Verbind je met ons

Bangladesh

Bangladesh: gemartelde intellectuelen, antigeschiedenis, de oude idealen

DELEN:

gepubliceerd

on

Vandaag een halve eeuw en twee jaar geleden werden tientallen van onze beste mannen en vrouwen opgepakt door de knokploegen die bekend staan ​​als Al-Badr en Razakars, om meedogenloos doodgemarteld te worden in de moordkamers die deze beruchte tegenstanders van de vrijheid hadden opgezet. - schrijft Syed Badrul Ahsan.

Wij, die wachtten tot Bangladesh vrij zou zijn, die Indiase vliegtuigen de pamfletten boven Dhaka hadden zien uitwerpen waarin werd geëist dat het Pakistaanse leger zich onvoorwaardelijk zou overgeven, hadden weinig idee van de moordmissies waar deze knokploegen op uit waren getrokken. Het enige wat we wisten was dat Bangladesh binnen enkele dagen een soevereine republiek zou worden. Pas na de bevrijding kwamen we tot de kennis van de enorme omvang van de gruwelijke misdaden gepleegd door deze moordenaars.

We herinneren ons een van de eerste uitspraken van de regering-Mujibnagar, kort nadat de Pakistaanse soldaten hun wapens op de renbaan hadden neergelegd. Het was een simpele, bondige aankondiging: vier politieke partijen – de Pakistaanse Democratische Partij (PDP), Muslim League, Nezam-e-Islam, Jamaat-e-Islami – werden officieel verboden in het nieuwe land vanwege hun samenwerking met de Yahya Khan. militaire junta in de loop van de Bevrijdingsoorlog.

Terwijl we vanochtend hulde brengen aan de artsen, academici, ingenieurs, journalisten en anderen die zijn vermoord door de knokploegen van de collaborerende Jamaat-e-Islami, moeten we in introspectie gaan over het traject dat de politiek van Bangladesh na de oorlog heeft afgelegd. , inderdaad in de donkere omstandigheden die zijn veroorzaakt door de moord op Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman, zijn familie en de vier belangrijkste leiders van de Mujibnagar-regering.

Er zijn de vele vragen die we vandaag de dag stellen, in een tijd waarin de natie als geheel zich voorbereidt op nieuwe algemene verkiezingen. Hebben we het idealisme van onze martelaren waargemaakt, degenen die midden december en gedurende de negen lange oorlogsmaanden zijn omgekomen? Hebben we de elementen ter verantwoording geroepen die opgewekt, in hun bekrompen politieke interesse, precies die mannen terug in de politiek brachten die zich in deze streken tot het einde van Pakistan heftig en gewelddadig tegen de geboorte van Bangladesh hadden verzet?

Anti-politiek 

advertentie

Ja, het is een voldoening dat een groot aantal van de collaborateurs is berecht en naar de galg is gemarcheerd. Maar in hoeverre hebben we de antipolitiek teruggedraaid die het land na 1975 in zijn greep had? Deze briljante mensen, deze intellectuelen die aan de vooravond van de bevrijding werden vermoord, waren allemaal liberale, seculiere Bengalen die uitkeken naar een democratisch Bangladesh.

Meer dan vijf decennia later, wanneer er luidkeels argumenten worden geuit over de noodzaak van een interim-regering die toezicht moet houden op de komende algemene verkiezingen, zien we niemand vragen of we niet terug moeten naar een seculiere natie.

Verkiezingen zijn zeker prima. De Bengaalse natie is altijd een verkiezingsgerichte samenleving geweest, van 1937 tot 1954 tot 1970. Zelfs de van de Basisdemocratie afhankelijke verkiezingen van Ayub Khan in de jaren zestig konden ons enthousiasme voor democratische politiek niet temperen. Wij zijn dus voor verkiezingen om onze greep op het democratisch bestuur te versterken. 

Maar moet de democratie ruimte creëren of hebben voor degenen die in 1971 onze democratische geest verwierpen en voor degenen die, onder de dekmantel van het militaire bewind van na 1975 en na 1982, gemeenschappelijke en ondemocratische krachten opnieuw de kans gaven om de staatsstructuur te ondermijnen?

Er is een luide roep om garanties voor de mensenrechten. Er is veel ophef over de eis van vrije, eerlijke en geloofwaardige verkiezingen. Maar waarom is de geschiedenis hier verdwenen? 

Hoe komt het dat een land dat geboren is uit de principes van de liberale democratie, door het martelaarschap van drie miljoen van onze landgenoten, nu een gemeenschappelijke basis moet vinden tussen degenen die de waarden omarmden die we tweeënvijftig jaar geleden dierbaar waren, en degenen die een vals ‘Bangladesh nationalisme” over het land? 

Het grootste ongeluk voor een natie is het verlies van de geschiedenis of het feit dat haar geschiedenis wordt geschaad door de bewoners van het duister.

Een gebrek aan erkenning

Degenen die onze geschiedenis hebben aangestuurd, die hebben geprobeerd een alternatieve versie van de geschiedenis te creëren door alle waarheden waarmee we gewapend waren onder het tapijt te schuiven, die schaamteloos de nationale politieke leiders hebben bekritiseerd die ons naar de vrijheid uit onze geschiedenis hebben geleid, hebben hun fouten niet erkend. 

Ze hebben zich niet verontschuldigd tegenover de natie. Ze hebben weinig respect getoond voor de vrijheidsstrijd. Ze hebben in bed gelegen met juist de elementen die door hun samenwerking met het Pakistaanse leger al die chaos en bloedvergieten in Bangladesh hebben veroorzaakt. 

Dat is de onverbloemde waarheid als we het trieste verhaal vertellen van de moord op onze intellectuelen. Het is een waarheid waar velen die vertrouwd zijn met de geschiedenis, die zich volledig bewust blijven van alles wat er tweeënvijftig jaar geleden in dit land is gebeurd, vandaag de dag wegkijken. Ze vragen om democratie, maar ze hebben geen advies voor degenen die spijbelden met de geschiedenis door haar aan onophoudelijke verdraaiing te onderwerpen. 

En daarin hebben we een probleem. Er wordt van ons gevraagd ervoor te zorgen dat de democratie de krachten van de antidemocratie kan huisvesten, omdat we verkiezingen moeten houden. Natuurlijk zullen er verkiezingen zijn. Maar waar is de aanwijzing, zo niet een garantie, dat de makers van de antigeschiedenis zichzelf hebben hervormd en ons ervan hebben overtuigd dat zij achter de geest van 1971 staan?

Laat er op de Dag van de Gemartelde Intellectuelen geen illusies bestaan ​​over het pad dat we de komende tijd moeten bewandelen. Het is een pad dat ons naar de grote weg van historisch herstel zal brengen, naar de vlakte waar we, steen voor geduldig, de citadel van een seculier Bangladesh zullen herbouwen, dat systematisch en op grove wijze is geramd door krachten die niet in staat en onwillig zijn om dit te doen. erken de waarheid. 

Wij die leven, de afgelopen 52 jaar hebben geleefd, kennen de waarheid – want we waren getuige van de vorming van de waarheid in 1971. En we waren getuige van de onwaarheden, de onwaarheden die onze lokale vijanden op de muren schilderden en in de kranten drukten, zelfs als we voerden onze zware strijd voor vrijheid. 

Deze elementen die vandaag de dag eerlijke verkiezingen eisen en elke minuut van de dag om democratie vragen, zijn precies de elementen die tweeënvijftig jaar geleden door het hele land ‘Crush India’ riepen. Ze beledigden de Mukti Bahini als een stelletje onverlaten die hun geliefde islamitische thuisland Pakistan wilden vernietigen.

En degenen die na hen kwamen, drie en een half jaar na onze vrijheid, eisen ook vrije verkiezingen en democratisch bestuur, zonder ons te laten weten hoe hun roep om vrij stemmen en democratie in overeenstemming is met de boosaardigheid die zij consequent hebben aangewend bij het staken van de verkiezingen. onze geschiedenis neer.

Vanmorgen herdenken we de pijn van de families van de martelaren. Het zijn de tranen van de vrouwen die hun echtgenoten zien, de kinderen die zien dat hun ouders worden ontvoerd door een genocidale staat die we niet vergeten. Het is de hulpeloosheid van degenen wier leven werd uitgeroeid door een eerdere generatie van de huidige zogenaamde democratische krachten die ons bindt in een diepte van angst waar we ons in meer dan een halve eeuw niet van hebben bevrijd. 

Op 14 december 1971 werden al-Badr en de Razakars gedood om een ​​verminkt Bangladesh uit de as van de oorlog te laten herrijzen. Op 14 december 2023 zijn het de afstammelingen van de oude kooplieden van de dood die we moeten tegenhouden om dit thuisland van seculiere Bengalen in een nieuwe chaos te duwen.

Denk aan die moordvelden in Rayerbazar en in het hele land. Denk ook aan onze voornaamste noodzaak om Bangladesh terug te winnen van degenen die het land hebben verwond en het land opnieuw zouden kunnen verwonden.

De schrijver Syed Badrul Ahsan is een in Londen gevestigde journalist, auteur en analist van politiek en diplomatie. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending