Verbind je met ons

Europese Rekenkamer

EU-controleurs brengen advies uit over een pakket voorstellen, waaronder een nieuwe leningstrategie gekoppeld aan financiële hulp aan Oekraïne 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Begin november heeft de Europese Commissie wijzigingen voorgesteld aan het Financieel Reglement van de EU om de leningactiviteiten van de EU te diversifiëren. Tegelijkertijd heeft het ook voorstellen gedaan om Oekraïne dringend financiële hulp te verlenen. Deze voorstellen zullen door het Europees Parlement worden besproken tijdens de plenaire vergadering op 23 november 2022. De wet bepaalt dat de Europese Rekenkamer vooraf moet worden geraadpleegd over voorstellen die gevolgen hebben voor de EU-begroting.  

De controleurs vestigen de aandacht op enkele aspecten van de door de Commissie voorgestelde wijzigingen van het Financieel Reglement. Ze zien de voordelen van het opzetten van een gediversifieerde financieringsstrategie als de basismethode voor alle leningtransacties. Deze gediversifieerde aanpak weerspiegelt wat momenteel wordt geïmplementeerd voor leningen in het kader van het EU-COVID-herstelpakket NextGenerationEU. In plaats van de 'back-to-back-financiering' die door de huidige financiële regels van de EU wordt vereist, is de nieuwe aanpak vergelijkbaar met die van soevereine staten, die geleende bedragen tijdelijk op een bankrekening kunnen houden en kortlopende schulden kunnen gebruiken instrumenten zoals EU-rekeningen en kredietlijnen. Dit zou de Commissie meer flexibiliteit geven om de best beschikbare leningoptie te kiezen. Desalniettemin merken de controleurs op dat de herziene wetgeving geen details bevat over regelingen die zij noodzakelijk achten, zoals een governancekader en procedures voor risicobeheer.

Als onderdeel van een uitzonderlijke versnelde procedure heeft de Commissie ook voorgesteld leningen aan Oekraïne te mobiliseren met een waarde van maximaal 18 miljard EUR, met looptijden tot 35 jaar, die niet eerder dan over 10 jaar moeten worden terugbetaald. De garantie voor deze leningen is de 'ruimte' van de EU-begroting, het verschil tussen het plafond van de eigen middelen en de eigen middelen die daadwerkelijk worden gebruikt om de EU-begroting te financieren. Deze speelruimte vormt momenteel een buffer voor de EU om extra financiële uitstromen te dekken. Als de EU-begrotingsruimte het risico van wanbetalingen van leningen aan Oekraïne zou dekken, zou dit betekenen dat de gerelateerde risico's mogelijk gevolgen zouden kunnen hebben voor toekomstige begrotingen en betalingsbehoeften, waarschuwen de controleurs. Momenteel constateren de controleurs dat er geen plannen zijn om de hoogte van de hoofdruimte dienovereenkomstig te vergroten.

Achtergrondinformatie

Het advies is beschikbaar op de ECA-website in Engels; andere EU-talen volgen binnenkort. Onlangs heeft de ERK ook bijgedragen aan wetgevingsonderhandelingen over het Financieel Reglement van de EU met een Advies over de herschikking ervan en een op boetes, straffen en andere sancties.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending