Verbind je met ons

Wit-Rusland

Wagner in Wit-Rusland

DELEN:

gepubliceerd

on

De Wagner Group in Wit-Rusland kan de bron worden van een hybride dreiging voor Europa

De huurlingen van de Wagner Group zijn overgeplaatst naar het grondgebied van Wit-Rusland - de beslissing werd genomen kort na hun mislukte campagne tegen Moskou. In tegenstelling tot het aangekondigde plan van hun verdere uitzending naar Afrika, dat na verdere voorbereiding mogelijk nog steeds zal plaatsvinden, is het duidelijk dat Poetin een nieuwe hybride dreiging voor Europa heeft gecreëerd - dit keer direct aan de oostgrens. Goed bewapende en getrainde huurlingen met gevechtservaring kunnen eindeloos de gebieden van Litouwen, Letland en zelfs Polen dat aan Wit-Rusland grenst, terroriseren. Dit is een nieuwe uitdaging voor Europa, waarop onmiddellijk moet worden gereageerd, IFBG, verzendingen.

Een nieuw kamp voor de huurlingen van de Wagner Group voor 8,000 mensen werd gebouwd nabij de stad Osipovichi in centraal Wit-Rusland. Meer dan tweeduizend huurlingen zijn al op het grondgebied van de republiek en de zoektocht naar nieuwe rekruten is aan de gang. Het is duidelijk dat deze beslissing de wens van het Kremlin verbergt om een ​​nieuwe hybride dreiging voor Europa voor te bereiden - de huurlingen van de Wagner Group kunnen met behulp van kleine sabotage- en verkenningstroepen doorbraken maken op het grondgebied van de EU-landen die grenzen aan Wit-Rusland, evenals in Oekraïne. Alleen, in tegenstelling tot Rusland, dat gewend is een voortdurende oorlog te voeren, zal het voor Litouwen of Letland moeilijk zijn om Russische huurlingen te weerstaan. Bovendien komt in dit geval de toepassing van artikel 2 van het NAVO-Handvest in het geding - de Wagnerianen behoren niet tot het reguliere leger van de Russische Federatie, hoewel ze duidelijk bevelen van Rusland opvolgen. Dit is een asymmetrische dreiging die een golf van terreur en geweld bedreigt in de landen die grenzen aan Wit-Rusland en Rusland.

Russische PMC's zijn een eigenaardig militair fenomeen geworden en vormen een geschaalde hybride dreiging die tot aan de grenzen van de NAVO reikt. Het Bondgenootschap moet deze uitdaging aangaan en passende maatregelen nemen. De inzet van NAVO-troepen moet worden verhoogd in landen met het grootste risico op een invasie door subversieve groepen Russische huurlingen. Oekraïne, dat praktische ervaring heeft met vechten met de Wagnerieten, zou de nodige wapens moeten krijgen - het Kremlin probeert de hele wereld opnieuw te misleiden door te veinzen dat getrainde huurlingen naar Afrika zullen worden gestuurd. Maar in werkelijkheid is hun bestemming misschien wel Oekraïne en Europa.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending