Verbind je met ons

Kazachstan

De cruciale rol van Kazachstan in de mondiale energietransitie: een blik op het JETP-initiatief van president Tokajev op COP28

DELEN:

gepubliceerd

on

Een ambitieus initiatief dat door de Kazachse president Kassym-Jomart Tokayev werd onthuld op de Achtentwintigste Conferentie van Partijen (COP28) bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) in Dubai heeft het potentieel om het mondiale energielandschap aanzienlijk vorm te geven. Dit initiatief – namelijk het Joint Energy Transition Partnership (JETP) voor Kazachstan – is niet alleen een binnenlands energiebeleid, maar een strategische manoeuvre van internationaal beleid en energiezekerheid.

Kazachstan staat bekend om zijn olie- en gasreserves en is van oudsher een belangrijke petrochemische producent. Het JETP voor Kazachstan zal het land echter verder positioneren als een belangrijke speler in de mondiale transitie naar hernieuwbare energiebronnen. “Terwijl de wereld koolstofarmer wordt”, legde Tokajev uit op de COP28, “zullen cruciale mineralen de komende decennia onvervangbaar worden. Kazachstan is klaar om de belangrijkste leverancier van deze transitiemineralen te worden.” Wereldwijd staat Kazachstan op de eerste plaats wat betreft de totale reserves en kwaliteit van chroomertsen, op de tweede plaats wat betreft de reserves en hulpbronnen van uranium en zilver, en op de derde plaats wat betreft de reserves van lood en bewezen reserves van mangaanerts.

Zoals aangekondigd door president Tokajev is het JETP een alomvattend raamwerk dat verschillende belangrijke doelstellingen omvat, waaronder het vergroten van de productie en export van kritieke mineralen in Kazachstan, het investeren in hernieuwbare energietechnologieën en het samenwerken met internationale partners om nieuwe toeleveringsketens te ontwikkelen.

Het JETP van Kazachstan benadrukt gemeenschappelijke elementen met andere vergelijkbare mondiale initiatieven, maar beschikt ook over unieke kenmerken voor Kazachstan. Net als de Green Deal van de Europese Unie (EU) legt JETP bijvoorbeeld ook de nadruk op duurzaamheid en economische groei. Het initiatief is goed te vergelijken met de mondiale normen van organisaties als het International Renewable Energy Agency (IRENA), en met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN). De aanpak van Kazachstan weerspiegelt dus mondiale trends en legt tegelijkertijd de nadruk op duurzaamheid, economische diversificatie en internationale samenwerking.

Aan de andere kant valt het initiatief van Kazachstan, tussen alle andere nationale JETP's die onlangs zijn aangenomen of in overweging zijn genomen, op door zijn bijzondere focus op de levering van cruciale mineralen die cruciaal zijn voor de hernieuwbare technologieën van de energietransitie. Kazachstan beschikt over substantiële bronnen van alle bovengenoemde kritische mineralen, naast uranium, een steeds belangrijker element voor de overstap van de mondiale energie-industrie naar kernenergie als hernieuwbare technologie die deel uitmaakt van de energietransitie.

De nadruk op cruciale mineralen plaatst Kazachstan dus in een unieke positie als leidende potentiële leverancier in de waardeketen van hernieuwbare energie. President Tokajev herhaalde in zijn keynote speech op de COP28 de status van Kazachstan als 's werelds grootste exporteur van uranium, wat het land zal helpen een sleutelrol te spelen in de mondiale elektriciteitsproductie zonder koolstofverspilling.

Deze cruciale mineralen omvatten specifiek lithium, kobalt en nikkel (die allemaal nodig zijn voor de productie van elektrische batterijen); zeldzame aardmetalen, waaronder een groep van 17 elementen zoals neodymium, dysprosium en terbium (cruciaal voor de productie van permanente magneten die worden gebruikt in windturbines en motoren van elektrische voertuigen); en zilver, dat een cruciale rol speelt bij de productie van zonnepanelen vanwege zijn uitstekende elektrische geleidbaarheid.

advertentie

Om de aanzienlijke productie van het land aan te tonen, moeten we er rekening mee houden dat Kazachstan van de 18 kritische mineralen die officieel door het Verenigd Koninkrijk zijn geïdentificeerd, er al acht produceert en plannen heeft om projecten te lanceren voor de verwerking van vier andere (kobalt, lithium, tin en wolfraam) in het medium. termijn.

Door gebruik te maken van deze cruciale hulpbronnen brengt het JETP-initiatief niet alleen de groeistrategie van Kazachstan in lijn met de mondiale inspanningen voor duurzame ontwikkeling, maar positioneert het land ook als leider in de transitie naar hernieuwbare energie, waardoor de kloof wordt overbrugd tussen traditionele energiebronnen en de toekomst van groene technologie.

De initiatieven in de energiesector passen bij de rol van Kazachstan bij het aanpakken van de grotere klimaatcrisis. In zijn keynote speech tijdens de COP28 benadrukte president Tokajev de sterke betrokkenheid van zijn land bij het aanpakken van de mondiale klimaatproblemen. Hij benadrukte ook de impact van de huidige geopolitieke instabiliteit en energieveiligheidsproblemen op de klimaatverandering. In het bijzonder herinnerde hij zijn toehoorders aan de steun van zijn land aan de VN-doelstelling van zinvolle milieubescherming en noemde hij de ratificatie door Kazachstan van de Overeenkomst van Parijs. Samen met het plan van het land om tegen 2060 koolstofneutraliteit te bereiken, stond de goedkeuring van de nieuwe Ecologische Code van Kazachstan bekend om het aanmoedigen van het wijdverbreide gebruik van ‘groene’ technologieën in verschillende sectoren van de nationale economie.

President Tokajev wees ook op het aanzienlijke potentieel van Kazachstan voor het gebruik van wind- en zonne-energie, en voor de productie van groene waterstof. Daarnaast benadrukte hij de toewijding van Kazachstan aan de Global Methaan Pledge, waarmee hij blijk gaf van zijn toewijding aan het aanpakken van een van de krachtigste broeikasgassen die bijdragen aan de klimaatverandering. Deze belofte heeft tot doel de methaanemissies tegen 30 met ten minste 2030% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2020.

President Tokajev toonde een cruciaal begrip van de onderlinge verbondenheid tussen klimaatdoelstellingen en economische vooruitgang en benadrukte verder het belang van een evenwichtige aanpak die klimaatbescherming integreert met nationale ontwikkeling. Het is oneerlijk, zo benadrukte hij, om te eisen dat opkomende economieën de nationale ontwikkeling en modernisering opofferen in naam van de klimaatbescherming.

Samenvattend verdient de aankondiging van president Tokajev op de COP28 van Kazachstan's JETP erkenning als een belangrijke bijdrage aan het aanpakken van de klimaatverandering door het versterken van de mondiale groene toeleveringsketens. Dit initiatief onderstreept niet alleen de verschuiving van Kazachstan van traditionele energiebronnen naar hernieuwbare energie, maar positioneert het land ook als een centrale speler in de mondiale energietransitie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending