Verbind je met ons

Politiek

EU drong erop aan haar beleid ten aanzien van de zuidelijke Kaukasus te baseren op "realiteit" in plaats van "ideologie"

DELEN:

gepubliceerd

on

De Zuidelijke Kaukasus wordt door de Europese Unie erkend als een strategische regio, en de drie republieken Azerbeidzjan, Georgië en Armenië nemen allemaal deel aan het Oostelijk Partnerschapsprogramma van de EU.

Het debat van de Brussels Press Club op 2 juni, georganiseerd door EU Reporter, concentreerde zich op het beleid dat Azerbeidzjan voert in zijn zoektocht naar het opbouwen en bevorderen van goede nabuurschapsbetrekkingen in de regio, met volledig respect voor de soevereiniteit, territoriale integriteit en onafhankelijkheid binnen de internationaal erkende grenzen van de regio. van de staten, wat is geïdentificeerd als een overkoepelend engagement om de Europese veiligheid te verdedigen.

Het Estse EP-lid Marina Kaljurand, spreker op het evenement in de Brussels Press Club, die tevens voorzitter is van de Parlementaire Samenwerkingscommissie EU-Azerbeidzjan en de Parlementaire Associatiecommissie EU-Georgië, wees erop dat zij al dertig jaar betrokken is bij het Oostelijk Partnerschap van de EU.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Estland zei: “Dit ligt mij nauw aan het hart, en dit is een regio die onder druk en onrust heeft gestaan. Ja, ik ben het er ook mee eens dat de EU niet genoeg aandacht heeft besteed aan de zuidelijke Kaukasus.”

“Jarenlang was Georgië onze favoriet, onze lieveling, maar het was een vergissing om niet meer aandacht te hebben besteed aan andere landen in de regio.

“We hebben echter onze lessen geleerd en hoewel ik de rol van bemiddeling die de EU speelt bewonder, moet de toekomstige dialoog gerichter, minder gepolariseerd en meer georiënteerd zijn.”

Ze zei dat ze uitkijkt naar vredesbesprekingen over de kwestie Nagorno-Karabach en verwelkomde de “bereidheid” van het Azerbeidzjaanse parlement om dit te faciliteren.

advertentie

In reactie hierop drong de ambassadeur van Azerbeidzjan er bij de EU op aan om haar beleid ten aanzien van de Zuidelijke Kaukasus te baseren op ‘realiteit’ in plaats van op ‘ideologie’.

Een andere spreker was het Poolse Europarlementariër Kosmo Zlotowski, vicevoorzitter van de Parlementaire Partnerschapscommissie EU-Armenië, de Parlementaire Samenwerkingscommissie EU-Azerbeidzjan en de Parlementaire Associatiecommissie EU-Georgië.

Hij zei: “Het Oostelijk Partnerschap werd opgericht en het doel ervan was om deze oostelijke landen richting de Europese cultuur en democratie te brengen. Voor hen was dit heel aantrekkelijk.”

Shahmar Hajiyev, van het Centrum voor Analyse van Internationale Betrekkingen in Azerbeidzjan, zei: “Energieprojecten kunnen helpen goede betrekkingen tot stand te brengen tussen alle landen in de regio. Azerbeidzjan werkt hierbij nauw samen met zijn Centraal-Aziatische partners, maar Armenië kan ook profiteren van het streven naar een duurzamere vrede tussen beide partijen.”

Met een focus op het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië zei hij: “We bevinden ons nu in de post-conflictperiode. We gaan vrede brengen in de regio en samenwerken aan energie- en infrastructuurprojecten. Maar er zijn nog steeds uitdagingen.

Hij voegde eraan toe: “Armenië en Azerbeidzjan zijn buren en willen niet tot het einde van hun leven vechten. Het conflict heeft veel verwoestingen veroorzaakt en daarom zal Azerbeidzjan Karabach weer opbouwen.

Carlo Frappi, Associate Research Fellow voor het Rusland, Kaukasus en Centraal-Azië Centrum bij het Italiaanse Instituut voor Internationale Politieke Studies, sprak over het belang van dergelijke discussies.

Hij zei: “De gebeurtenissen van de afgelopen achttien maanden zijn een keerpunt voor de regio geweest, het belangrijkste keerpunt sinds het begin van de jaren negentig. Ondanks al het pessimisme over de toekomst van de zuidelijke Kaukasus zien we nu concrete kansen voor verandering.

“Wat een gebroken regio leek, verdeeld langs breuklijnen en concurrerende allianties, zien we nu een concrete mogelijkheid voor inclusiviteit en gedeelde ontwikkeling. Dit mag niet worden onderschat.”

Het evenement, de eerste van een reeks rondetafelgesprekken, werd gemodereerd door Nick Powell, politiek redacteur bij EU Reporter.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending