Verbind je met ons

EU

Schulz: 'Gebrek aan Europees migratiebeleid verandert Middellandse Zee in een kerkhof'

DELEN:

gepubliceerd

on

20150424PHT45729_originalEuropa moet komen met een gemeenschappelijk asiel- en migratiebeleid dat humaan en realistisch is, waarschuwde Martin Schulz de EU-leiders. De voorzitter van het Europees Parlement sprak aan het begin van een buitengewone Europese top gewijd aan migratie, nadat in een week tijd honderden mensen om het leven kwamen toen ze probeerden de Middellandse Zee over te steken. Schulz zei: "Onze onmiddellijke prioriteit moet zijn om levens op zee te redden."

Schulz zei dat er niet zoiets bestond als een EU-migratiebeleid en dat we in plaats daarvan een lappendeken van 28 verschillende nationale systemen hadden: "Het ontbreken van een echt Europees asiel- en migratiebeleid verandert de Middellandse Zee nu in een kerkhof."

De president zei dat zoek- en reddingsoperaties in de Middellandse Zee snel moeten worden opgevoerd, terwijl gemeenschappelijke Europese actie moet plaatsvinden in een geest van solidariteit en een eerlijke verdeling van verantwoordelijkheden. Schulz zei dat het niet eerlijk was om landen die grenzen aan de Middellandse Zee alleen met migratie te laten omgaan.

Daarnaast pleitte Schulz voor dezelfde procedurele waarborgen in de hele EU om ervoor te zorgen dat vluchtelingen eerlijk en gelijk worden behandeld, voor meer mogelijkheden om legaal de EU binnen te komen en voor nauwere samenwerking met de landen van herkomst en doorreis. "We moeten de oorzaken van migratie bestrijden, niet de migranten", benadrukte hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending