Verbind je met ons

EU

Beveiliging: verbetering van het #SchengenInformationSystem

DELEN:

gepubliceerd

on

infografie-illustratie over het Schengeninformatiesysteem (SIS)     

Het Schengeninformatiesysteem wordt versterkt om de Europeanen meer veiligheid te bieden. Op dinsdag 23 oktober zullen de leden van het Europees Parlement debatteren over nieuwe regels om het beheer van de buitengrenzen te verbeteren en de interne veiligheid in 30 Europese landen te behouden, en er de volgende dag over stemmen. De maatregelen ter versterking van de Schengen Informatie Systeem (SIS)-databank heeft ook tot doel de strijd van de EU tegen terrorisme, grensoverschrijdende misdaad en irreguliere migratie op te voeren.

Het Schengen-informatiesysteem  
  • Een gecentraliseerde, grootschalige informatiedatabase die de controle op de buitengrenzen en de samenwerking op het gebied van de rechtshandhaving ondersteunt 
infografie-illustratie over het Schengeninformatiesysteem (SIS)     

Sterkere buitengrenzen

De afgelopen jaren zijn de buitengrenzen van de EU veranderd onder druk zijn komen te staan en sommige landen hebben de controles aan de binnengrenzen opnieuw ingevoerd in reactie op terroristische aanslagen in Europa en de toestroom van vluchtelingen in 2015 naar de EU.

Om het voortbestaan ​​van de Schengengrensvrije ruimte te garanderen en de gemeenschappelijke buitengrens te versterken, heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend pakket van drie wetgevingsvoorstellen in december 2016 met als doel het juridische kader van SIS te herzien.

“SIS zal de grootste, meest gebruikte en best geïmplementeerde database op het gebied van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid blijven, terwijl het onze burgers meer veiligheid zal bieden”, aldus het Portugese EVP-lid Carlos Coelho, het verantwoordelijke EP-lid.

Belangrijkste hervormingen
Om te helpen aanpakken onregelmatig migratie, het systeem zal de uitwisseling van informatie bevorderen en waarschuwingen omvatten voor onderdanen van derde landen tegen wie een terugkeerbesluit geldt.

“De lidstaten wisselen momenteel geen informatie uit over de vraag of een onderdaan van een derde land al dan niet een terugkeerbesluit heeft ontvangen. Door dit gebrek aan informatie-uitwisseling kan een onderdaan van een derde land met de terugkeerplicht deze verplichting gemakkelijk omzeilen door naar een andere lidstaat te gaan”, aldus Nederlands EVP-lid. Jeroen Lenaers, het andere EP-lid dat verantwoordelijk is voor het doorsturen van de plannen door het Parlement.

advertentie

De lidstaten zullen nu verplicht zijn om de details van terroristische daden met alle lidstaten te delen en moeten ook waarschuwingen over terrorisme creëren en informatie uitwisselen. Er zullen nieuwe preventieve waarschuwingen komen met betrekking tot kinderen die het risico lopen op geweld, gedwongen huwelijken of ontvoering door ouders, evenals waarschuwingen om criminelen te identificeren en een toenemend gebruik van biometrie. Er zullen strengere regels voor gegevensbescherming komen, inclusief meer middelen en toezicht door gegevensbeschermingsautoriteiten.

Achtergrond
SIS werd in 1990 opgericht nadat de binnengrenzen in het Schengengebied waren afgeschaft. De huidige vorm (bekend als “SIS II”) werd in 2006 aangenomen en werd in 2013 operationeel. Onderhandelaars van het Parlement en de Raad een akkoord bereikt over de nieuwe maatregelen in juni, die werden goedgekeurd door de burgerlijke vrijheden commissie.

Volgende stappen
Na de plenaire stemming moet de Raad de plannen officieel goedkeuren voordat de maatregelen in werking kunnen treden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending