Verbind je met ons

Politiek

Tot ziens in Samarkand: de gesprekken in Brussel zetten de toon voor de top in Oezbekistan

DELEN:

gepubliceerd

on

De laatste ronde van de EU-Centraal-Azië-dialoog op hoog niveau op het gebied van politiek en veiligheidTijdens de dialoog ontmoetten onderministers van Buitenlandse Zaken van vijf Centraal-Aziatische landen hoge EU-ambtenaren in Brussel. Er was veel te bespreken, onder meer over de situatie in Afghanistan en bredere veiligheidskwesties. De besprekingen zullen worden hervat tijdens een komende ministeriële conferentie over onderlinge verbondenheid en duurzame ontwikkeling, die door Oezbekistan zal worden georganiseerd in Samarkand. De intensiteit van de betrokkenheid weerspiegelt het groeiende belang voor Europa van handel met en door Midden-Europa, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

In een tijd waarin de internationale betrekkingen in beweging zijn, is het partnerschap van de Europese Unie met Centraal-Azië belangrijker dan ooit. De vijf naties Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Turkmenistan vormen zowel een brug tussen Europa en Azië als op zichzelf van cruciaal strategisch belang.

Een ontmoeting met hun onderministers van Buitenlandse Zaken in Brussel zal later dit jaar gevolgd worden door een conferentie in Samarkand, een Oezbeekse stad aan de Zijderoute. Het is een locatie die spreekt over zowel de historische diepte van de banden tussen Centraal-Azië en Europa als hun huidige belang, aangezien nieuwe handelsroutes worden geopend.

De ministers hebben gesprekken gevoerd met de plaatsvervangend secretaris-generaal en politiek directeur van de Europese Dienst voor extern optreden, Enrique Mora. Ook de Oezbeekse onderminister van Buitenlandse Zaken Gayrat Fozilov had een bilaterale ontmoeting met Mora waarbij de Samarkand-conferentie hoog op de agenda stond.

Hij ontmoette ook directeur-generaal Koen Doens, van het DG Internationale Partnerschappen van de Europese Commissie, om de reikwijdte van de EU-Oezbeekse betrekkingen op het gebied van handel en investeringen en de bredere economische, culturele en humanitaire sfeer, evenals milieubescherming, verder te onderzoeken.

De Europese Commissie heeft zich gecommitteerd aan een zevenjarig samenwerkingsprogramma met Oezbekistan en heeft de hervormings-, transformatie- en integratieprocessen die aan de gang zijn sinds het aantreden van president Shavkat Mirziyoyev eind 2016 volledig ondersteund. De EU prees zijn hervormingsprogramma als 'gedurfd en ambitieus'.

Het omvat de hervorming van openbare instellingen en staatsbedrijven, een duurzame transformatie naar een markteconomie, een grotere betrokkenheid van burgers en een hernieuwde inzet voor regionale samenwerking. Een gedeelde visie op vrede, veiligheid, mensenrechten, democratie en duurzame ontwikkeling vormt de basis van een versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Oezbekistan.

advertentie

De vice-minister van Buitenlandse Zaken maakte ook van de gelegenheid gebruik om de bilaterale banden tussen Oezbekistan en België aan te halen en ontmoette leden van het federale parlement in Brussel. Ze bespraken de democratische hervormingen die in Oezbekistan worden doorgevoerd, met name de versterking van de rol van het Oezbeekse parlement.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending