Verbind je met ons

Baltische staten

De Commissie stelt vangstmogelijkheden voor 2024 in de Oostzee voor

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie heeft haar voorstel voor de vangstmogelijkheden voor de Oostzee voor 2024 aangenomen als reactie op een wetenschappelijke beoordeling waaruit blijkt dat verschillende visserijtakken zich in een penibele situatie bevinden.

De Commissie heeft de totaal toegestane vangsten (TAC's) en quota voorgesteld voor drie van de tien bestanden die in de Oostzee worden beheerd. De resterende quotavoorstellen zullen in een later stadium worden vastgesteld. De Commissie stelt voor om de vangstmogelijkheden voor zalm in de Golf van Finland met 7% te verhogen, terwijl zij voorstelt om de zalmvisserij in het hoofdbekken met 15% te verminderen, en de haringvangsten in de Golf van Riga met 20% te verminderen.

Wat de andere bestanden in de Oostzee betreft (westelijke kabeljauw, oostelijke kabeljauw, westelijke haring, Botnische haring, centrale haring, sprot en schol), heeft de Commissie aanvullende informatie gevraagd aan de Internationale Raad voor het onderzoek van de zeeën (ICES) om beter rekening te houden met het feit dat kabeljauw samen met platvis wordt gevangen, en haring samen met sprot.

Wetenschappers schatten dat de omvang van de centrale Baltische haring De voorraad ligt sinds het begin van de jaren negentig rond of onder het minimumniveau. De voorraadgrootte van Botnische haring daalde tot onder het gezonde niveau vanwege het lagere aantal jonge vissen en de kleinere omvang van oudere vissen. De Commissie stelt daarom voor de gerichte visserij op beide bestanden te sluiten, en de sluiting van de gerichte visserij op kabeljauwbestanden, westelijke haring en zalm in het grootste deel van het hoofdbekken te handhaven.

De Commissie zal een instelling voorstellen bijvangst-TAC's voor westelijke kabeljauw, oostelijke kabeljauw, westelijke haring, Botnische haring en centrale haring, op basis van aanvullende informatie die in het najaar wordt verwacht. Dit voorstel zal vaartuigen in staat stellen de onvermijdelijke vangsten van elk van deze zwakke bestanden aan te landen wanneer zij bijvoorbeeld op schol of sprot vissen.

De voorgestelde TAC's zijn gebaseerd op het beste beschikbare wetenschappelijke advies van de ICES en volgen de Baltisch meerjarig beheersplan in 2016 aangenomen door het Europees Parlement en de Raad. Een gedetailleerde tabel vindt u hieronder.

Kabeljauw

advertentie

Voor kabeljauw uit het oostelijke deel van de Oostzeeis de Commissie voornemens een vangstlimiet voor onvermijdelijke bijvangsten te handhaven en zijn alle begeleidende maatregelen vastgelegd. Daarnaast stelt de Commissie voor om de vrijstelling van de sluiting van paaiplaatsen voor bepaalde haringvisserij te schrappen. Ondanks de maatregelen die zijn genomen sinds 2019, toen wetenschappers voor het eerst waarschuwden voor de slechte toestand van kabeljauw, is de situatie nog niet verbeterd.

de conditie van westelijke Baltische kabeljauw is zwak en de biomassa bevond zich op het laagste niveau in 2022. Dit is waarschijnlijk te wijten aan een aanzienlijke natuurlijke sterfte, die wetenschappers nog niet volledig kunnen begrijpen. De Commissie stelt daarom voor om de TAC vanaf 2023 beperkt te houden tot onvermijdelijke bijvangsten en alle begeleidende maatregelen, maar om de recreatievisserij en de vrijstelling van de paaisluiting voor bepaalde haringvisserijen af ​​te schaffen.

Haring

De voorraadgrootte van westelijke Baltische haring blijft onder een gezond niveau. De Commissie stelt voor om de TAC beperkt te houden tot onvermijdelijke bijvangsten en om de vrijstelling voor kleinschalige kustvisserij af te schaffen.

Voor haring in de Botnische Golfstelt de Commissie ook voor om de gerichte visserij te sluiten en een TAC vast te stellen die beperkt is tot onvermijdelijke bijvangsten. Uit de wetenschappelijke beoordeling blijkt dat de kans dat de omvang van het bestand onder het minimumniveau daalt, groter dan 5% zou zijn, zelfs als er geen vangsten zouden plaatsvinden.

De voorraadgrootte van centrale Baltische haring onder de minimumniveaus is gedaald. De Commissie stelt daarom voor de gerichte visserij te sluiten en de TAC te beperken tot onvermijdelijke bijvangsten. Bijgevolg mogen de vangsten van haring in het centrale deel van de Oostzee in de Golf van Riga, anders dan voorheen, niet langer worden opgenomen in de vangstmogelijkheden voor haring in de Golf van Riga. Het daaruit voortvloeiende wetenschappelijke vangstadvies suggereert een daling van 23%, maar de Commissie stelt voor de daling te beperken tot 20%, omdat het bestand gezond is.

Schol

Hoewel wetenschappelijk advies een aanzienlijke stijging mogelijk zou maken, blijft de Commissie voorzichtig, vooral om kabeljauw te beschermen – een onvermijdelijke bijvangst bij de visserij op schol. Tegelijkertijd zullen binnenkort nieuwe maatregelen worden geïmplementeerd om de bijvangst van kabeljauw door middel van alternatief vistuig te verminderen. De Commissie heeft daarom de ICES om aanvullende informatie verzocht alvorens een TAC voor te stellen.

Sprot

Wetenschappelijk advies voor sprot beveelt een kleine daling van de vangsten aan. Sprot wordt echter samen met haring gevangen – vooral centrale haring – waarvan de biomassa onder het minimumniveau ligt. Daarom moet bij het vangstniveau rekening worden gehouden met deze factor. De Commissie heeft de ICES ook om aanvullende informatie verzocht alvorens een TAC voor te stellen.

Zalm

De status van de verschillende rivierzalmpopulaties in het hoofdbekken varieert aanzienlijk, waarbij sommige zwak en andere gezond blijven. Om een ​​gezond niveau te bereiken adviseerde de ICES twee jaar geleden de sluiting van alle zalmvisserij in het hoofdbekken. Tegelijkertijd oordeelde de ICES dat het mogelijk zou zijn om tijdens de zomer bepaalde visserijtakken in de kustwateren van de Botnische Golf en de Ålandzee in stand te houden. De ICES handhaafde het beginsel van haar advies, maar beperkte het geografische gebied tot de Botnische Baai en verlaagde het daarmee samenhangende vangstniveau. De Commissie stelt daarom voor om de vangstmogelijkheden en de bijbehorende regels dienovereenkomstig aan te passen.

Volgende stappen

Based on these proposals, EU countries will take a final decision to determine the maximum quantities of the most important commercial fish species that can be caught in the Baltic Sea basin. The Council will examine the Commission’s proposal in view of adopting it during a Ministeriële bijeenkomst op 23 en 24 oktober.

Achtergrond

The fishing opportunities proposal is part of the European Union’s approach to adjust the levels of fishing to long-term sustainability targets, called maximum sustainable yield (MSY), as agreed by the Council and the European Parliament in the Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Het voorstel van de Commissie is ook in overeenstemming met de beleidsvoornemens die in de mededeling van de Commissie zijn uitgedrukt "Duurzame visserij in de EU: stand van zaken en oriëntaties voor 2024" en met de Meerjarenplan voor het beheer van kabeljauw, haring en sprot in de Oostzee.

De huidige situatie is moeilijk voor vissers en vrouwen, omdat voorheen belangrijke commerciële bestanden (kabeljauw uit het westen en oosten; haring uit het westen, midden en Botnische Zee; en zalm in de zuidelijke Oostzee en rivieren) ook onder extra druk staan, met name door het verlies van leefgebied als gevolg van de klimaatverandering. degradatie van het milieu zowel in de binnenwateren als in de Oostzee zelf. Om vissers en vrouwen in de Oostzee te helpen, kunnen de lidstaten en kustgebieden het Europees Sociaal Fonds Plus gebruiken om dit uit te voeren maatregelen voor een leven lang leren en de ontwikkeling van vaardigheden.

De Oostzee is de meest vervuilde zee van Europa. Het wordt beïnvloed door verlies aan biodiversiteit, klimaatverandering, eutrofiëring, overbevissing en verhoogde niveaus van verontreinigende stoffen zoals farmaceutische producten en zwerfvuil. Bezorgd over deze situatie organiseert de Europese Commissie de detachering van de Onze Baltische Conferentie in Palanga, Litouwen, op 29 september 2023. Dit evenement op hoog niveau zal ministers uit de acht EU-landen rond de Oostzee (Denemarken, Duitsland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Finland en Zweden) samenbrengen.

Voor meer informatie

Voorstel vangstmogelijkheden Oostzee 2024

Vragen en antwoorden over de vangstmogelijkheden in de Oostzee in 2024

Tabel: Overzicht TAC-wijzigingen 2023-2024 (cijfers in tonen behalve zalm, dat is in aantal stuks)

 20232024
Voorraad en
ICES-visserijzone; onderverdeling
Akkoord van de Raad (in ton en % verandering ten opzichte van TAC 2022)Voorstel van de Commissie
(in ton & % verandering vanaf 2023 TAC)
Westelijke kabeljauw 22-24489 (0%)pm (pro memoria). TAC zal in een later stadium worden voorgesteld.
Oostelijke kabeljauw 25-32595 (0%)pm
Westerse haring 22-24788 (0%)pm
Botnische Haring 30-3180 074(-28%)pm
Riga Haring 28.145 643 (-4%)36 514 (-20%)
Centrale haring 25-27, 28.2, 29, 3261 051 (-14%)pm
Sprot 22-32201 554 (-20%)pm
Schol 22-3211 (+313%)pm
Hoofdbekken Zalm 22-3163 811 (0%)53 967 (-15%)
Zalm in de Golf van Finland 329 455 (0%)10 (+144%)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending