Verbind je met ons

Bulgarije

De krachtigste supercomputer van Oost-Europa wordt gehost door Bulgarije. Waar is het goed voor?

gepubliceerd

on

De IT-gigant Atos zei dat het een supercomputer heeft geleverd aan het Sofia Tech Park in Bulgarije die naar verwachting het krachtigste apparaat van Oost-Europa zal zijn, schrijft Cristian Gherasim, correspondent in Boekarest.

Het petascale-computersysteem zal de komende jaren enorm helpen bij het verwezenlijken van de technische ambities van Bulgarije.

De supercomputers zullen dienen bij de ontwikkeling van wetenschappelijke, publieke en industriële toepassingen op verschillende gebieden, waaronder bio-informatica, farmacie, moleculaire en mechanische dynamica, kwantumchemie en biochemie, kunstmatige intelligentie, gepersonaliseerde geneeskunde, bio-engineering, meteorologie en de strijd tegen klimaatverandering.

Atos, het bedrijf dat de supercomputer levert, zei in een persbericht dat de computer naar verwachting in juli 2021 volledig operationeel zal zijn.

“Dit wordt de krachtigste supercomputer in Oost-Europa en zal helpen om de hightech-ambities van Bulgarije te benutten. De projectteams van Atos in Tsjechië zijn al begonnen met de configuratietests en de verwachting is dat de supercomputer in juli 2021 operationeel zal gaan werken ”, aldus het bedrijf in een persbericht.

Maar dit is niet alleen een Bulgaarse prestatie, maar ook een Europese prestatie die ten goede komt aan Europees wetenschappelijk onderzoek, innovatie stimuleert en de bredere wetenschappelijke gemeenschap voorziet van de modernste onderzoeks- en ontwikkelingsinstrumenten.

De supercomputer wordt medegefinancierd door de Republiek Bulgarije en het EuroHPC JU-programma van de Europese Unie. De totale investering bedraagt ​​11.5 miljoen euro.

Het petascale-computersysteem in Bulgarije zal vergelijkbaar zijn met andere supercomputersystemen in universiteits- en onderzoekscentra in heel Europa, zoals CINECA in Italië, IZUM in Slovenië, LuxProvide in Luxemburg și Minho Advanced Computing Center uit Portugal.

Het computersysteem dat in Bulgarije aanwezig is, zal aldus het EU-netwerk van onderzoekscapaciteiten consolideren en haar inspanningen om nieuwe technologie- en onderzoekshubs in de lidstaten te ontwikkelen, versterken.

Bulgarije

De demissionaire regering in Bulgarije valt de openbare televisie aan in een poging de oppositie het zwijgen op te leggen

gepubliceerd

on

De openbare televisie in Bulgarije – BNT (Bulgaarse Nationale Televisie) wordt geconfronteerd met een ongekende institutionele aanval. De regering, vertegenwoordigd door de minister van Cultuur Velislav Minekov, heeft openlijk aangedrongen op het aftreden van BNT-directeur-generaal Emil Koshlukov wegens afkeuring van het redactionele beleid van de media en een bedreiging voor de nationale veiligheid van het land. De leiders van de politieke partij "Democratisch Bulgarije", evenals van "Er is zo'n volk", dat dicht bij de president van Bulgarije Rumen Radev staat, hebben ook kritiek geuit op de mediachef.

In zijn antwoord aan de Bulgaarse minister van Cultuur herinnerde Emil Koshlukov hem eraan dat de minister volgens de radio- en televisiewet niet het recht heeft zich te mengen in het redactionele beleid van de televisie. Hij voegde eraan toe dat dergelijke repressie alleen in Noord-Korea plaatsvindt en voor het eerst in de geschiedenis van BNT staat de uitvoerende macht zichzelf zo brutaal en zonder pardon toe om journalisten af ​​te schrikken.

Voor de vierde dag op rij is minister Minekov echter niet gestopt met aanvallen. Hij is de zoon van Velichko Minekov, de beeldhouwer die het dichtst bij de communistische dictator Todor Zhivkov staat en die vóór de val van het IJzeren Gordijn een belangrijke rol speelde in de nomenclatuur van de Communistische Partij. Velislav Minekov zet de familietraditie voort om kunst te gebruiken als een brug naar de macht. Zijn werken maken deel uit van de collectie van de oligarch Vassil Bojkov, die door de Verenigde Staten werd gesanctioneerd onder de Global Magnitsky Act. Bojkov erkende publiekelijk dat hij de protesten in Bulgarije van afgelopen zomer had betaald en geleid, en Minekov was hun organisatorische leider. Dit leidt tot beredeneerde veronderstellingen dat Minekov Bojkov hielp om de regering van Boyko Borissov omver te werpen, in ruil voor het maken van een minister in de demissionaire regering van president Radev.

Ondertussen wordt BNT nog steeds aangevallen door andere organisaties, die achter de protesten van de zomer van 2020 stonden. Een andere organisatie die om het aftreden van Emil Koshlukov vroeg, is de burgerbeweging BOEC. Ze werden openbaar gemaakt vanwege hun nauwe contacten met een andere oligarch die naar het buitenland vluchtte voor de Bulgaarse justitie - Tsvetan Vassilev. Wat alle aanslagen gemeen hebben, is niet alleen de tijd, maar ook het doel, namelijk om de stem van de oppositie van GERB het zwijgen op te leggen.

Verder lezen

Bulgarije

Treasury bestraft invloedrijke Bulgaarse individuen en hun uitgebreide netwerken wegens corruptie

gepubliceerd

on

Het Amerikaanse Department of the Treasury's Office of Foreign Assets Control (OFAC) heeft drie Bulgaarse personen op grond van de "Magnitsky Act" gesanctioneerd voor hun uitgebreide rol in corruptie in Bulgarije, evenals hun netwerken die 64 entiteiten omvatten. De regering is van mening dat corruptie de rechtsstaat aantast, economieën en economische groei verzwakt, democratische instellingen ondermijnt, conflicten in stand houdt en onschuldige burgers de fundamentele mensenrechten berooft. De voortdurende inspanningen van Treasury om degenen die betrokken zijn bij corruptie ter verantwoording te roepen. 

De Amerikaanse regering zal tastbare en significante gevolgen blijven opleggen aan degenen die zich bezighouden met corruptie en werken om het wereldwijde financiële systeem te beschermen tegen misbruik.

“De Verenigde Staten staan ​​achter alle Bulgaren die ernaar streven corruptie uit te roeien door het bevorderen van aansprakelijkheid voor corrupte functionarissen die de economische functies en democratische instellingen van Bulgarije ondermijnen”, zei Andrea M. Gacki, directeur van het Bureau voor Buitenlandse Activacontrole. “Corruptie berooft burgers niet alleen van middelen, het kan ook de instellingen uithollen die bedoeld zijn om hen te beschermen. Deze aanwijzing in het kader van het Global Magnitsky-sanctieprogramma laat zien dat we ons inzetten voor de bestrijding van corruptie, waar die ook is.”

Deze actie is gericht op Vassil Kroumov Bojkov, een prominente Bulgaarse zakenman en oligarch; Delyan Slavchev Peevski, voormalig parlementslid; Ilko Dimitrov Zhelyazkov, voormalig plaatsvervangend hoofd van het Bulgaarse staatsagentschap voor technische operaties, die werd benoemd tot lid van het nationale bureau voor controle op speciale apparatuur voor het verzamelen van inlichtingen; en de bedrijven die eigendom zijn van of worden beheerd door de respectieve personen. Deze personen en entiteiten zijn aangewezen op grond van Executive Order (EO) 13818, dat voortbouwt op en uitvoering geeft aan de Global Magnitsky Human Rights Accountability Act en zich richt op plegers van ernstige mensenrechtenschendingen en corruptie over de hele wereld. Deze sancties vallen samen met aanvullende maatregelen die zijn genomen door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om onder meer Peevski en Zhelyazkov publiekelijk aan te wijzen op grond van artikel 7031(c) van de Wet op de kredieten van het ministerie van Buitenlandse Zaken, buitenlandse operaties en gerelateerde programma's vanwege hun betrokkenheid bij aanzienlijke corruptie .

De aanduidingen vormen de grootste wereldwijde Magnitsky-actie die op één dag in de geschiedenis van het programma is ondernomen en gericht is op meer dan 65 personen en entiteiten voor hun significante corruptiedaden in Bulgarije. 

De corrupte activiteiten die zijn ondernomen door de personen die vandaag zijn aangewezen, laten zien hoe wijdverbreide corruptie hand in hand gaat met andere illegale activiteiten. De reikwijdte van de actie van vandaag laat zien dat de Verenigde Staten de rechtsstaat zullen steunen en kosten zullen opleggen aan ambtenaren en degenen die met hen verbonden zijn die overheidsinstellingen gebruiken voor persoonlijk gewin. De benoeming van vandaag ontmaskert Bojkov, Peevski en Zhelyazkov voor het misbruiken van openbare instellingen voor winst en snijdt de toegang van deze individuen en hun bedrijven tot het Amerikaanse financiële systeem af. Om het internationale financiële systeem verder te beschermen tegen misbruik door corrupte actoren, moedigt Treasury alle regeringen aan om passende en effectieve maatregelen ter bestrijding van het witwassen van geld te nemen om de kwetsbaarheden van corruptie aan te pakken.

Deze acties geven een sterk signaal af dat de Verenigde Staten achter alle Bulgaren staan ​​die ernaar streven corruptie uit te roeien. We zetten ons in om onze partners te helpen hun volledige economische en democratische potentieel te realiseren door systemische corruptie aan te pakken en corrupte functionarissen ter verantwoording te roepen. Treasury blijft zich inzetten om met Bulgarije samen te werken om witwashervormingen aan te pakken die leiden tot financiële transparantie en verantwoordingsplicht. We roepen regelgevers op om de risico's van zakendoen met deze corrupte functionarissen en hun bedrijven te communiceren.  

Vassil Kroumov Bojkov (Bojkov), een Bulgaarse zakenman en oligarch, heeft bij verschillende gelegenheden overheidsfunctionarissen omgekocht. Deze functionarissen zijn onder meer een huidige politieke leider en de voormalige voorzitter van de nu afgeschafte State Commission on Gambling (SCG). Bojkov was ook van plan eerder dit jaar een som geld te verstrekken aan een voormalige Bulgaarse ambtenaar en een Bulgaarse politicus om Bojkov te helpen een kanaal te creëren voor Russische politieke leiders om Bulgaarse regeringsfunctionarissen te beïnvloeden.

Bojkov bevindt zich momenteel in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, waar hij met succes de Bulgaarse uitlevering heeft ontweken wegens een aantal aanklachten die in 2020 zijn geheven, waaronder het leiden van een georganiseerde misdaadgroep, dwang, poging tot omkoping van een ambtenaar en belastingontduiking. In zijn onderzoek ontdekte het Openbaar Ministerie van de Republiek Bulgarije dat Bojkov in februari 2018 de toenmalige voorzitter van de SCG 10,000 Bulgaarse Lev (ongeveer $6,220) betaalde om de goklicenties van de concurrenten van Bojkov in te trekken. Na dit massale omkopingsplan nam de voorzitter van de SCG ontslag, werd gearresteerd en werd de SCG afgeschaft. Er is nog steeds een internationaal arrestatiebevel voor Bojkovs arrestatie, aangezien zijn invloed in Bulgarije voortduurt. Voorafgaand aan de Bulgaarse parlementsverkiezingen van juli 2021 registreerde Bojkov een politieke partij die kandidaten voor de bovengenoemde verkiezingen zal leiden om zich op Bulgaarse politici en functionarissen te richten.

Bojkov is op grond van EO 13818 aangewezen als een persoon die materieel heeft geholpen, gesponsord of financiële, materiële of technologische steun heeft verleend voor, of goederen of diensten aan of ter ondersteuning van corruptie, met inbegrip van het verduisteren van staatseigendommen, de onteigening van privévermogen voor persoonlijk gewin, corruptie in verband met overheidscontracten of de winning van natuurlijke hulpbronnen, of omkoping. 

OFAC wijst ook 58 entiteiten aan, waaronder Bulgarian Summer, geregistreerd in Bulgarije die eigendom zijn van of worden gecontroleerd door Bojkov of een van zijn bedrijven:

 • Vabo-2005 EOOD, Digitale diensten EAD, Ede 2 EOOD, Nove Interne EOOD, Moststroy Iztok AD, Galenit Invest AD, Vabo 2008 EOOD, Vertex Eigenschappen EOOD, VB Beheer EOOD, Va Bo Company EOOD, Vabo Beheer EOOD, Vabo 2012 EOOD, Prim BG EAD, Eurogroep Engineering EAD, Kristiano GR 53 JSC AD, Nove-AD-Holding AD, Bul Partners Travel OOD, Bullet Trade OOD, Caritex Lucky AD, Sizif V OOD, Stichting Thracië, Vabo Intern ADen Bulgaarse summer zijn eigendom van of worden gecontroleerd door Bojkov.
 • Rex Loto AD is eigendom van of wordt gecontroleerd door Vabo-2005 EOOD.
 • Eurobet Partners OOD is eigendom van of wordt gecontroleerd door Digitale diensten EAD.
 • Eurobet OOD is eigendom van of wordt gecontroleerd door Eurobet Partners OOD.
 • Eurobet Trading EOOD is eigendom van of wordt gecontroleerd door Eurobet OOD.
 • Vabo Systems EOOD, Vato 2002 EOOD, Nieuwe ontwikkeling EOOD, Eigenschap-VB OOD, Trans Nov OOD, Nieuwe partners OOD, Adler BG AD, Efbet Partners OODen Internieuws 98 OOD zijn eigendom van of worden gecontroleerd door Nove Interne EOOD.
 • Eurosadruzhie OOD en Decart OOD zijn eigendom van of worden gecontroleerd door Vabo Systems EOOD.
 • Numerieke spellen OOD, Loterijverdelingen OOD, Nationale Loterij OODen Eurovoetbal OOD zijn eigendom van of worden gecontroleerd door Eurosadruzhie OOD.
 • Nationale Loterij AD is eigendom van of wordt gecontroleerd door Nieuwe ontwikkeling EOOD.
 • Meliora Academica EOOD, Domino-spellen OODen ML Build EAD zijn eigendom van of worden gecontroleerd door Decart OOD.
 • Games Onbeperkt OOD is eigendom van of wordt gecontroleerd door VB Beheer EOOD.
 • Evrobet - Roemenië EOOD en Oude spellen EOOD zijn eigendom van of worden gecontroleerd door Games Onbeperkt OOD.
 • Vihrogonika AD is eigendom van of wordt gecontroleerd door Vabo Beheer EOOD.
 • Vabo 2017 OOD en Loterij BG OOD zijn eigendom van of worden gecontroleerd door Vabo 2012 EOOD.
 • Siguro EOOD is eigendom van of wordt gecontroleerd door Eurogroep Engineering EAD.
 • Trakia-Papir 96 OOD, Parkstroy-Sofia OOD, Uitgeverij Sport LTDen Basketbalclub CSKA zijn eigendom van of worden gecontroleerd door Nove-AD-Holding AD.
 • Oud erfgoed AD is eigendom van of wordt gecontroleerd door Stichting Thracië.

Delyan Slavchev Peevski (Peevski) is een oligarch die eerder diende als Bulgaars parlementslid en mediamagnaat en die regelmatig betrokken is bij corruptie, het gebruik van invloedsleuren en steekpenningen om zichzelf te beschermen tegen publieke controle en controle uit te oefenen over belangrijke instellingen en sectoren in de Bulgaarse samenleving. In september 2019 heeft Peevski zich actief ingezet om het Bulgaarse politieke proces bij de gemeenteraadsverkiezingen van 27 oktober 2019 negatief te beïnvloeden. Peevski onderhandelde met politici om hen politieke steun en positieve media-aandacht te geven in ruil voor bescherming tegen strafrechtelijk onderzoek.

Peevski was ook betrokken bij corruptie via zijn frontman Ilko Dimitrov Zhelyazkov (Zhelyazkov), voormalig plaatsvervangend hoofd van het Bulgaarse staatsagentschap voor technische operaties en voormalig officier van het Bulgaarse staatsagentschap voor nationale veiligheid (DANS), die werd benoemd tot lid van het Nationaal Bureau voor controle op Speciale apparaten voor het verzamelen van inlichtingen. Peevski gebruikte Zhelyazkov om een ​​omkopingsplan uit te voeren met Bulgaarse verblijfsdocumenten voor buitenlandse personen, en om overheidsfunctionarissen op verschillende manieren om te kopen in ruil voor hun informatie en loyaliteit. Zo stond Zhelyazkov vanaf 2019 bekend om het aanbieden van steekpenningen aan hoge Bulgaarse regeringsfunctionarissen die naar verwachting informatie zouden verstrekken aan Zhelyazkov voor verdere doorgang naar Peevski. In ruil daarvoor zou Zhelyazkov ervoor zorgen dat personen die zijn aanbod accepteerden, in gezagsposities werden geplaatst en ook maandelijks smeergeld kregen. Peevski en Zhelyazkov hadden ook een ambtenaar in een leidende positie geplaatst om geld aan hen te verduisteren in 2019. In een ander voorbeeld, begin 2018, voerden deze twee overheidsfunctionarissen een plan uit om Bulgaarse verblijfsdocumenten te verkopen waarbij bedrijfsvertegenwoordigers naar verluidt steekpenningen betaalden aan Bulgaarse functionarissen om ervoor te zorgen dat hun klanten onmiddellijk burgerschapsdocumenten ontvangen in plaats van de aanbetaling van $ 500,000 te doen of de vijf jaar te wachten op een legitiem verzoek om te worden verwerkt. Ten slotte chanteerde Zhelyazkov ook een potentiële Bulgaarse minister met strafrechtelijke vervolging van het Bulgaarse procureur-generaal als de minister hem bij zijn benoeming geen verdere bijstand zou verlenen.

Peevski en Zhelyazkov zijn op grond van EO 13818 aangewezen als buitenlandse personen die huidige of voormalige overheidsfunctionarissen zijn, of personen die voor of namens een dergelijke functionaris optreden, die verantwoordelijk zijn voor of medeplichtig zijn aan, of die direct of indirect betrokken zijn bij, corruptie, inclusief het verduisteren van staatseigendommen, het onteigenen van privévermogen voor persoonlijk gewin, corruptie in verband met overheidscontracten of de winning van natuurlijke hulpbronnen, of omkoping. 

OFAC wijst ook zes in Bulgarije geregistreerde entiteiten aan die eigendom zijn van of worden gecontroleerd door Peevski of een van zijn bedrijven:

 • Int Ltd EOOD en Intrust PLC EAD zijn eigendom van of worden gecontroleerd door Peevski.
 • BM Systems EAD, Int Invest EOOD, Inttrafik EOOD en Real Estates Int Ltd EOOD zijn eigendom van of worden gecontroleerd door Intrust PLC EAD.

Als gevolg hiervan worden alle eigendommen en belangen in eigendommen van bovenstaande personen die zich in de Verenigde Staten bevinden of in het bezit of onder controle zijn van Amerikaanse personen geblokkeerd en moeten worden gemeld aan OFAC. Bovendien worden alle entiteiten die direct of indirect voor 50% of meer eigendom zijn van een of meer geblokkeerde personen ook geblokkeerd. Tenzij geautoriseerd door een algemene of specifieke licentie uitgegeven door OFAC, of ​​anderszins vrijgesteld, verbieden de voorschriften van OFAC in het algemeen alle transacties door Amerikaanse personen of binnen (of doorreis) de Verenigde Staten waarbij eigendom of belangen in eigendom van aangewezen of anderszins geblokkeerde personen betrokken zijn. De verboden omvatten het doen van een bijdrage of het verstrekken van fondsen, goederen of diensten door, aan of ten behoeve van een geblokkeerde persoon of het ontvangen van een bijdrage of het verstrekken van fondsen, goederen of diensten van een dergelijke persoon.

Voortbouwend op de Global Magnitsky Human Rights Accountability Act, werd op 13818 december 20 EO 2017 uitgevaardigd, als erkenning dat de prevalentie van mensenrechtenschendingen en corruptie die hun oorsprong, geheel of gedeeltelijk buiten de Verenigde Staten, hadden bereikt. zodanige omvang en ernst dat de stabiliteit van internationale politieke en economische systemen wordt bedreigd. Schending van mensenrechten en corruptie ondermijnen de waarden die een essentieel fundament vormen voor stabiele, veilige en functionerende samenlevingen; verwoestende gevolgen hebben voor individuen; democratische instellingen verzwakken; de rechtsstaat degraderen; bestendigen van gewelddadige conflicten; de activiteiten van gevaarlijke personen vergemakkelijken; en de economische markten ondermijnen. De Verenigde Staten willen tastbare en significante gevolgen opleggen aan degenen die zich schuldig maken aan ernstige schendingen van de mensenrechten of zich schuldig maken aan corruptie, en het financiële systeem van de Verenigde Staten beschermen tegen misbruik door dezelfde personen.

Klik hier om meer informatie over de aanduiding te bekijken.

Verder lezen

Bulgarije

Kovatchev zegt dat de stappen van de demissionaire regering van Bulgarije twijfelachtig zijn

gepubliceerd

on

Andrey Kovatchev, EP-lid, voorzitter van de Bulgaarse delegatie in de Europese Volkspartij, sprak met EU Reporter over een brief die de delegatie naar alle EP-leden heeft gestuurd. In de brief wordt beweerd dat de demissionaire regering, die verantwoordelijk is voor het organiseren van de verkiezingen voor 11 juli, handelt op een manier die hun neutraliteit in twijfel trekt. 

GERB - de aan de EVP gelieerde partij in Bulgarije, onder leiding van Boyko Borissov, is beschadigd door recente beschuldigingen dat oppositiepolitici hun telefoons hebben laten afluisteren. Kovatchev zegt dat als er bewijs is achter deze beschuldigingen, mensen gestraft moeten worden, maar hij voegt eraan toe dat als er geen bewijs is, de beschuldigingen neerkomen op desinformatie voorafgaand aan de verkiezingen.

Het belangrijkste onderwerp van de brief betreft de minister van Binnenlandse Zaken Bojko Rashkov en opmerkingen die hij maakte in een recent interview waarin hij politici noemde als 'voormalige mensen' - een uitdrukking die teruggaat tot het Bulgaarse communistische verleden, toen mensen die tegenstanders waren van de regering op deze manier beschreven. 

In een zeer ernstige beschuldiging stellen de leden van het Europees Parlement ook dat de stafchef van de minister op de een of andere manier banden heeft met de gok-oligarch Vasil Bozhkov, bekend als 'de Schedel' - een gok-oligarch, die momenteel ondergedoken is in Dubai, nadat 19 aanklachten waren ingediend tegen hem in Bulgarije. Bozhkov is van plan deel te nemen aan de komende verkiezingen. 

Het Europees Parlement heeft de kwestie van de rechtsstaat in Bulgarije in 2019 aan de orde gesteld. EU Reporter interviewde leden van de 'Brussel voor Bulgarije' demonstranten in oktober 2019 die opriepen tot nieuwe verkiezingen en hervormingen om een ​​einde te maken aan corruptie. 

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending