Verbind je met ons

Europese Commissie

De Commissie verwelkomt een politiek akkoord over strengere controle op de uitvoer van afval 

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie is ingenomen met het politieke akkoord dat op 16 november tussen het Europees Parlement en de Raad is bereikt over de overbrenging van afval, dat ervoor zal zorgen dat de EU een grotere verantwoordelijkheid voor haar afval op zich neemt en haar milieu-uitdagingen niet naar derde landen exporteert. De regels zullen ook het gebruik van afval als hulpbron vergemakkelijken. De overeenkomst is een bijdrage aan het doel van de Europese Green Deal van het terugdringen van de vervuiling en het bevorderen van de circulaire economie. 

De export van plastic afval uit de EU naar niet-OESO-landen wordt verboden. Alleen als aan strikte milieuvoorwaarden wordt voldaan, mogen individuele landen dergelijk afval vijf jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe regels ontvangen. In het licht van de mondiale problemen van de stijgende hoeveelheden plastic afval en de uitdagingen voor het duurzame beheer ervan, willen de EU-wetgevers met deze maatregel de aantasting van het milieu en de vervuiling in derde landen, veroorzaakt door in de EU gegenereerd plastic afval, voorkomen. 

Ander afval dat geschikt is voor recycling zal alleen vanuit de EU naar niet-OESO-landen worden geëxporteerd als zij ervoor zorgen dat zij er op een duurzame manier mee kunnen omgaan. Tegelijkertijd zal dat zo zijn gemakkelijker om afval te verzenden voor recycling binnen de EU dankzij moderne gedigitaliseerde procedures. Dat zal ook zo zijn sterkere handhaving en samenwerking bij de bestrijding van de afvalhandel. 

Meer informatie staat in de persbericht

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending