Verbind je met ons

Economie

EP-leden keuren Europees Fonds voor Strategische Investeringen goed

DELEN:

gepubliceerd

on

Gids H2020_IIPlannen om een ​​fonds op te richten dat particuliere investeringen in de Europese economie wil ontsluiten en aantrekken, zijn door de EP-leden goedgekeurd.

De kwestie werd gestemd door een gezamenlijke vergadering van twee commissies in het Europees Parlement.

Het vlaggenschip van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen – ook wel het 'Juncker-plan' genoemd – heeft tot doel 21 miljard euro aan geld van de EU en de Europese Investeringsbank te gebruiken om te fungeren als garanties die tot 315 miljard euro kunnen vrijmaken voor investeringen in projecten, infrastructuur en kleine projecten. ondernemingen.

Tijdens de stemming, die het begin is van een intense periode van gesprekken tussen het Europees Parlement en de regeringen van de EU, zeiden de EP-leden dat de belangrijkste prioriteit was ervoor te zorgen dat de projecten die voor de regeling werden gekozen, commercieel levensvatbaar zijn en "niet gekozen voor politieke doeleinden".

Zowel de begrotings- als de economische commissies van het Europees Parlement hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het voorstel, waarvan de EP-leden willen verzekeren dat het geen negatieve invloed heeft op de EU-financiering voor onderzoek en innovatie, en met name onderzoek dat niet 'close-to-market' is met een duidelijk commercieel rendement.

Na de stemming zei het Belgische Europarlementslid Sander Loones, lid van het Europese Conservatieven en Hervormers schaduwleider in de economische commissie: "We willen niet dat dit fonds gepolitiseerd wordt.

“De projecten die het financiert, moeten onafhankelijk worden gekozen op basis van hun kans op rendement, niet omdat ze het lievelingsproject van politici zijn. We mogen niet vergeten dat dit geld van de belastingbetaler is en dat de belastingbetaler een rendement verwacht. Bij het begin van deze onderhandelingen zullen we ons verzetten tegen pogingen om politici buitensporige controle te geven over hoe dit fonds wordt toegewezen.

advertentie

"De ECR wil ervoor zorgen dat bestaande EU-onderzoeks-, innovatie- en infrastructuurprojecten geen nadelige gevolgen ondervinden van dit fonds. Als we dit goed doen, kunnen we meer geld vrijmaken voor die gebieden waar investeerders een rendement kunnen zien. We moeten echter ook erkennen dat niet al het wetenschappelijk onderzoek een onmiddellijke commerciële toepassing heeft, en we mogen deze projecten niet op het spel zetten."

Ze voegde eraan toe: "In veel opzichten is het belangrijkste onderdeel van dit voorstel het wegnemen van belemmeringen en bureaucratische rompslomp die investeringen belemmeren. In de EU is geld beschikbaar, maar al te vaak verhindert buitensporige bureaucratie dat het naar de juiste plaatsen gaat. Tenzij we dit project combineren met inspanningen om investeringsbelemmeringen weg te nemen en onze bredere economieën te herstructureren, zal geen enkel bedrag aan EU-garanties voldoende zijn."

Verdere reactie kwam van het Britse centrumrechtse Europarlementariër Richard Ashworth, die zei: "Dit fonds moet worden gericht waar het het meest positieve effect kan hebben, wat betekent dat de projecten met het grootste potentiële economische rendement onafhankelijk worden geselecteerd.

“Investeerders zijn risicomijdend geworden in de EU, en we hebben gelijk als we actie ondernemen om de barrières te slechten die hen tegenhouden en de economische groei en het scheppen van banen belemmeren.

"Er is veel werk aan de winkel en de ECR zal een constructieve rol spelen tijdens de onderhandelingen met EU-regeringen om een ​​fonds op te zetten dat potentiële investeringen kan deblokkeren en ontsluiten."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending