Verbind je met ons

Bangladesh

Bangladesh: Heeft situatie verbeterde twee jaar na Rana Plaza ramp?

DELEN:

gepubliceerd

on

20150423PHT45403_originalFamilieleden van slachtoffers van Rana Plaza hebben foto's van hun dierbaren. @Rohat Ali Rajib

The Rana Plaza factory in Bangladesh collapsed two years ago today (24 April), claiming the lives of more than 1,100 people. The tragedy highlighted the human cost of cheap clothing. On 29 April MEPs vote on a resolution on the progress made since then in the garment industry in Bangladesh. Ahead of the vote, UK Greens/EFA member Jean Lambert, chairwoman of the Parliament’s South Asia delegation, spoke about the improvements that have been implemented since the Rana Plaza disaster.

The Rana Plaza tragedy was the world’s deadliest industrial accident in three decades. What role has the EU played in helping to prevent similar disasters in the future?

Met de actieve steun van de EU en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) is een aantal wijzigingen aangebracht. Er zijn afspraken gemaakt om fabrieksinspecties en normen zoals brandveiligheid en elektrische veiligheid te verbeteren. Ook het minimumloon is gestegen.

De wet op de vorming van vakbonden is gewijzigd, wat heeft geleid tot een explosie van hun aantal. De EU ondersteunt capaciteitsopbouw binnen de vakbonden, dus je hebt niet alleen een vakbond in naam, maar ook daadwerkelijk.

Een van de boodschappen die heel duidelijk overkwam van de kledingfabrikanten toen ik voor het laatst in Bangladesh was, was dat Rana Plaza een wake-up call was en dat er een mentaliteitsverandering nodig was.

EP-leden zullen volgende week in de plenaire vergadering het Bangladesh Sustainability Compact bespreken. Kunt u ons vertellen wat de overeenkomst inhoudt?

Het is een overeenkomst tussen de EU en de regering van Bangladesh met de steun van de ILO. Het is mede als gevolg van dit pact dat we veranderingen hebben gezien in het arbeidsrecht in Bangladesh. Vaak verandert er bij calamiteiten als Rana Plaza niets na de eerste publieke verontwaardiging. Het pact moet zorgen voor een follow-up op langere termijn. Er gaan ook steeds meer stemmen op die zeggen: “Waarom alleen Bangladesh? Zouden we dit niet ook moeten implementeren in andere landen met veel kledingproductie?”

advertentie

Welke rol spelen Europese consumenten bij het aanpakken van de werkelijke menselijke kosten van een goedkoop kledingstuk?

Niemand wil producten dragen die zijn gemaakt met een risico voor fabrieksarbeiders. Publieke druk vanuit Europa en het potentieel voor reputatieschade hebben geresulteerd in een sterkere betrokkenheid van de grote internationale merken die verbonden waren met Rana Plaza. Dit heeft echt een verschil gemaakt en dat zal niet alleen in Bangladesh voelbaar zijn.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending