Verbind je met ons

Europese Commissie

De lidstaten hebben in 2021 vooruitgang geboekt op het gebied van de naleving van de btw-wetgeving, hoewel de verliezen aanzienlijk blijven

DELEN:

gepubliceerd

on

De meeste EU-lidstaten hebben in 2021 vooruitgang geboekt bij de handhaving van de naleving van de belasting over de toegevoegde waarde (btw), volgens een nieuw rapport dat vandaag door de Europese Commissie is vrijgegeven. Uit het jaarlijkse VAT Gap-onderzoek, dat het verschil meet tussen de theoretisch verwachte btw-inkomsten en het daadwerkelijk geïnde bedrag, blijkt dat de lidstaten in 61 ongeveer €2021 miljard aan btw verloren, vergeleken met €99 miljard in 2020.

Dit cijfer vertegenwoordigt inkomsten die voornamelijk verloren zijn gegaan door BTW-fraude, ontduiking en ontwijking, niet-frauduleuze faillissementen, misrekeningen en financiële insolventies, naast andere factoren.

Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni zei: “De duidelijke verbeteringen in de jongste cijfers over de BTW-kloof zijn goed nieuws voor de overheidsfinanciën in Europa. Deze kunnen grotendeels worden toegeschreven aan goed gerichte nationale maatregelen die consequent zijn uitgevoerd. Nu moeten we ook op EU-niveau een krachtige impuls geven, wat betekent dat we onze voorstellen inzake ‘btw in het digitale tijdperk’ ten uitvoer moeten leggen, die een echte game-changer betekenen als het gaat om het versnellen en vergemakkelijken van de toegang van de belastingautoriteiten tot informatie over business-to-business-activiteiten. -zakelijke transacties. Ik roep de lidstaten op om snel tot overeenstemming te komen over de nieuwe maatregelen, zodat we de BTW-verliezen verder kunnen verminderen – vooral die veroorzaakt door grensoverschrijdende criminele fraude.”

Het volledige rapport met gedetailleerde informatie per lidstaat is beschikbaar hier. Een persbericht en factsheet (Engels) zijn online beschikbaar.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending