Verbind je met ons

Armenië

Jongerenbevolking die zich voorbereidt op oorlog in Armenië

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het einde van de militaire operaties in Karabach met de ondertekening van een trilaterale verklaring veroorzaakte verschillende reacties in Armenië. Het ontwaken van de Armeense samenleving, die tijdens de oorlog werd misleid door verkeerde informatie, met het nieuws van de nederlaag 's nachts, leidde tot chaos. Verschillende politieke groeperingen probeerden de huidige regering omver te werpen en de macht te grijpen, schrijft Louis Auge.

De politieke crisis was beschikbaar voor de belangen van de oppositie. Ze noemden de huidige regering een "ontrouw" en "verrader", ze verzamelden radicale nationalisten om zich heen en probeerden met hun steun de macht te grijpen. Historisch gezien hebben anti-Turkse politieke bewegingen zoals Dashnaktsutyun een voortrekkersrol gespeeld in deze richting.

Degenen die de nieuwe realiteit in de regio niet kunnen accepteren, bereiden zich al voor op de nieuwe oorlogen. Terwijl Azerbeidzjan spreekt over het openen van communicatie in de regio, het aangaan van nieuwe economische betrekkingen, gebaseerd op de vereisten van de trilaterale verklaring, is de aanpak in Armenië anders. Vooral anti-Turkse propaganda onder jongeren en hun oproep om voor Karabach te vechten kan tot gevaarlijke gevolgen leiden.

advertentie

GRATIS MILITAIRE TRAINING VOOR JONGEREN

Onlangs is een militair-patriottische school genaamd "POGA" begonnen met haar activiteiten in Armenië. Het heeft mensen van verschillende leeftijdsgroepen rond de school verzameld, die op 29 maart 2021 met lessen begon. De nadruk ligt op de jeugd. Naast mannen waren ook vrouwen betrokken bij de trainingen. Ze leren werken met militaire uitrusting, schieten, bergbeklimmen, eerste hulp, militaire tactieken, enz. De lessen worden gegeven in de volgende richtingen. Degenen die zich bij het personeel voegen, worden ook betrokken bij psychologische training.

De activiteiten van "POGA" omvatten radicaal nationalisme en anti-Turkse propaganda. De Facebook-pagina van Organisatie citeert regelmatig "helden" zoals Garegin Njde en Monte Melkonyan. Bijna in elke post roepen gebruikers op tot oorlog: slogans als "De vijand is dezelfde vijand", "We hebben niet het recht om te verzwakken", "Laten we een grote kracht zijn en de hele wereld bewijzen dat we niet zullen vallen", "We moeten sterker zijn en een volksleger zijn.", "Het moederland heeft je meer nodig dan altijd" houden jonge mensen weg van gezond verstand.

advertentie

Het feit dat de trainingen gratis zijn roept vragen op. Het is bekend dat militaire training hoge kosten met zich meebrengt: de levering van wapens en andere uitrusting voor het personeel, reiskosten, voedsel, enz. hebben geld nodig. Hoewel er onvoldoende informatie is over de financiële bronnen van "POGA", is bekend dat de organisatie steun krijgt van de Armeense diaspora. In een van de informatie op Facebook spreken de organisatoren hun dankbaarheid uit voor de steun van de Amerikaanse Armeniër Vrej Grigoryan.

Hoewel de oefeningen voornamelijk in Yerevan worden georganiseerd, worden er ook in andere gebieden militaire lessen gegeven. In mei namen in totaal ongeveer 300 mensen deel aan de trainingen in de provincies Tavush en Lori. De volgende training is gepland in Dilijan National Park.

WAT KUNNEN PROBLEMEN VAN "POGA" OP LANGE TERMIJN ZIJN?

Jongeren opvoeden met radicaal nationalistisch denken en ze vergiftigen met anti-Turkse propaganda is gevaarlijk voor de toekomst van de regio. De nieuwe politieke realiteit in de zuidelijke Kaukasus na de oorlog heeft grote kansen gecreëerd voor alle landen in de regio. Armenië en Azerbeidzjan moeten de belangrijkste stappen zetten om deze kansen te benutten om duurzame vrede tot stand te brengen in de zuidelijke Kaukasus. Na de ondertekening van de trilaterale verklaring sprak Azerbeidzjan zijn benadering van het probleem uit en toonde het interesse in nieuwe regionale projecten. In Armenië is de benadering van de werkelijkheid echter anders: hoewel sommige krachten het nodig vinden om de betrekkingen met Turkije en Azerbeidzjan te reguleren, nationalistische politieke krachten zoals Dashnaktsutyun, politieke figuren zoals Robert Kocharyan die een alliantie met hen aanging, en initiatieven zoals "POGA", die is ontstaan ​​tegen de achtergrond van al deze processen, accepteren het herstel van de betrekkingen met Azerbeidzjan ten stelligste niet.

Jongeren die zijn grootgebracht met de ideologie van "POGA" zullen niet toestaan ​​dat er een dialoog tot stand wordt gebracht tussen Armenië en Azerbeidzjan en, als gevolg daarvan, de betrekkingen tussen de volkeren normaliseren.

“POGA” IS EEN BEDREIGING VOOR ARMENI

Betrokkenheid van jongeren bij militaire training door organisaties zoals "POGA" is in de eerste plaats gevaarlijk voor Armenië. In een tijd waarin de politieke crisis in het land voortduurt, wanneer er onenigheid is onder burgers, kan het opleiden van jongeren met een radicaal nationalistische mentaliteit, het leren gebruiken van wapens in de nabije toekomst leiden tot problemen in de Armeense samenleving. Jongeren die zijn grootgebracht met de ideologie van "POGA" zullen Armeniërs tegenkomen die anders denken dan zij en vrede willen, geen oorlog. De jeugd van "POGA" zal deze Armeniërs als hun vijanden beschouwen.

Er zijn in de geschiedenis veel soortgelijke incidenten geweest. Zelfs tijdens de Eerste Wereldoorlog voerden de Armeniërs, die de "vrijheidsstrijd" in het Ottomaanse rijk begonnen, in opdracht van de Armeense Kerk niet alleen slachtingen uit tegen moslims, maar ook tegen Armeniërs die zich niet bij hen voegden. Een ander voorbeeld zijn de recente acties van radicale bewegingen zoals "Sasna Tsrer": in 2016 doodden leden van deze groep een politieregiment in Yerevan en doodden wetshandhavers. Hieruit blijkt dat Armeniërs, die radicaal zijn opgevoed en georganiseerd, een bedreiging vormen voor Armenië.

Vrouwen die betrokken zijn bij militaire trainingen zijn nog gevaarlijker. Onder invloed van de nationalistische ideologie begonnen deze vrouwen later hun kinderen in dezelfde richting op te voeden. Dit voorkomt dat de samenleving een gezonde mindset ontwikkelt.

OORLOG OF VREDE?

De Armeense regering moet goed nadenken over de huidige situatie. Oorlog of vrede? Welke optie belooft een betere toekomst voor Armenië? Hoe kunnen jongeren die zijn opgevoed met een radicale nationalistische mentaliteit en zich voorbereiden op de volgende oorlog een bijdrage leveren aan Armenië? Wat zal Armenië winnen in de volgende oorlog?

Armenië

Zuidelijke Kaukasus: Commissaris Várhelyi bezoekt Georgië, Azerbeidzjan en Armenië

gepubliceerd

on

Olivér Várhelyi, commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding (foto) zal van vandaag (6 juli) tot 9 juli naar de zuidelijke Kaukasus reizen en Georgië, Azerbeidzjan en Armenië bezoeken. Dit wordt de eerste missie van de commissaris naar landen in de regio. Het volgt de goedkeuring van het economisch en investeringsplan, ter ondersteuning van een hernieuwde agenda voor herstel, veerkracht en hervorming voor de landen van het Oostelijk Partnerschap. Tijdens zijn ontmoetingen met politieke autoriteiten, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld zal commissaris Várhelyi het economisch en investeringsplan voor de regio en zijn vlaggenschipinitiatieven per land presenteren. Hij zal ook belangrijke kwesties van bilaterale betrekkingen met elk van de drie landen bespreken. De commissaris zal de solidariteit van de EU met partnerlanden in de strijd tegen de COVID-19-pandemie bevestigen.

In Georgië zal commissaris Várhelyi een ontmoeting hebben met onder meer premier Irakli Garibashvili, minister van Buitenlandse Zaken David Zakalani, parlementsvoorzitter Kakhaber Kuchava en vertegenwoordigers van politieke partijen, evenals met patriarch Ilia II. In Azerbeidzjan zal hij ontmoetingen hebben met onder meer minister van Buitenlandse Zaken Jeyhun Bayramov, hoofd van de presidentiële regering Samir Nuriyev, minister van Economie Mikayil Jabbarov en minister van Energie Parviz Shahbazov. In Armenië zal commissaris Várhelyi onder meer een ontmoeting hebben met president Armen Sarkissian, waarnemend premier Nikol Pashinyan, waarnemend vice-premier Grigoryan en patriarch Karekin II. Audiovisuele verslaggeving van het bezoek zal beschikbaar zijn op EbS.

advertentie

Verder lezen

Armenië

De waarnemend premier van Armenië behoudt de macht, versterkt het gezag ondanks een militaire nederlaag

gepubliceerd

on

By

De waarnemend premier van Armenië en leider van de burgerlijke contractpartij Nikol Pashinyan ontvangt een stembiljet in een stembureau tijdens de vervroegde parlementsverkiezingen in Yerevan, Armenië, 20 juni 2021. Lusi Sargsyan/Photolure via REUTERS
De waarnemend premier van Armenië en leider van de burgerlijke contractpartij Nikol Pashinyan bezoekt een stembureau om zijn stem uit te brengen tijdens de vervroegde parlementsverkiezingen in Yerevan, Armenië, 20 juni 2021. Lusi Sargsyan/Photolure via REUTERS

De waarnemend premier van Armenië en leider van de burgerlijke contractpartij Nikol Pashinyan bezoekt een stembureau om zijn stem uit te brengen tijdens de vervroegde parlementsverkiezingen in Yerevan, Armenië, 20 juni 2021. Lusi Sargsyan/Photolure via REUTERS

De waarnemend premier van Armenië, Nikol Pashinyan (foto), hield de macht in een parlementsverkiezing die zijn gezag versterkte, ondanks dat hij vorig jaar alom werd beschuldigd van een militaire nederlaag in de enclave Nagorno-Karabach, blijkt uit de resultaten op maandag (21 juni), schrijft Alexander Marrow.

Pashinyan's Civil Contract-partij won 53.92% van de uitgebrachte stemmen bij de vervroegde verkiezingen van zondag, volgens voorlopige resultaten op maandag. De Armenië-alliantie van voormalig president Robert Kocharyan bleef achter met 21.04% en twijfelde aan de geloofwaardigheid van het resultaat, meldde het persbureau Interfax.

advertentie

De regering riep de verkiezingen uit om te proberen een einde te maken aan een politieke crisis die begon toen etnisch-Armeense troepen vorig jaar in zes weken van gevechten grondgebied afstonden aan Azerbeidzjan in en rond Nagorno-Karabach.

De vijandelijkheden veroorzaakten internationale bezorgdheid omdat de wijdere regio van de zuidelijke Kaukasus een corridor is voor pijpleidingen die aardgas en aardolie naar de wereldmarkten vervoeren. Het is ook een geopolitieke arena waar Rusland, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Turkije allemaal strijden om invloed.

Pashinyan, 46, kreeg te maken met straatprotesten na de nederlaag en eiste zijn aftreden vanwege de voorwaarden van een vredesakkoord waarbij Azerbeidzjan de controle terugkreeg over het grondgebied dat het had verloren tijdens een oorlog in het begin van de jaren negentig.

advertentie

Pashinyan beschreef de overeenkomst als een ramp, maar zei dat hij gedwongen was om het te ondertekenen om grotere menselijke en territoriale verliezen te voorkomen.

Hij schreef maandag op Twitter dat zijn partij een constitutionele meerderheid zou hebben - minstens 71 van de 105 afgevaardigden - en "een regering zal vormen die door mij wordt geleid".

Pashinyan zei dat Armenië de banden met door Rusland geleide regionale groepen, de Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CSTO) en de Euraziatische Economische Unie (EAEU) zou versterken.

"We zijn vastbesloten om te werken aan het verbeteren, verdiepen en ontwikkelen van relaties (met CSTO en EAEU-landen), en we zullen zeker in deze richting gaan", citeerde het Russische RIA-persbureau Pashinyan in een toespraak die op Facebook werd uitgezonden.

Armenië, dat een Russische militaire basis herbergt, is een bondgenoot van Moskou, hoewel de betrekkingen onder Pashinyan, die in 2018 aan de macht kwam na straatprotesten en op een anticorruptieagenda, koeler waren.

Een andere regionale macht, Turkije, steunde Azerbeidzjan in het conflict van vorig jaar en volgt de ontwikkelingen in Armenië op de voet.

Pashinyan bezocht maandag een begraafplaats om bloemen te leggen op het graf van soldaten die in het conflict van vorig jaar zijn omgekomen.

De definitieve resultaten van de verkiezingen worden over een week bekend gemaakt, zei Interfax maandag, hoofd van de Centrale Verkiezingscommissie (CEC), Tigran Mukuchyan. Hij zei dat de resultaten Pashinyan het recht gaven om zelf een regering te vormen.

Opiniepeilingen hadden de partij van Pashinyan en de Armeense Alliantie van Kocharyan nek aan nek gezet.

"Deze (verkiezings)resultaten zijn in tegenspraak met de processen van het openbare leven die we de afgelopen acht maanden hebben waargenomen", aldus de alliantie in een verklaring van Interfax.

Het zei de resultaten niet te erkennen en was begonnen met overleg met andere partijen om een ​​collectief beroep op het constitutionele hof van Armenië te organiseren, meldde RIA.

Kocharyan is een inwoner van Nagorno-Karabach. De enclave wordt internationaal erkend als onderdeel van Azerbeidzjan, maar een groot deel van de bevolking is etnisch Armeens.

Kocharyan was president van Armenië van 1998 tot 2008 en werd beschuldigd van onrechtmatig handelen toen hij in maart 2008 de noodtoestand instelde na een omstreden verkiezing. Bij botsingen tussen politie en demonstranten kwamen zeker tien mensen om het leven.

Internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zeiden dat de verkiezingen competitief waren en over het algemeen goed werden beheerd.

"Ze werden echter gekenmerkt door intense polarisatie en ontsierd door steeds opruiende retoriek onder belangrijke deelnemers", zei het in een verklaring.

Er waren 319 meldingen van onregelmatigheden bij het stemmen, meldde RIA. De CEC zei dat de verkiezingen grotendeels in overeenstemming waren met de wettelijke normen en waarnemers van een CIS-waarnemingsmissie zeiden dat de stemming open en eerlijk was, meldde Interfax maandag.

Verder lezen

Armenië

De alomvattende en versterkte partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Armenië treedt in werking

gepubliceerd

on

Op 1 maart is de Brede en versterkte partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en Armenië (CEPA) in werking getreden. Het is nu geratificeerd door de Republiek Armenië, alle EU-lidstaten en het Europees Parlement. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de betrekkingen tussen de EU en Armenië.

Deze overeenkomst biedt een kader voor de EU en Armenië om samen te werken op een groot aantal gebieden: versterking van de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten; meer banen en zakelijke kansen creëren, de wetgeving, de openbare veiligheid, een schoner milieu en beter onderwijs en onderzoeksmogelijkheden verbeteren. Deze bilaterale agenda draagt ​​ook bij aan de algemene doelstelling van de EU om haar betrekkingen met de landen in haar oostelijke nabuurschap te verdiepen en te versterken via het kader van het oostelijk partnerschap.

Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid / vicevoorzitter van de Europese Commissie Josep Borrell zei: “De inwerkingtreding van onze alomvattende en versterkte partnerschapsovereenkomst komt op een moment dat Armenië voor grote uitdagingen staat. Het geeft een krachtig signaal af dat de EU en Armenië zich inzetten voor democratische beginselen en de rechtsstaat, evenals voor een bredere hervormingsagenda. Op politiek, economisch, handels- en andere sectorale terreinen is onze overeenkomst gericht op het brengen van positieve verandering in het leven van mensen en het overwinnen van uitdagingen voor de hervormingsagenda van Armenië. "

advertentie

Olivér Várhelyi, commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding, onderstreepte het volgende: “Hoewel het voor Armenië moeilijke tijden zijn, blijft de Europese Unie het Armeense volk steunen. De inwerkingtreding van de bilaterale overeenkomst tussen de EU en Armenië op 1 maart zal ons in staat stellen onze werkzaamheden op het gebied van economie, connectiviteit, digitalisering en de groene transformatie als prioritaire gebieden te versterken. Deze zullen concrete voordelen hebben voor de mensen en zijn essentieel voor sociaaleconomisch herstel en de veerkracht van het land op langere termijn. In de huidige turbulente dagen zijn kalmte en respect voor democratie en constitutionele orde van cruciaal belang. "

De overeenkomst is in november 2017 ondertekend en aanzienlijke delen ervan worden sinds 1 juni 2018 voorlopig toegepast. Sindsdien is de breedte en diepte van de bilaterale samenwerking tussen Armenië en de Europese Unie gestaag gevorderd. Bij de 3rd Partnerschapsraad EU-Armenië gehouden op 17 december 2020, herhaalden de Europese Unie en Armenië hun volledige inzet voor de uitvoering van de CEPA.

De overeenkomst speelt een belangrijke rol bij de modernisering van Armenië, met name door aanpassing van de wetgeving aan de EU-normen in veel sectoren. Dit omvat hervormingen in de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten, met name een onafhankelijk, efficiënt en verantwoord rechtsstelsel, evenals hervormingen die gericht zijn op het vergroten van het reactievermogen en de doeltreffendheid van openbare instellingen en op het bevorderen van de voorwaarden voor duurzame en inclusieve ontwikkeling.

advertentie

Vanaf de inwerkingtreding van de overeenkomst op 1 maart zal de samenwerking worden versterkt op de gebieden die tot dusver niet onder de voorlopige toepassing van de overeenkomst vielen. De Europese Unie staat klaar en kijkt ernaar uit om nog nauwer met Armenië samen te werken aan de volledige en effectieve uitvoering van de overeenkomst, in ons wederzijds belang en in het voordeel van onze samenlevingen en burgers.

Meer informatie

Tekst van een alomvattende en versterkte partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Armenië

Website van de EU-delegatie naar Armenië

Relevante gegevensbladen EU-Armenië

Factsheet over de uitgebreide en versterkte partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Armenië

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending