Verbind je met ons

Europese Commissie

De Commissie keurt een Poolse regeling ter waarde van 44.7 miljoen euro goed ter ondersteuning van maïsproducenten in de context van de Russische oorlog tegen Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft een Pools plan van ongeveer € 44.7 miljoen (PLN 200 miljoen) goedgekeurd om de maïsproductiesector te ondersteunen in de context van de Russische oorlog tegen Oekraïne. De regeling werd goedgekeurd in het kader van de staatssteun Tijdelijk Crisis- en Transitiekader, door de Commissie aangenomen op 9 maart 2023 ter ondersteuning van maatregelen in sectoren die essentieel zijn om de groene transitie te versnellen en de brandstofafhankelijkheid te verminderen. Het nieuwe Raamwerk wijzigt en verlengt gedeeltelijk de Tijdelijk crisiskader, aangenomen op 23 maart 2022 om de lidstaten in staat te stellen de economie te ondersteunen in de context van de huidige geopolitieke crisis, reeds gewijzigd op 20 juli 2022 of via 28 oktober 2022.

Volgens de regeling zal de steun bestaan ​​uit: beperkte steunbedragen in de vorm van directe subsidies. Het doel van de maatregel is het ondersteunen van landbouwproducenten die in 2022 of 2023 minstens één keer geen betalingen hebben ontvangen voor maïs die is verkocht aan entiteiten die granen kopen en verhandelen, en die het risico lopen hun financiële liquiditeit te verliezen als gevolg van de moeilijkheden op de landbouwmarkt. markt als gevolg van de huidige crisis.

De Commissie heeft vastgesteld dat de Pools schema is in lijn met de voorwaarden uit het Tijdelijk Crisiskader. In het bijzonder zal de steun (i) niet meer bedragen dan € 250,000 per begunstigde; en (ii) zal uiterlijk op 31 december 2023 worden toegekend.

De Commissie heeft geconcludeerd dat de regeling noodzakelijk, passend en evenredig is om een ​​ernstige verstoring in de economie van een lidstaat op te heffen, in overeenstemming met Artikel 107, lid 3, onder b), VWEU en de voorwaarden vermeld in de Tijdelijk Crisis- en Transitiekader. Op basis hiervan keurde de Commissie de regeling goed op grond van de EU-staatssteunregels.

Meer informatie over het tijdelijke crisis- en overgangskader en andere maatregelen die de Commissie heeft genomen om de economische gevolgen van de Russische oorlog tegen Oekraïne aan te pakken en de overgang naar een net-zero-economie te bevorderen, vindt u hier hier. De niet-vertrouwelijke versie van de beslissing zal onder het nummer SA.109217 in de Staatssteunregister over de concurrentie van de Commissie van de zodra vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending