Verbind je met ons

Europese Commissie

De Europese Commissie roept op tot dringende actie tegen antimicrobiële resistentie

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het aanpakken van antimicrobiële resistentie (AMR) is een topprioriteit voor de Commissie en een integraal onderdeel van veel acties in het kader van de Europese Gezondheidsunie. Vóór de European Antibiotic Awareness Day (EAAD), nieuwe gegevens die vandaag zijn gepubliceerd Door de Europees Centrum voor ziektepreventie en-bestrijding (ECDC) laat tussen 2019 en 2022 enige algemene vooruitgang zien in de richting van de doelstelling om het gebruik van antimicrobiële stoffen tegen 20 met 2030% terug te dringen. 

Hoewel het totale antibioticagebruik op langere termijn in de EU/EER tussen 2019 en 2022 is gedaald, in 2022 is de consumptie weer gestegen, nu veel Europeanen hun levensstijl van vóór de COVID-19-pandemie hebben hervat. A studie uitgevoerd door de OESO, namens de Europese Commissie, waarschuwt daarvoor AMR kost de EU/EER-landen ongeveer €11.7 miljard per jaar. Als elk EU/EER-land jaarlijks 3.40 euro per hoofd van de bevolking zou investeren in AMR-interventies in de menselijke gezondheidszorg en de voedselsector, zouden ze meer dan 10 sterfgevallen kunnen voorkomen, meer dan 600 nieuwe infecties kunnen vermijden en jaarlijks meer dan 2.5 miljard euro kunnen besparen op hun gezondheidszorgstelsels. jaar. 

Stella Kyriakides, commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid, zei: “Het aanpakken van AMR is een prioriteit voor de volksgezondheid en een economische noodzaak. De cijfers zijn zorgwekkend en tonen aan dat dringende en ambitieuze actie nodig is. We moeten samenwerken, lidstaten, belanghebbenden en burgers, om ervoor te zorgen dat alle noodzakelijke maatregelen worden genomen om de overeengekomen doelstellingen te bereiken.”  

AMR is ook een belangrijk onderdeel van de herziening van de farmaceutische wetgevingafgelopen voorjaar ingediend, in lijn met de aanbeveling van de Raad over het intensiveren van de EU-maatregelen ter bestrijding van AMR in een ‘één gezondheid’-aanpak. In juni 2023 hebben de EU-ministers van Volksgezondheid bijvoorbeeld een voorstel van de Commissie goedgekeurd acties om AMR te bestrijden en heeft overeenstemming bereikt over een doelstelling om de consumptie van antimicrobiële stoffen bij mensen met 20% te verminderen en de totale EU-verkoop van antimicrobiële stoffen die worden gebruikt voor landbouwhuisdieren en in de aquacultuur tegen 2030 te halveren. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending