Verbind je met ons

Afrika en India

Het VK en Angola: wie adviseert wie?

DELEN:

gepubliceerd

on

Afgevaardigden bij de Verenigde Naties waren eind vorig jaar stomverbaasd toen Angola het VK economische richtlijnen aanbood.

Inderdaad, het verarmde Angola dat het formidabele VK adviseerde, dat afhankelijk van de meting de vijfde of zesde grootste economie ter wereld was, leek behoorlijk gedurfd. Waarnemers waren verbijsterd en vroegen zich af of dit de toestand van de natie van Rishi Sunak duidde of blijk gaf van overmoed van de kant van Angola.

Desalniettemin heeft Angola het VK aanbevolen een dringende strategie voor armoedebestrijding aan te nemen en nieuwe maatregelen te nemen om zijn burgers te beschermen tegen de escalerende crisis in de kosten van levensonderhoud. Volgens de Wereldbank kwam deze suggestie uit een land waar ongeveer een derde van de bevolking in armoede leeft (minder dan 2.15 dollar per dag verdienen). In Angola stijgt de werkloosheid en worstelt het land met torenhoge huishoudrekeningen.

Het komt zelden voor dat een Afrikaanse, zuidelijke natie economische beleidsveranderingen voorstelt aan een mondiale noordelijke staat. Critici van de conservatieve regering, geleid door Rishi Sunak, omarmden het initiatief van Angola en voerden aan dat het een teken was van de afnemende internationale positie van het VK.

Kartik Raj van Human Rights Watch (HRW) benadrukte de ernst van de boodschap en waarschuwde: "Als een land met een buitengewoon hoog armoedecijfer zo'n vraag aan het VK stelt, zou de regering moeten luisteren in plaats van het te negeren."

Terwijl Sunak en zijn bondgenoten verbaasd en niet onder de indruk leken, was de reactie in Luanda, de hoofdstad van Angola, eveneens gemengd. Tegenstanders van de regering van João Lourenço veegden het voorstel weg als een flagrante afleiding van kritiek op de regerende MPLA-partij en de zwakke Angolese economie.

Lourenço en zijn medewerkers haalden bewijs aan van economisch herstel in Angola. Het land is onlangs uit een vijfjarige recessie gekomen en staat als olieleverancier op het punt te profiteren van de verwachte aanhoudende stijging van de wereldwijde energieprijzen. Kredietbeoordelaars hebben de kredietwaardigheid van Angola verhoogd en de vermindering van de overheidsschuld geprezen. Een driejarige IMF-overeenkomst is met succes gesloten en de COVID-19-beperkingen zijn opgeheven.

advertentie

Er blijft echter de bezorgdheid bestaan ​​dat het herstel zwak is en dat er aanzienlijke risico's blijven bestaan. Lage beoordelingen van Fitch voor politieke stabiliteit, de rechtsstaat en mensenrechten verhinderen Angola bijvoorbeeld om de olie-inkomsten te optimaliseren voor het welzijn van al zijn burgers.

Verschillende spraakmakende gevallen van machtsmisbruik door de staat hebben de rechtsstaat uitgehold. In 2018, na een overwinning in het Engelse Hooggerechtshof, werd de Angolees-Zwitserse financier Jean-Claude Bastos zes maanden gevangengezet zonder proces in een poging hem onder druk te zetten om concessies te doen in een commercieel geschil tussen de partijen. Dit maakte durfkapitalisten zenuwachtig en ontmoedigde internationale investeringen lang na zijn vrijlating.

In 2019 werden betalingen van bijna $ 100 miljoen voor een langere periode ingehouden van LS Energia en APR Energy. Hoewel Angolese functionarissen uiteindelijk de betalingen regelden, veroorzaakten de geschillen bevingen in Washington, DC, en gespannen relaties met de VS.

In 2020 werd geld ingehouden van de in de VS gevestigde vastgoedontwikkelaar Africa Growth Corporation, die betaalbare woningen bouwt voor expats en kantoorruimte voor buitenlandse bedrijven in Afrika, nadat de Angolese regering beslag had gelegd op haar eigendommen, activa en bankrekeningen. Een aanvankelijk verlies van $ 95 miljoen aan AFGC werd gehalveerd in een onderhandelde deal tussen het bedrijf en de Angolese regering als onderdeel van AFGC's verwoede poging om geld terug te verdienen voor investeerders. Maar de Angolese plaatsvervangend procureur-generaal heeft sindsdien ontkend dat een dergelijke deal tot stand is gekomen, waardoor AFGC het verlies voorlopig moet dragen.

Als olieproducerend land met een niet-gediversifieerde economie is de huidige economische kracht van Angola sterk afhankelijk van de energieprijzen. Aangezien Angola een post-olietoekomst tegemoet gaat, is het van cruciaal belang om voldoende rijkdom te vergaren om toekomstige generaties te onderhouden. Navigeren in de transitie naar groene brandstof vereist hogere opleidingsniveaus, waardevolle ontwikkeling van vaardigheden, met name op het gebied van digitale technologie, meer directe buitenlandse investeringen en de oprichting en groei van nieuwe sectoren.

In deze gebieden zou Groot-Brittannië, momenteel kwetsbaar vanwege het gebrek aan binnenlandse energie, maar traditioneel robuust in technologie en historisch aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders, hulp kunnen bieden. Misschien hebben de twee naties toch waardevolle lessen om met elkaar te delen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending