Verbind je met ons

EU

Chemische stoffen: de EU beschermt wilde dieren tegen de negatieve effecten van lood in het milieu

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 25 januari heeft de Commissie krachtige maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat dieren in het wild worden beschermd tegen de negatieve effecten van lood in het milieu, door het gebruik ervan bij schotwonden in of rond wetlands te beperken. Aangenomen in het kader van de EU-verordening chemicaliën, zal de maatregel bijdragen aan de bescherming van het milieu door de loodverontreiniging aanzienlijk te verminderen en tegelijkertijd de vermijdbare dood door loodvergiftiging van ongeveer 1 miljoen watervogels per jaar te voorkomen. Lood is een zeer giftige stof die in het milieu terechtkomt en zowel de bodem als het water verontreinigt.

Elk jaar komt er 4,000 tot 5,000 ton lood vrij in wetlands door loden schoten. Er zijn betaalbare alternatieven, bijvoorbeeld stalen geweerschoten, die momenteel ongeveer hetzelfde kosten als loden geweerschoten. De maatregel die vandaag is aangenomen, zal de doeltreffendheid van de nationale wetgeving die het gebruik van loden kogels in wetlands beperkt, harmoniseren en verbeteren, en die al in 24 lidstaten van kracht is.

Over twee jaar gaat het van start. De beperking ondersteunt de doelstellingen van de Chemische strategie voor duurzaamheid en Green deal. Het ondersteunt ook de doelstellingen van de vogelrichtlijn, en is een eerste concrete deliverable onder de nieuwe EU 2030 Biodiversiteitsstrategie. Meer informatie hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending