Verbind je met ons

Bulgarije

Waarom negeert Bulgarije moedwillig het energiebeleid van de EU?

DELEN:

gepubliceerd

on

Ruim tien jaar geleden gaf de Europese Commissie commentaar op de "hoge energie-intensiteit, lage energie-efficiëntie en gebrekkige milieu-infrastructuur belemmeren de bedrijfsactiviteit en het concurrentievermogen in Bulgarije – schrijft Dick Roche, voormalig Ierse minister van Europese Zaken en voormalig minister van Milieu.

Sinds het verschijnen van dat rapport is er weinig veranderd. Zeventien jaar na zijn toetreding tot de EU gebruikt Bulgarije vier keer meer energie per eenheid bbp dan het EU-gemiddelde. Terwijl andere lidstaten die sinds 2004 tot de EU zijn toegetreden hun energie-intensiteit aanzienlijk hebben verlaagd, heeft Bulgarije weinig vooruitgang geboekt. Het loopt uit de pas met de EU-partners. De vraag rijst waarom Bulgarije moedwillig het energiebeleid van de EU negeert?

De geest van solidariteit

De Russische invasie van Oekraïne in 2022 vormde grote uitdagingen voor de Europese Unie.

In de energiesector, waar het al enige tijd duidelijk was dat de EU te afhankelijk was van de import van Russische fossiele brandstoffen, waren de uitdagingen bijzonder acuut.

In de aanloop naar de invasie daalde de Russische gasexport met 80 miljard kubieke meter. Hoewel de EU al vastbesloten was de import van Russische fossiele brandstoffen “zo snel mogelijk” af te schaffen, vormden de daling van de Russische gasvoorraden en het uitbreken van de oorlog het vooruitzicht op een zeer reële crisis. Er waren sombere voorspellingen dat Europa een woestenij van donkere, bevroren steden zou kunnen worden, waar bedrijven en huishoudens met enorme energierekeningen te maken zouden krijgen en energie-intensieve industrieën op het punt zouden staan ​​te sluiten. Dit was een tijd voor EU-solidariteit en snelle actie.

Het strekt tot eer dat de EU snel op de crisis reageerde. Op 29 juni 2022 werd Verordening EU 2022/1032 aangenomen door de medewetgevers van de EU.

advertentie

De wetswijzigingen werden in recordtijd doorgevoerd dankzij wat commissaris Kardi Simson omschreef als een “geest van solidariteit” onder de belangrijkste EU-spelers.

De gasopslagverordening van juni 2022 en de uitvoeringsverordening die in november daaropvolgend zijn aangenomen, stellen ambitieuze doelstellingen voor gasopslag voor de lidstaten vast. De EU-landen moesten proberen om in 85 2022% van de totale ondergrondse gasopslagcapaciteit van de EU te vullen en tegen 90 november 1 2023% van de Europese gasopslagcapaciteit te vullen.

Deze doelstellingen zijn niet alleen gehaald, maar zelfs overtroffen. In november 2022 werd in de hele EU een gemiddeld opslagniveau van 94.9% bereikt. Tegen het einde van het stookseizoen 2022 bleef het gemiddelde opslagniveau hoog: 83.4 procent van de capaciteit. In november 2023 bedroeg het gasopslagniveau in de EU 99% van de capaciteit.

De regelingen die in die verordening werden ingevoerd, speelden een centrale rol bij het vermijden van de energiecrisis in de EU die velen hadden voorspeld.

Solidariteit minder duidelijk op één gebied

Die geest van solidariteit was echter op één gebied minder duidelijk aanwezig. De rol die particuliere exploitanten spelen bij de bescherming van de Europese gasindustrie wordt onvoldoende onderkend. Nergens is dit duidelijker dan in het geval van Bulgarije.  

Het verwezenlijken van de ambitieuze EU-opslagdoelen die in 2022 waren vastgelegd, vereiste buitengewone samenwerking tussen de lidstaten: het vereiste ook nauwe samenwerking tussen overheden en spelers uit de particuliere sector.

Terwijl de EU-regelgeving werd voorbereid, schoten de gasprijzen omhoog. Degenen die de wetgeving hebben opgesteld, erkenden dat de kosten van het kopen van gas om het op te slaan ernstige financiële uitdagingen zouden kunnen opleveren voor de gasindustrie en in het bijzonder voor particuliere exploitanten.   

Om de financiële risico’s aan te pakken, verplicht artikel 6b, lid 1, van de in juni 2022 aangenomen verordening de lidstaten om “alle noodzakelijke maatregelen te nemen, inclusief het voorzien in financiële prikkels of compensaties voor marktdeelnemers” die betrokken zijn bij het behalen van de ‘opvullingsdoelstellingen’ die in de verordening zijn vastgelegd. .

Het compensatiemechanisme dat in de verordening is vastgelegd, was bedoeld om alle gasleveranciers te beschermen die ‘op de proppen kwamen’ en een rol speelden in de inspanningen van de EU om de winters van 2022 en 2023 door te komen. Zo werd het mechanisme niet toegepast in Bulgarije.

Altijd de Outrider

In de aanloop naar de Europese Energieraad in maart 2023 bracht de Commissie haar rapport uit over de werking van de gasopslagregelingen.

Het rapport gaf een positief overzicht van de maatregelen die lidstaten hebben genomen om aan de gasopslagverplichtingen te voldoen. Er werd echter niets gezegd over de compensatiemechanismen die in de lidstaten zijn ingevoerd. Daarentegen zwegen Bulgaarse politieke figuren niet over de kwestie.  

In de dagen vóór de bijeenkomst van de Raad kondigde de toenmalige Bulgaarse minister van Energie, Rosen Histov, aan dat hij in gesprek was met belanghebbenden over de kwestie van een compensatiemechanisme dat, zo stelde hij voor, de kosten zou dekken van het zeer dure gas dat in Bulgarije wordt gepompt. ondergrondse opslagfaciliteiten. De minister, die niet inging op de stakeholders met wie hij contact had, zei dat het zijn bedoeling was om de kosten van gasopslag te verhogen met collega-ministers in Brussel.

De Bulgaarse president Ruman Radev sprak ook over de kwestie. Hij stelde voor dat de EU tussenbeide zou moeten komen om de inspanningen van de lidstaten te ondersteunen om een ​​manier te vinden om de waardedaling van opgeslagen gas te compenseren. Het idee van de president dat Brussel 'de rekening zou moeten oppakken' liep op niets uit.  

In plaats van een compensatiemechanisme in te voeren dat aansluit bij de vereisten die de EU in juni 2023 heeft ingevoerd, heeft Bulgarije een leenregeling met lage rente geïntroduceerd die Bulgargaz € 400 miljoen opleverde, middelen waarvan weinigen verwachten dat ze ooit zullen worden terugbetaald. Particuliere exploitanten die zich hadden aangemeld om van de regeling gebruik te kunnen maken, kwamen nergens terecht; ze zijn 'in de kou gelaten', gedwongen om de enorme lasten te dragen van de financiering van het gas dat werd gekocht toen de aardgasprijzen op een historisch hoog niveau uit eigen middelen stonden.

De regeling illustreert opnieuw de Bulgaarse neiging om elke gelegenheid te benutten om een ​​staatsbedrijf, met een minder dan goede staat van dienst, te bevoordelen ten nadele van particuliere exploitanten, wat precies het tegenovergestelde is van het EU-beleid.

Tijd voor actie van de EU

Velen zouden zeggen dat de Europese Commissie opmerkelijk tolerant is geweest tegenover de bijzondere positie die het staatsbedrijf Bulgargaz, onderdeel van de Bulgarian Energy Holding (BEH), inneemt in de Bulgaarse energiesector.

Zoals eerder vermeld heeft de Commissie in 2013 kennis genomen van Bulgarije hoge energie-intensiteit, lage energie-efficiëntie en gebrekkige milieu-infrastructuur die volgens het bedrijf de “bedrijfsactiviteit en het concurrentievermogen” belemmerden. Deze negatieve standpunten zijn voor een belangrijk deel ontstaan ​​en blijven voortbestaan ​​uit de dwangmatige controle die het staatsbedrijf Bulgargaz in de energiesector heeft mogen uitoefenen.

In 2018 legde de Commissie het bedrijf na een jarenlang onderzoek een boete van € 77 miljoen op wegens het blokkeren van de toegang van concurrenten tot belangrijke infrastructuur en het overtreden van de EU-antitrustregels. Het optreden van de Commissie was het onderwerp van opvallend politiek verzet in Bulgarije. Op een gegeven moment stemden alle 176 parlementsleden die in het Bulgaarse parlement aanwezig waren vóór een motie om het standpunt van de Commissie te verwerpen.

Na het opleggen van die boete beschouwde de Bulgaarse regering wat sommigen zagen als een teken dat de zaken aan het veranderen waren. Er werd een programma ingevoerd waarbij aanzienlijke hoeveelheden gas aan derden ter beschikking moesten worden gesteld. Dit werd beschouwd als een stap in de goede richting die de liberalisering van de Bulgaarse gasmarkt zou bevorderen. Die hoop was van korte duur: het programma werd een maand voordat het in werking zou treden zonder opgaaf van redenen stopgezet.

In januari 2023 werd een ander bewijs geleverd van de buitengewone positie die de Bulgargaz-groep in Bulgarije genoot door de aankondiging dat het bedrijf, zonder enige kennisgeving aan de EU, een uiterst controversiële overeenkomst had ondertekend met zijn Turkse tegenhanger BOTAS.

Deze overeenkomst biedt een ‘achterdeur’ voor de toegang tot de EU onder de nieuwe naam Russisch gas, druist in tegen de ambities van de EU om Europa af te leiden van Russische fossiele brandstoffen, ondermijnt de ‘energiesoevereiniteit’ van de EU en geeft het Turkse politieke leiderschap een belangrijke hefboom voor toekomstige betrekkingen met de EU. de Europese Unie.

 De overeenkomst levert opvallende concurrentievoordelen op voor beide ondertekenaars en versterkt de wurggreep die Bulgargaz heeft op de concurrentie in Bulgarije.

Hoewel de BOTAS-Bulgargaz-overeenkomst bij de ondertekening door de Bulgaarse regering werd geprezen, kreeg zij zware kritiek van de Bulgaarse regering, die in juni jongstleden aantrad. De regering herziet de overeenkomst als onderdeel van een onderzoek naar het beleid van haar voorganger.  

De overeenkomst heeft ook alarmbellen doen rinkelen bij de Europese Commissie. Afgelopen oktober kondigde de Commissie een onderzoek naar de overeenkomst aan en verzocht Bulgargaz om haar een uitgebreide lijst van documenten te verstrekken die daarop betrekking hadden. Die aankondiging sloot aan bij de aankondiging op 7th Het feit dat de Commissie in februari van oordeel was dat Bulgarije zijn verplichtingen uit hoofde van de verordening inzake de veiligstelling van de gasvoorziening niet is nagekomen, kan een teken zijn dat de tolerantie ten aanzien van de mate waarin het Bulgaarse energiebeleid, met name op het gebied van gas, opraakt. De tijd zal het leren.

Om terug te komen op de vraag die in het begin werd gesteld: waarom negeert Bulgarije moedwillig het energiebeleid van de EU? Het antwoord lijkt, althans gedeeltelijk, een buitengewoon geloof in sommige politieke kringen in het staatseigendomsmodel te zijn.

Bulgarije is zeker niet de enige lidstaat die tot de EU is toegetreden met staatsbedrijven in belangrijke economische sectoren. Ierland is hiervan een voorbeeld. Toen Ierland in 1973 lid werd van de toenmalige EEG, waren staatsbedrijven belangrijke spelers op het gebied van energie, transport en communicatie en waren ze aanwezig in een reeks andere sectoren. De Ierse staatsbedrijven zijn eerder om praktische dan om ideologische redenen opgericht. Zij speelden een belangrijke rol in hun tijd. In de jaren sinds Ierland tot de EU is toegetreden, is een aanzienlijk aantal van deze bedrijven geheel of gedeeltelijk in de particuliere sector opgenomen. Anderen zijn om uiteenlopende redenen failliet gegaan. De landen die overblijven opereren op een geliberaliseerde en concurrerende markt. Hoewel sommigen deze veranderingen misschien betreuren, is de praktische realiteit dat een open, concurrerende economie waarin particuliere ondernemingen worden aangemoedigd om te floreren, een sleutel is tot de economische groei van Ierland. Bulgarije verschilt niet zo veel van Ierland; een open, concurrerende economie zal eerder resultaat opleveren dan vasthouden aan een economisch model dat geworteld is in het verleden.   

Dick Roche is een voormalige Ierse minister van Europese Zaken en voormalig minister van Milieu

Foto door KWON JUNHO on Unsplash

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending