Verbind je met ons

Europese Rekenkamer

Binnenkort auditverslag over financiële risico's met betrekking tot het afwikkelingssysteem van EU-banken

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op woensdag 30 november 2022 publiceert de Europese Rekenkamer (ERK) haar jaarlijkse controleverslag over het financiële risico verbonden aan het Single Resolution Mechanism (SRM) OVER DE CONTROLE.

De Europese Rekenkamer is verplicht om elk jaar verslag uit te brengen over alle financiële risico's die verband houden met het gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme (SRM), het EU-systeem dat de ordelijke liquidatie van falende banken binnen de bankenunie beheert. De SRM is samengesteld door de Gemeenschappelijke Afwikkelingsraad (SRB), de Europese Commissie en de Raad. Dit controleverslag behandelt uitsluitend voorwaardelijke verplichtingen die voortvloeien uit hun prestaties, onder de SRM-verordening, voor het boekjaar 2021.

De voorwaardelijke verplichtingen van SRM komen voornamelijk voort uit rechtszaken. Sinds de resolutie van Banco Popular Español in 2017 zijn er talloze rechtszaken aangespannen op EU- en nationaal niveau. Er loopt ook een rechtszaak over de bijdragen van banken aan het Single Resolution Fund (SRF), een fonds dat kan worden gebruikt om resoluties van banken te ondersteunen. De accountants zullen een gedetailleerd overzicht geven van de financiële risico's en aanbevelingen doen voor verdere verbeteringen in de monitoring en berekening van mogelijke financiële gevolgen.

Voormalig ERK-lid Rimantas Šadžius leidde de controle tijdens zijn mandaat, dat op 15 november 2022 afliep.

Voor interviews en verklaringen kunt u contact opnemen met [e-mail beveiligd].

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending