Verbind je met ons

Europese Commissie

Na het verstrijken van de beperkende maatregelen op de Oekraïense export van graan en andere levensmiddelen naar de EU, stemt Oekraïne ermee in maatregelen in te voeren om een ​​nieuwe stijging van de EU-import te voorkomen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft de gegevens geanalyseerd met betrekking tot de impact van de export van 4 categorieën landbouwproducten op de EU-markt.

Zij is tot de conclusie gekomen dat dankzij het werk van het Coördinatieplatform en de tijdelijke maatregelen die op 2 mei 2023 zijn ingevoerd, de marktverstoringen in de vijf lidstaten die grenzen aan Oekraïne zijn verdwenen. 

Een constructieve houding van alle deelnemers aan het platform heeft geholpen concrete problemen op te lossen en ervoor gezorgd dat de export naar derde landen buiten de EU stroomt en zelfs toeneemt.

Naar aanleiding daarvan is overeengekomen dat:

  • Bestaande maatregelen lopen vandaag af.
  • Oekraïne heeft ermee ingestemd om binnen dertig dagen alle wettelijke maatregelen (waaronder bijvoorbeeld een exportvergunningensysteem) in te voeren om graanstijgingen te voorkomen.
  • Tot die tijd moet Oekraïne vanaf 16.09.2023 september 4 effectieve maatregelen treffen om de export van vier groepen goederen te controleren, om eventuele marktverstoringen in de aangrenzende lidstaten te voorkomen. Oekraïne zal uiterlijk maandag 18 september 2023, aan het einde van de werkdag, een actieplan bij het platform indienen.
  • De Europese Commissie en Oekraïne zullen de situatie via het platform monitoren om te kunnen reageren op eventuele onvoorziene situaties.
  • De Europese Commissie zal afzien van het opleggen van beperkingen zolang de effectieve maatregelen van Oekraïne van kracht zijn en volledig werken.

Achtergrond

De Europese Unie heeft vastberaden en effectief gehandeld om de export van Oekraïense granen en andere voedingsmiddelen te ondersteunen, met name via de Solidarity Lanes. Het succes van dit werk leidde tot tijdelijke verstoringen op de markten van de vijf lidstaten die een grens delen met Oekraïne, wat op 2 mei 2023 leidde tot het opleggen van tijdelijke beperkende maatregelen op een reeks Oekraïense voedselexporten. Parallel daaraan werd een coördinatieplatform opgericht, waarin Oekraïne, Bulgarije, Hongarije, Polen, Roemenië, Slowakije en de Europese Commissie samenkomen. Het heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de infrastructuur en het vergroten van de logistieke capaciteit, en aan het wegnemen van administratieve belemmeringen voor de export van landbouwproducten uit Oekraïne. 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending