Verbind je met ons

Baltische staten

Er is overeenstemming bereikt over de vangstmogelijkheden voor 2024 in de Oostzee

DELEN:

gepubliceerd

on

De Raad heeft een akkoord bereikt over de vangstmogelijkheden in de Oostzee voor 2024, naar aanleiding van de Voorstel van de Commissie gemaakt in augustus van dit jaar. De Raad heeft het voorstel gevolgd wat betreft de totaal toegestane vangst (TAC's) voor drie bestanden: schol (roll-over), zalm in de Finse Golf (+7%) en zalm in het hoofdbekken (-15%).

Met het oog op de specifieke milieusituatie van de Oostzee heeft de Raad besloten bijvangstrechten vast te stellen voor de bestanden westelijke haring, westelijke kabeljauw en oostelijke kabeljauw, wat betekent dat deze alleen mogen worden gevangen als ze per ongeluk worden gevangen tijdens het vissen op andere bestanden . Bovendien blijven de bestaande herstelmaatregelen gehandhaafd. Dankzij het akkoord van vandaag kan de gezonde visserij op schol, haring in Riga, zalm in de Finse Golf en sprot worden voortgezet.

De Raad heeft tevens besloten gerichte visserij op haring in het centrale deel van de Oostzee en haring in de Botnische Zee toe te staan, met TAC's van respectievelijk 40 ton en 368 ton. Voor centrale haring wordt een sluiting van 55 dagen ingevoerd om de verzameling van spawners te beschermen.

Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: “Het besluit van vandaag is niet gemakkelijk en ook niet lichtvaardig genomen, maar we hebben de verantwoordelijkheid om de vangstmogelijkheden op een niveau te brengen dat de bestanden kan helpen herstellen, ten voordele van onze vissers en hun gemeenschappen. We moeten er niet voor terugdeinzen om onze meest urgente uitdaging aan te pakken: de milieutoestand van de Oostzee. Onze vissers wachten op concrete acties van hun land om de toestand van de Oostzee te verbeteren. Ik heb het al vele malen gezegd en vandaag opnieuw tegen de ministers herhaald: het is tijd om de Oostzee te redden.”

De Oostzee is de meest vervuilde zee van Europa. Het wordt beïnvloed door verlies aan biodiversiteit, klimaatverandering, eutrofiëring, overbevissing en verhoogde niveaus van verontreinigende stoffen zoals farmaceutische producten en zwerfvuil.

Commissaris Sinkevicius' Persverklaring naar aanleiding van de Raad kunt u vinden hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending