Verbind je met ons

Brexit

#Brexit-effect: uit opiniepeiling blijkt dat de EU meer gewaardeerd wordt dan ooit

DELEN:

gepubliceerd

on

EU-voordelen - Parlemeter 2018 Het veldwerk van deze enquête werd tussen 8 en 26 september 2018 uitgevoerd onder 27 474 Europeanen van 16 jaar of ouder 

Uit het laatste publieke opinieonderzoek van de EU, uitgevoerd in september 2018, blijkt een duidelijke en groeiende waardering voor het EU-lidmaatschap, met een recordhoogte van 68%.

Uit het meest recente Eurobarometer-onderzoek, waarin de publieke houding ten opzichte van de EU in alle lidstaten wordt gemeten, blijkt dat meer mensen dan ooit het lidmaatschap van hun land van de Europese Unie als een goede zaak beschouwen (62%). Dit is het hoogste cijfer in de afgelopen 25 jaar. 68% is ook van mening dat hun land heeft geprofiteerd van het EU-lidmaatschap – het hoogste cijfer sinds 1983.

Bijna alle resultaten die de steun voor de EU meten, lieten een aanzienlijke opleving zien na het Britse referendum in 2016, wat duidt op een groeiende bezorgdheid over het hele continent over de impact die de Brexit zal hebben en op een groeiend bewustzijn, als gevolg van de moeilijke onderhandelingen, van de voordelen van lidmaatschap van de EU. 66% van de Europese respondenten zou ervoor stemmen dat hun land lid blijft van de EU (een meerderheid in alle lidstaten) en slechts 17% zou een vertrek overwegen, terwijl 17% nog geen besluit heeft genomen.

Uit de laatste cijfers van de Eurobarometer blijkt ook dat de Europeanen steeds meer tevreden zijn over het democratisch functioneren van de EU (49%), wat neerkomt op een stijging van drie punten sinds de vorige enquête in april, terwijl 48% vindt dat hun stem telt in de EU, hoewel dit laatste sentiment lijkt in een aantal landen aan het afnemen.

Het Parlemeter-onderzoek van 2018 is echter niet alleen maar goed nieuws. Ondanks de aanzienlijke en groeiende steun voor de EU in het algemeen is de helft van de respondenten niet blij met de richting die de EU opgaat, met een vergelijkbaar resultaat voor hun eigen land. De publieke opinie lijkt ook vrij stabiel als het gaat om de verwachtingen over de rol van de EU in de toekomst: 48% wil dat de EU een belangrijkere rol speelt, terwijl 27% liever een kleinere rol speelt.

Wat het imago van het Parlement in de hele EU betreft, heeft een derde (32%) een positieve mening, een vijfde (21%) een negatieve mening en blijft een relatieve meerderheid (43%) neutraal.

Er is een groeiend bewustzijn over de Europese verkiezingen van volgend jaar: 41% geeft de datum mei 2019 correct aan – een stijging van negen punten ten opzichte van een vergelijkbare enquête zes maanden geleden en zeven punten meer dan in juni 2013. 44% kon echter nog steeds niet zeggen wanneer de verkiezingen zullen plaatsvinden, vergeleken met 46% in juni 2013.

advertentie

Nu 51% van de burgers aangeeft geïnteresseerd te zijn in de verkiezingen, zijn de prioriteiten van de burgercampagnes de afgelopen zes maanden geëvolueerd. Immigratie staat nu bovenaan de agenda (50%), gevolgd door economie (47%) en jeugdwerkloosheid (47%), terwijl de bestrijding van terrorisme met 44% naar de vierde plaats schuift.

In zijn commentaar op de resultaten van het onderzoek zei president Tajani: “Nu de laatste hand wordt gelegd aan de details van het terugtrekkingsakkoord van Groot-Brittannië, benadrukken deze cijfers de groeiende waardering voor de voordelen van het EU-lidmaatschap op het hele continent. Toch is er nog veel werk aan de winkel. Voortdurende samenwerking en solidariteit op EU-niveau zijn essentieel bij het vinden van antwoorden op de zorgen van gewone Europese burgers.”

Guy Verhofstadt, Brexit-coördinator van het Parlement, voegde hieraan toe: “Het feit dat 51% van de ondervraagde Britse burgers in de EU wil blijven, herinnert ons sterk aan de diepe verdeeldheid die door het Brexit-besluit is veroorzaakt en aan de noodzaak voor ons om een ​​duurzame en duurzame oplossing te vinden.” nauwe toekomstige betrekkingen op lange termijn in de vorm van een brede en diepgaande associatieovereenkomst. Hoewel we ons op alle eventualiteiten moeten voorbereiden, lijkt het erop dat er in Groot-Brittannië of elders in de EU weinig animo is voor een zogenaamde harde Brexit, of een kostbaar scenario zonder deal. Ik hoop dat de uitkomst van de onderhandelingen uiteindelijk een afspiegeling zal zijn van de dit."

Achtergrond van het onderzoek

Het veldwerk van dit onderzoek werd uitgevoerd tussen 8 en 26 september 2018 onder 27 Europeanen van 474 jaar of ouder, face-to-face geïnterviewd door Kantar Public in alle 16 lidstaten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending