Een kans om de huidige en toekomstige samenwerking tussen de #EU en # Kazachstan te laten zien

| 16-2019-XNUMX

Aankomende verkiezingen in de EU en Kazachstan vormen een kans om "steeds nauwere" betrekkingen tussen beide partijen te smeden, volgens een in Brussel gevestigde Azië-expert. Europese verkiezingen van 23-26 Mei en presidentsverkiezingen in Kazachstan op 9 juni zijn een "ideale gelegenheid" om relaties te intensiveren, schrijft Fraser Cameron, van het EU-Asia Center.

Tussen de twee peilingen in, op 16th en 17th May, is het jaarlijkse Astana Economic Forum (AEF) en dit is ook een kans, hij gelooft, om de huidige en toekomstige samenwerking tussen de EU en Kazachstan te laten zien.

Meer dan 3,000 binnenlandse en internationale economen, politieke leiders en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld zullen naar verwachting verzamelen in Nur-Sultan (voorheen Astana) voor de AEF. Ongeveer de helft van de deelnemers zullen afgevaardigden zijn uit meer dan 100-landen. Het forum zal ingaan op veranderingen in de wereldeconomieën, de sociale sector, digitale technologieën, meerdere industrieën en de zich ontvouwende Vierde Industriële Revolutie. Internationaal Directeur van het Monetaire Fonds, Christine Lagarde, Nobelprijswinnaar voor Economie en Chief Economist Paul Romer van de Wereldbank, zijn Nobelprijswinnaars.

Lagarde neemt deel aan de plenaire sessie over de nieuwe economie en het groeiende investeringspotentieel van Kazachstan

De AEF werd voor het eerst bijeengeroepen in 2008 te midden van de wereldwijde financiële crisis en is uitgegroeid tot een internationaal platform dat de wereldwijde economische agenda mede bepaalt.

Cameron, directeur van het EU-Asia Center, vertelde deze website dat "het moment opportuun was om de betrekkingen tussen de EU en Kazachstan te intensiveren".

De voormalig adviseur van de Europese Commissie voegde hieraan toe: "Deze zomer zouden er aan beide zijden nieuwe leiders zijn en zou men een bredere agenda kunnen bedenken die op connectiviteit is gericht.

"Kazachstan vormt de kern van zowel het Belt and Road Initiative als de connectiviteitsstrategie van de EU. Het zou ook een stimulans zijn voor de betrekkingen tussen de EU en China als Brussel en Peking met de Kazachstaanse partners zouden kunnen samenwerken om een ​​aantal vertragingen op infrastructuur en digitale handel te overwinnen. "

Europa en Centraal-Azië Europese dienst voor extern optreden Adjunct-directeur Luc Devigne is van mening dat 2019 een belangrijk jaar kan zijn voor de betrekkingen tussen de EU en Kazachstan.

Hij sprak in afwachting van de volledige inwerkingtreding van de versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst (EPCA) tussen Kazachstan en de EU. Andere kwesties waren het versterken van de basis voor economisch succes en regionale en veiligheidskwesties.

Door erop te wijzen dat de EU de grootste investeerder in de economie van het land is, is hij ook van mening dat Kazachstan een belangrijke partner is. Hij sprak onlangs over het "hoge niveau van de betrekkingen tussen Kazachstan en de EU op economisch, politiek en cultureel-humanitair gebied" en merkte op dat de in 2015 ondertekende Overeenkomst inzake versterkt partnerschap en samenwerking verdere ontwikkeling zal bevorderen. Dit, merkte hij op, valt ook samen met de moderniseringsplannen van Kazachstan.

Voorbeelden van nauwe samenwerking tussen de twee partijen zijn onder meer het EU-project 'Versterking van strafrechtspleging in Kazachstan' (EUCJ), waarbij de EU 261-stationaire computers en printers ter beschikking stelde om de materiële en technische basis van haar reclassering te verbeteren.

Kazachstan heeft de grootste zonne-energiecentrale van Centraal-Azië in Karaganda geopend, een ander voorbeeld van de huidige samenwerking.

Het project werd geleid door belanghebbenden uit de EU-lidstaten Tsjechië, Slowakije en Duitsland en trok buitenlandse directe investeringen voor in totaal $ 340 miljoen.

De EU is de grootste handelspartner en investeerder van het land, elk goed voor 50%, maar olie vormt niet minder dan 88% van alle Kazachse export naar Europa.

Sinds zijn onafhankelijkheid is er $ 300 miljard directe buitenlandse investeringen in het land geweest, maar het "leeuwendeel" ging naar winningsindustrieën.

De Kazachse premier Askar Mamin heeft onlangs een ontmoeting gehad met de ambassadeur van de EU in de Raad, Sven-Olov Carlsson, en anderen om nieuwe benaderingen voor investeringssamenwerking te bespreken. In 2018 stegen de directe buitenlandse investeringen in Kazachstan met 15.8% tot $ 24bn en de buitenlandse handel met 20%. De partijen bespraken recentelijk goedgekeurde benaderingen voor het aantrekken van investeringen.

Jaarlijks reizen sommige 100,000 Kazachse burgers naar Europa voor zaken, toerisme en om te studeren, en met het oog op de toekomst wordt gehoopt dat een visumfaciliteringsregeling dergelijke "people to people" contacten verder zal verbeteren.

Alle ogen schakelen nu over naar de komende verkiezingen en het Forum, waar het hoofdthema 'Inspiring Growth: People, Cities, Economies' is.

In de afgelopen tien jaar heeft het forum erkenning gekregen als een toonaangevende internationale conferentie over wereldwijde economische en financiële vraagstukken.

Deelnemers bespreken nieuwe manieren voor duurzame groei, ontwikkeling van menselijk kapitaal en capaciteitsopbouw in steden als internationale kennis- en innovatiecentra.

Tijdens de 2-dagen zullen mondiale zieners en toonaangevende internationale experts bij elkaar komen om de meest cruciale problemen van de wereldeconomie te bespreken en oplossingen te formuleren.

Een woordvoerder van de organisatoren zei: "De deelname van dergelijke toppolitici en experts aan de editie van AEF van dit jaar is niet alleen een indicator van de groeiende belangstelling voor het evenement zelf, maar ook van de bereidheid tot open dialoog en onderlinge samenwerking. ”

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, EU, Aanbevolen, Aanbevolen artikel, Kazachstan, Politiek

Reacties zijn gesloten.