Verbind je met ons

Europese Commissie

De Commissie verwelkomt een politiek akkoord om werknemers beter te beschermen tegen blootstelling aan lood en diisocyanaten

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Commissie is ingenomen met het politieke akkoord dat op 14 november tussen het Europees Parlement en de Raad is bereikt over het voorstel van de Commissie om twee richtlijnen te wijzigen: voor lood geldt de Richtlijn betreffende de bescherming van werknemers tegen de risico's in verband met blootstelling aan kankerverwekkende, mutagene en voor de voortplanting giftige stoffen op het werk , en voor lood en diisocyanaten, de Richtlijn betreffende de bescherming van werknemers tegen de risico's die verband houden met chemische agentia op het werk.

De update zal de bescherming van werknemers tegen de gezondheidsrisico's verbeteren verband houden met de blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën: lood en diisocyanaten. In het geval van lood zullen aanzienlijk verlaagde blootstellingslimieten gezondheidsproblemen van werknemers helpen voorkomen, bijvoorbeeld de voortplantingsfuncties en de ontwikkeling van de foetus. Voor diisocyanaten zullen nieuwe blootstellingslimieten gevallen van beroepsastma en andere aandoeningen van de luchtwegen voorkomen.

Deze overeenkomst markeert een belangrijke stap in de richting van de implementatie van de Actieplan Europese pijler van sociale rechten op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk, evenals de Strategisch kader van de EU voor gezondheid en veiligheid op het werk voor 2021-2027 om de blootstelling van werknemers aan gevaarlijke chemicaliën verder te verminderen.

Als onderdeel van de overeenkomst komen er ook richtlijnen die de lidstaten ondersteunen bij het implementeren van de twee gewijzigde richtlijnen, bijvoorbeeld met betrekking tot de bescherming van vrouwen in de vruchtbare leeftijd of met betrekking tot gecombineerde blootstelling aan mengsels van stoffen.

Nicolas Schmit, commissaris voor Banen en Sociale Rechten (afgebeeld) zei: “De gezondheid en veiligheid van werknemers zijn essentieel en er valt niet over te onderhandelen. Het bereikte akkoord over deze twee richtlijnen zal de bescherming van werknemers tegen de gezondheidsrisico's van blootstelling aan lood en diisocyanaten vergroten. Nog een belofte die voortvloeit uit het strategische EU-kader voor veiligheid en gezondheid op het werk."

Een persbericht is beschikbaar online..

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending