regio's en subregio's. Alleen al qua taal en naast de veelheid aan lokale, nationale en regionale varianten spreken grote delen van Afrika Engels, Frans en Portugees. Neem gewoon een land als Tanzania, waar ik heb gediend en gewoond tijdens mijn eerste stint op het continent, het heeft meer dan 120 etnische groepen en dialecten. Nigeria, het grootste land van het continent, is nog complexer, net als Zuid-Afrika, een van de twintig rijkste economieën ter wereld. Daarom is het voor ons in het Caribisch gebied, als kleine regio die met een uitgestrekt continent te maken heeft, belangrijk om te erkennen dat hoewel we politiek gezien een hechtere relatie met Afrika willen, we ons op economisch vlak in eerste instantie op minder landen moeten concentreren.

Ten tweede moeten we daarom beginnen waar onze sterke punten liggen, we moeten voortbouwen op het bestaande fundament dat we in West-Afrika hebben. Sommige bedrijven, zoals Republic Bank Ltd, hebben een gevestigde aanwezigheid. Evenzo werd op het gebied van financiële technologie een partnerschap gevormd tussen Barbados Global Integrated FinTech Solutions (GIFTS), iPay Anywhere (iPay) en TelNet, een Nigeriaans bedrijf voor digitale transformatie, dat uiteindelijk toegang zal geven tot 200 miljoen klanten via de TelNet-database . Aan de andere kant werkt GIFTS samen met het in Ghana gevestigde fintech-bedrijf Zeepay om Barbadians-Zeemoney aan te bieden, de mobiele portemonnee waarmee gebruikers geld kunnen overmaken naar andere gebruikers van het Zeemoney-platform. Dit is het perfecte voorbeeld van de wederzijdse kansen die er zijn tussen de twee regio's en het voordeel van een duidelijke focus versterkt door concrete actie. Succes brengt succes voort en legt de sterkste basis voor een groeiend partnerschap.

Ten derde moeten we overstappen van een traditionele vertegenwoordigingsbenadering naar diplomatie naar een commerciële benadering, voortbouwend op bestaande diplomatieke betrekkingen en nieuwe creërend. Enkele Caribische landen zijn al op deze weg begonnen. Het kan echter niet individueel en ad-hoc zijn, het moet deel uitmaken van een coherente en systematische benadering van commerciële diplomatie. Hieraan gerelateerd is het opbouwen van relaties met landen in Afrika die vergelijkbaar zijn met onze omvang en het delen van gemeenschappelijke zorgen over kwesties als klimaatkwetsbaarheid en de behoefte aan concessionele financiering. Eilandstaten en kleine staten op het continent zoals de Seychellen, Mauritius, Botswana, Sierra Leone en Namibië zullen natuurlijke bondgenoten en kampioenen voor ons zijn in het binnenste heiligdom van de Afrikaanse besluitvorming bij de Afrikaanse Unie en elders.

Vooruitkijkend hebben we de mogelijkheid om gewoon door te gaan en stapsgewijs door te gaan, waardoor weer een nieuwe kans verloren gaat. Als alternatief kunnen we een transformationele agenda bevorderen die de handels- en investeringsrelatie met Afrika kan resetten en hervormen. Na veel in Afrika te hebben gewoond, gediend en gereisd, heb ik uit de eerste hand de enorme kansen voor ons gezien in deze tijd van Rising Africa. Om onze relatie naar een hoger niveau te tillen, hebben we een aanhoudende focus nodig om voort te bouwen op bestaande relaties en belangrijke partnerschappen op het continent aan te gaan.

Deodat Maharaj is de uitvoerend directeur van de Caribbean Export Development Agency en is te bereiken op: [e-mail beveiligd]

advertentie

Over Caribbean Export

Caribbean Export is het regionale bureau voor handels- en investeringspromotie dat zich richt op het versnellen van de economische transformatie van het Caribisch gebied. We werken nauw samen met bedrijven om de export te vergroten, investeringen aan te trekken en bij te dragen aan het creëren van banen om een ​​veerkrachtig Caribisch gebied op te bouwen. We voeren momenteel het Regional Private Sector Programme (RPSDP) uit, gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het 11e Europees Ontwikkelingsfonds (EDF).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending