#Disinformation - #EUElections en wat kunnen de Kremlin-winkels doen als ze worden geconfronteerd met de waarheid?

| 16-2019-XNUMX

Het is bijna een traditie: zodra er verkiezingen plaatsvinden, meestal in westerse landen, maken waarschuwingen voor mogelijke Russische invloed de ronde. Dit is ook het geval bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, zegt een artikel in Sputnik Deutschland, schrijft EU East StratCom Task Force.

Het is geen traditie. Het is een legitieme zorg, die voortvloeit uit het feit dat het Kremlin een track record van inmenging in tal van verkiezingen over de hele wereld. Desinformatiecampagnes werden ook in heel Europa waargenomen, met de leidende rol van het Internet Research Agency tot aan de United Kingdom (Brexit referendum), Griekenland en Bulgarije, om maar een paar voorbeelden te noemen. Bots werden geactiveerd in discussies rond het onofficiële Catalaans referendum, anti-migrantenberichten werden verspreid Italië en Duitsland, leugens over een presidentskandidaat vermenigvuldigd met Frankrijk; valse historische verhalen en beschuldigingen van Russophobia worden continu gericht op Polen en de Baltische staten, Respectievelijk.

Natuurlijk hoeft het bewijs van de afgelopen jaren, zelfs zo substantieel en afkomstig van zoveel verschillende bronnen als het is, niet op toekomstige gebeurtenissen te wijzen. En zelfs als we geen massale blackout of een hackaanval op servers in heel Europa hebben gezien, is het zeker te laat om te zeggen dat er helemaal niets is gebeurd in de aanloop naar de EU-verkiezingen. EUvsDisinfo heeft voortdurend gerapporteerd over pro-Kremlin-desinformatie-verhalen over deze verkiezingen. Voortdurend, beetje bij beetje, probeert een pro-Kremlin-dropping een steen weg te slijten. Sommigen twijfelen aan het bestaan ​​van EU-instellingen, hun democratisch wettigheidHun beïnvloeden over de toekomst van de EU en hun onafhankelijkheid. Anderen onderstrepen dat in de EU gelijk zijn het verliezen van soevereiniteit. Deze berichten waren verspreid in ten minste acht talen, ten dienste van het streven van het Kremlin om Europa te verzwakken.

Hoe reageren pro-Kremlin-winkels op bewijs en koude, harde feiten?

Strategienummer 1: Wie, wij?

Het is bijna een traditie: het Kremlin ontkent elke beschuldiging van inmenging en pro-Kremlin-winkels volgen het voorbeeld. Er bestaat geen bewijs. Wanneer een artikel in de media verschijnt of claims worden ingediend door een onderzoek instelling of een prominente politicus, pro-Kremlin-winkels gebruiken hun websites en social media-accounts om te onderstrepen dat er geen bewijs van interferentie is. Als experts iets weten over Russische interferentie, waarom laten ze het niet zien? Nou, hier is het bewijs (en het is hier al een tijdje!).

Strategienummer 2: Hahaganda

Pro-Kremlin-acteurs houden er van tijd tot tijd plezier aan te beleven. Ze zijn tenslotte alleen menselijk (nou ja, soms zijn het bots, maar bots hebben geen plezier). Ze passen de 'haha'-benadering toe vaak: wanneer ze geconfronteerd worden met overtuigend bewijs of argumenten, maken ze grapjes. En zij hebben het gedaan om ook inmenging in de EU-verkiezingen te ontkennen. Onlangs, in reactie op een artikel van The New York Times, Publiceerde RT een aantal grappige GIF's en spotrapporten, waarin bijvoorbeeld mensen zich als hackers voordeden. RT's tweet, "NYT zegt dat Russische hackers zich bemoeien met de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. Vraag niet om bewijs "verspreid over verschillende talen in de Twittersphere.

Strategienummer 3: whataboutism

Hoe zit het met Brexit? Hoe zit het met de migratiecrisis? Hoe zit het met het democratisch tekort? EU-politici en journalisten proberen de angst op te wekken dat Kremlin zich ermee bemoeit de aandacht van mensen wegnemen van de problemen van de EU zelf. Dit is de reden waarom ze Rusland beschuldigen van desinformatie en inmenging. Maar ze zijn niet succesvol, omdat - we hebben toch niks gedaan (zie strategienummer 1). Whataboutism - wat eigenlijk een poging is om het onderwerp te veranderen - is een andere klassieke strategie van pro-Kremlin-winkels. Het klopt dat de EU verschillende uitdagingen moet aangaan, net als elk land in de wereld; maar dit betekent niet dat er geen pro-Kremlin desinformatie is.

Strategienummer 4: gewoon doorgaan

Omdat je niets doet, kun je net zo goed doorgaan (niet) om het te doen. De nieuwste desinformatie gevallen die we hebben verzameld in de EUvsDisinfo database bevestigen de patronen die al zijn ontdekt en beschreven. Het doel om de EU-instellingen in diskrediet te brengen, is gebaseerd op verhalen over het Europees Parlement geen invloed over het besluitvormingsproces en Chief benoemingen in andere EU-instellingen. Die instellingen zouden ondemocratisch zijn en onverklaarbaar. Het Europese project wordt in vraag gesteld door verhalen over het dienstbaarheid aan de Verenigde Staten en russofobische houding (ook gezien door pro-Kremlin-winkels in de vorm van de Eastern Partnership-programma). De EU is ook geportretteerd als immoreel en zonder waardenbeheren en dreigend nationale soevereiniteit. Een behoorlijk lange lijst van desinformatiezaken voor iemand die beweert helemaal niets te hebben te maken met desinformatie.

Zoals we al verschillende keren hebben geschreven, zijn desinformatiecampagnes dat wel een lang spel. Ze starten noch stoppen op de verkiezingsdag. Een van de doelen van desinformatie in de verkiezingsperiode is om ontmoedigen burgers van het stemmen. Als deze poging succesvol is en de verkiezingsopkomst laag is, proberen de pro-Kremlin-winkels het nieuwe EU-leiderschap in diskrediet te brengen door haar geloofwaardigheid en legitimiteit in vraag te stellen (op basis van opkomstcijfers). En zo zal de desinformatiecyclus opnieuw regenereren. Maar EUvsDisinfo zal er zijn om feiten te controleren, te antwoorden en ervoor te zorgen dat u desinformatie weet wanneer u het ziet. Zorg er in de tussentijd voor dat je weet hoe dat moet verdedig jezelf tegen het.

Hoewel desinformatie rond de EU-verkiezingen ons bezig houdt, houden we onze ogen, oren en toetsenborden nog steeds open voor andere activiteiten van pro-Kremlin-winkels.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese verkiezingen, Europees parlement, Rusland

Reacties zijn gesloten.