Verbind je met ons

Kanker

Europees plan voor kankerbestrijding: Commissie vermindert aanwezigheid van kankerverwekkende verontreinigingen in voedsel

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie stelt nieuwe maximumgehalten vast voor cadmium en lood in een breed scala aan voedingsproducten. Deze maatregelen zijn erop gericht de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen in voedsel verder terug te dringen en gezonde voeding toegankelijker te maken. Deze wens komt voort uit de engagementen die zijn aangegaan in het kader van het Europese plan ter bestrijding van kanker. Deze maatregelen gelden vanaf 30 augustus voor het maximale loodgehalte en vanaf 31 augustus voor dat van cadmium.

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zei: “We weten dat een ongezond voedingspatroon het risico op kanker vergroot. Het besluit van vandaag heeft tot doel de consument op de voorgrond te plaatsen door ons voedsel veiliger en gezonder te maken, zoals wij hebben beloofd in het kader van het Europese plan ter bestrijding van kanker. Het is ook een verdere stap in het versterken van de toch al hoge normen van wereldklasse van de Europese Unie in de voedselketen van de EU en het bieden van veiliger, gezonder en duurzamer voedsel aan consumenten. onze burgers. De maximumgehalten aan cadmium, een kankerverwekkende milieuverontreinigende stof, die mogelijk aanwezig is in voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, granen en oliehoudende zaden, zullen voor sommige van deze voedingsmiddelen verlaagd worden. Bepaalde grondstoffen zullen vanaf de datum van inwerkingtreding van de nieuwe verordening ook aan deze eis moeten voldoen. Deze maatregel zal de veiligheid vergroten van het voedsel dat in de EU wordt verkocht en geconsumeerd en zal ertoe bijdragen dat voedselproducten met de hoogste cadmiumconcentraties van de markt worden gehaald. Bovendien zullen de maximale loodniveaus in veel voedingsproducten, inclusief voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor zuigelingen en jonge kinderen, worden verlaagd."

Er zullen ook nieuwe maximale loodniveaus worden vastgesteld voor verschillende voedingsmiddelen, zoals wilde paddenstoelen, specerijen en zout. De genomen besluiten zijn het resultaat van jarenlang onafgebroken werk van de Commissie, de lidstaten en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, en van overleg met levensmiddelenbedrijven. Cadmium is een giftig zwaar metaal dat in het milieu aanwezig is, zowel van nature als als gevolg van landbouw- en industriële activiteiten. De belangrijkste bron van blootstelling aan cadmium voor niet-rokers is voedsel. Omdat lood ook een natuurlijk voorkomende vervuilende stof in het milieu is, is voedsel de belangrijkste bron van menselijke blootstelling aan lood.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending