#EAPM - Praten, praten, praten terwijl politici kraampjes uitzetten voor aankomende verkiezingen

| 16-2019-XNUMX

Drukke, drukke tijden voor de Europese Alliantie voor Gepersonaliseerde Geneeskunde (EAPM), niet in de laatste plaats als we naar Sofia gaan om samen met de Bulgaarse Alliantie voor Precisie en Gepersonaliseerde Geneeskunde, bekend als BAPPM, deel te nemen aan een conferentie getiteld 'Borstkanker van A tot Z', schrijft EAPM uitvoerend directeur Denis Horgan.

En volgende maand, op 20 juni, organiseert het Bondgenootschap een technisch ronde ronde tafel over Real World Evidence en HTA op hoog niveau, die zal worden gestructureerd rond een eerste scene-setter, gevolgd door verschillende voorbeelden van cases.

Vervolgens, in september 2019, een tweede ronde tafel met de titel 'Bouwstenen voor Big Data in de gezondheidszorg' is na het zomerreces nadat het Parlement zijn zetels heeft ingenomen en leden van het EP hun portefeuilles hebben voor de nieuwe termijn van vijf jaar.

Deze vergadering zal voortbouwen op de discussies van het eerdere evenement in juni en rekening houden met de nieuwe politieke situatie na de verkiezingen in het halfrond.

Terug naar Bulgarije en het Sofia-evenement zullen verschillende onderwerpen behandelen, zoals toegang tot vroege diagnose en screening, precisiediagnostiek en farmaceutische behandeling, evenals de rol van een interdisciplinair team in het besluitvormingsproces en de behandelkeuze.

De conferentie zal verschillende belanghebbenden bijeenbrengen op het gebied van gepersonaliseerde geneeskunde, getrokken door beleidsmakers in de gezondheidszorg, leden van het gezondheidscomité in het Bulgaarse parlement, patiëntengroepen, betalers, beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, industrie, wetenschap, academische en onderzoeksvertegenwoordigers.

Stemmen doemt op

De echte bewijsverzameling die hierboven is genoemd, zal natuurlijk plaatsvinden na de Europese verkiezingen die snel op ons rijzen. Zo erg zelfs dat er halverwege de week een debat plaatsvond tussen veel Spitzenkandidaten.

Dit zijn de topkandidaten van de verschillende politieke partijen, die elk in de hoop zijn om Jean-Claude Juncker als Commissievoorzitter voor de komende vijfjarige termijn te vervangen.

Onder de aanwezigen was de huidige vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, die de S & D-partij vertegenwoordigt, wil een minimumtarief van vennootschapsbelasting in de hele EU.

Manfred Weber van de EPP was er ook, door velen als de volgende 'koning' getipt, hij had het over het klimaat en een nieuwe deal voor Afrika (met een eigen commissaris die hierop toeziet en een draai aan de buitengrenzen).

Hij botste met Timmermans over soberheid, waarbij Ska Keller of the Greens haar mening gaf dat het beter is niet te handelen dan slecht te handelen.

ECR's Jan Zahradil was ook in het debat, net als Europees-links Nico Cué, en zij werden vergezeld door ALDE's Margrethe Vestager die formeel geen Spitzenkandidat is, omdat de liberalen een kopgroep aan koplopers hebben en niet echt spelen.

Natuurlijk kan geen van de hierboven genoemde groepen uiteindelijk als chef van de Commissie eindigen, want het is net zo waarschijnlijk - ondanks het ernstige risico dat het Europees Parlement er enorm aan stoort - dat afwegingen in donkere kamers met EU-leiders op hetzelfde neerkomen. zoals de vorige keer, toen niemand echt Juncker wilde, maar, heigh-ho, dat is wie we hebben.

Het Eurovisie Songfestival levert tenminste een duidelijke winnaar op. Blijf kijken, beste lezer ...

Ondertussen vond er in Frankrijk een debat plaats tussen twee top Franse EU-verkiezingskandidaten, toen een paar van hen op televisie werden geconfronteerd, maar van meer interesse waren opmerkingen van Juncker met betrekking tot de Franse president Emmanuel Macron.

De Commissievoorzitter zei: "Het lijkt mij duidelijk dat de groep rond Macron, hoe deze ook is samengesteld, meer dan een marginale rol zal spelen en inspraak zal hebben (bij de selectie van de volgende chef van de Commissie).

"Maar ik denk niet dat het duidelijk is waar hij naartoe gaat."

Duidelijk of niet, Macron is momenteel duidelijk in meerdere gedachten, niet in het minst die van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die ondanks het vertellen van de krant Süddeutsche Zeitungdat Duitsland en Frankrijk "op een zeer vergelijkbare golflengte" biechtte: "Natuurlijk worstelen we met elkaar. Er zijn verschillen in mentaliteit tussen ons en verschillen in hoe we onze respectieve rollen begrijpen. "

Nieuwe rol voor kankerexpert

De Europese Commissie heeft de in de VS gevestigde nanomedicijn-onderzoeker Mauro Ferrari gekozen als hoofd van haar wetenschapsfonds, de Europese Onderzoeksraad, en hij zal de taak in januari opnemen.

Ferrari staat bekend om zijn werk aan nieuwe behandelingen voor kanker en wil ook benadrukken dat kanker niet zo eenvoudig is als slechts één ziekte.

Hij was geciteerd in Polityczno door te zeggen: "Het eerste dat we moeten doen, is erkennen dat kanker niet één ziekte is's niet 100 ziekten. Ik denk dat we over een paar decennia terug zullen kijken en lachen om onze onwetendheid omdat we één woord gebruiken om een ​​hele reeks ziekten te beschrijven. '

Nou, "lachen" is waarschijnlijk niet het juiste woord, maar hij is zeker accuraat met zijn weergave van kanker.

"Het hele idee dat niemand meer kanker krijgt, is belachelijk", vervolgt Ferrari. "Echter, het idee dat je kunt voorkomen dat mensen sterven aan kanker, dat je de impact op het leven kunt beperken, ik denk dat dat heel realistische concepten zijn."

G7 over gezondheid

De wereld'De zeven rijkste landen (bekend als de G7) hebben hun ministers van volksgezondheid naar Parijs gestuurd om onder andere de toegang tot eerstelijnszorg wereldwijd te bespreken.

Gastland Frankrijk gaat groot in de strijd tegen ongelijkheid op dit gebied, gericht op het verbeteren van de toegang over de hele wereld.

De vergadering eindigt op vrijdag (17 mei) en Frankrijk is op zoek naar een belofte om een ​​online platform te ontwikkelen over best practices en levering van eerstelijnszorg.

Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het VK en de VS hebben allemaal hun ministers aanwezig, en zij worden vergezeld door vertegenwoordigers van het Wereldfonds, de Wereldgezondheidsorganisatie, Gavi, Unitaid en Frankrijk's eigen ontwikkelingsbureau. Deskundigen van het maatschappelijk middenveld zullen ook meedoen.

Ondertussen moeten de WHO, de OESO, het Wereldfonds en de Wereldbank worden aangespoord om een ​​verbintenisbrief te ondertekenen waarin zij hun voornemen om samen te werken in de eerstelijnszorg te ondertekenen. Ze zullen ook worden belast met het opstellen van een rapport over regelingen voor het online platform.

Ook besproken in Parijs zijn plannen om eradicaal TB, AIDS en malaria, terwijl genderongelijkheid ook op de agenda staat, met name toegang tot gezondheidszorg en de lage vertegenwoordiging van vrouwen op hoog niveau in de gezondheidssector.

Over dit onderwerp, de EU'Het adviescomité voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen zal ook een bijdrage leveren.

Top in Sibiu

Eerder in mei vond een informele top van EU-staatshoofden en regeringsleiders plaats in Siblu, Roemenië. Het land is momenteel het roulerend voorzitterschap van de EU.

De verschillende fracties hadden veel te zeggen over het evenement, dus laten we beginnen met de EVP-president, Joseph Daul, die zei: "Terwijl we Europadag in Sibiu markeren, doen we opnieuw een toekomst op basis van de waarden die vrede en rust brachten welvaart naar ons continent en hoop voor onze burgers.

"Wanneer Europese burgers stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement ... hebben ze de mogelijkheid om te beslissen hoe ze onze gemeenschappelijke toekomst vorm kunnen geven."

S & D Group-leider Udo Bullman ondertussen noemde de top "een unieke kans voor EU-leiders om een ​​gedurfd signaal van vernieuwing naar Europese burgers te sturen".

"We kunnen niet gewoon doorgaan met onze business als onze planeet onder historische dreiging staat en kinderen in armoede leven, terwijl grote bedrijven bijna geen belastingen betalen," zei hij.

Ska Keller, voorzitter van de Groenen / EFA-fractie in het Europees Parlement, zei: "Het is opvallend dat in de ontwerpversie van de Sibiu-verklaring" klimaatverandering "het laatste woord is helemaal aan het einde van het document. Het lijkt erop dat de staatshoofden en regeringsleiders de urgentie van de situatie nog steeds niet hebben begrepen.

"Ze negeren niet alleen de duizenden jonge mensen die elke week op straat zijn en klimaatactie eisen, ze zetten al onze toekomst in gevaar. Klimaatbescherming mag geen voetnoot zijn voor de Europese Unie, maar moet centraal staan ​​in alle Europese politiek. De Europese Unie moet haar ambitie opvoeren en het goede voorbeeld geven voor een ambitieus, mondiaal klimaatactieplan. "

Keller's collega Philippe Lamberts voegde hieraan toe: "We hebben politici nodig die de moed hebben om echte verandering voor Europa teweeg te brengen. We willen een fatsoenlijk minimuminkomen zien in alle EU-lidstaten, we willen een werkbare werkloosheidsverzekering op Europees niveau en we willen een eerlijk belastingstelsel. "

En GUE / NGL-voorzitter Gabi Zimmerzei: "We vragen de leiders van de EU-lidstaten of ze lessen hebben getrokken uit de klimaatcrisis, het Brexit-referendum, de opkomst van extreemrechtse en nationalistische krachten en het toenemende gebrek aan vertrouwen van burgers tegenover de EU-instellingen.

"We hebben geen meer loze beloftes nodig over klimaatverandering en sociale gelijkheid. En we hebben beslist geen versterkte militaire samenwerking nodig. In plaats daarvan moeten de leiders van de EU-lidstaten het traject van Europa corrigeren. "

Niet veel vragen, dan ...

Comments

Facebook reacties

Tags: , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde, Gezondheid, Gepersonaliseerde geneeskunde

Reacties zijn gesloten.