Verbind je met ons

Geslachtsgelijkheid

De CRUCIALE rol van vrouwen bij het bereiken van interreligieuze harmonie en sociaal welzijn

DELEN:

gepubliceerd

on

Ondanks vele inspanningen om de agenda voor vrouwengelijkheid wereldwijd vooruit te helpen, moet er nog veel meer worden gedaan. Terwijl de bevordering van gendergelijkheid in het bedrijfsleven, de politiek en de sociale sector vaak de krantenkoppen haalt, is een gebied dat zelden wordt overwogen gelijkheid op het gebied van interreligieus werk, religieuze dialoog en in verband hiermee de bijdrage van vrouwen aan conflictoplossing en vredesopbouw. Religie is historisch gezien meer geassocieerd met mannen. Dit is niet verwonderlijk, aangezien vrouwen jarenlang hebben geworsteld om gelijkheid te bereiken op alle gebieden van het leven - van thuis tot op het werk, en vooral in leidinggevende posities. Toch speelt religie een belangrijke rol in het leven van vrouwen. Alleen al in de Verenigde Staten is 86% van de vrouwen aangesloten bij een religie, waarbij 63% zegt dat religie belangrijk is in hun leven.

Vrouwen kunnen een belangrijke rol spelen als vredestichters, aanhangers van geweldloosheid en tolerantie, en bijdragen aan interreligieuze harmonie en dialoog tussen verschillende culturen en beschavingen. Een studie van het Internationaal Vredesinstituut van 182 ondertekende vredesakkoorden tussen 1989 en 2011 wees uit dat wanneer vrouwen worden betrokken bij vredesprocessen, de kans dat een vredesakkoord 35 jaar of langer zal duren, met 15 procent toeneemt. Er zijn aanwijzingen dat vrouwelijke deelnemers aan vredesprocessen meestal minder gericht zijn op de oorlogsbuit en meer op verzoening, economische ontwikkeling, onderwijs en overgangsjustitie - allemaal cruciale elementen van een duurzame vrede. Maar ondanks deze positieve statistieken worden vrouwen vaak uitgesloten van formele vredesprocessen. Tussen 1992 en 2019 vormden vrouwen gemiddeld 13 procent van de onderhandelaars, 6 procent van de bemiddelaars en 6 procent van de ondertekenaars van grote vredesprocessen over de hele wereld. In dit verband is het belangrijk op te merken dat Kazachstan in december 1325 zijn eerste nationale actieplan inzake resolutie 2021 van de VN-Veiligheidsraad over de agenda voor vrouwen, vrede en veiligheid heeft aangenomen.

Het is daarom van vitaal belang dat samenlevingen de inclusie van vrouwen bevorderen bij pogingen om bruggen te bouwen tussen gemeenschappen en landen, met name die met verschillende religieuze overtuigingen en etniciteiten.

Op 14-15 september zal Kazachstan gastheer zijn van het VIIe congres van leiders van wereld- en traditionele religies. Hoewel het evenement zich in de eerste plaats zal richten op de rol van geloofsleiders in de sociaal-spirituele ontwikkeling van de mensheid in de postpandemische periode, is een van de secties van het congres gewijd aan de bijdrage van vrouwen aan het welzijn en de duurzame ontwikkeling van samenleving. Het doel is om manieren te vinden waarop religieuze leiders voorstellen kunnen doen en overwegen om de rol van vrouwen te bevorderen. Het congres van dit jaar zal van betekenis zijn en er worden verwacht dat verschillende hooggeplaatste religieuze leiders aanwezig zullen zijn, waaronder paus Franciscus, grootimam van al-Azhar Ahmed el-Tayeb, patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk, opperrabbijn van Israël, David Lau, en opperhoofd Sefardische rabbijn van Israël Yitzhak Yosef, evenals vele andere spirituele leiders. Dit niveau van participatie schept een belangrijke kans om het scheppen van een mondiale sfeer van vrede en verdraagzaamheid te vergemakkelijken.

Kazachstan heeft de afgelopen jaren aanzienlijke inspanningen geleverd om gendergelijkheid in de samenleving te bevorderen, met positieve resultaten. Vrouwen vormen 48.1 procent van de beroepsbevolking in het land en 48.9 procent van de werknemers. Vrouwen zijn sterk vertegenwoordigd in bedrijven. Het aantal door vrouwen geleide bedrijven steeg in de loop van het jaar met 9.1 procent en bereikte eind 625,100 2021 bedrijven. Het aantal vrouwelijke ondernemers onder de 29 jaar steeg ook met 37.2 procent en bereikte 88,700 mensen. Het ondernemerschap van vrouwen draagt ​​ongeveer 40 procent bij aan het BBP van het land. De tot dusver geboekte vooruitgang toont het belang en de zinvolle bijdrage van vrouwen aan de economie aan.

Uiteraard is er ruimte voor verbetering. Wat de loonkloof tussen mannen en vrouwen betreft, verdienen mannen bijvoorbeeld 21.7% meer dan vrouwen in vergelijkbare sectoren. Desalniettemin heeft de regering van Kazachstan de bevordering en bescherming van vrouwen tot een topprioriteit gemaakt. Vorig jaar ondertekende president Tokayev een decreet "Over verdere maatregelen van Kazachstan op het gebied van mensenrechten", dat de uitbanning van discriminatie van vrouwen omvat. De discussie over de rol van vrouwen op het komende congres sluit goed aan bij de prioriteiten van de regering.

Kazachstan is ook de thuisbasis van meer dan 100 etniciteiten en vertegenwoordigers van 18 religieuze groepen. Een dergelijk niveau van diversiteit van het land heeft ons aangemoedigd om het congres van leiders van wereld- en traditionele religies bijeen te roepen, dat sinds 2003 in Kazachstan wordt gehouden.

advertentie

Aangezien de rol van vrouwen in de samenleving steeds groter wordt en gendergelijkheid een groter doel wordt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat vrouwen ook een sleutelrol kunnen spelen in interreligieus werk, maar ook in vredesopbouw en bemiddeling. Om veel van de huidige mondiale uitdagingen op te lossen, waaronder geopolitieke crises en aanhoudende conflicten, is het noodzakelijk om de vaardigheden die vrouwen bezitten te gebruiken. Hoewel slechts één evenement dit probleem niet volledig zal oplossen, zal het komende VII Congres van Leiders van Wereld- en Traditionele Religies bijdragen aan het consolideren van de inspanningen om vooruitgang te boeken bij het elimineren van genderongelijkheid in religie, en het ontwikkelen van nieuwe ideeën en aanbevelingen over het uitbreiden van de rol van vrouwen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending