Verbind je met ons

Kazachstan

Innovatie centraal stellen in het onderwijs in heel Centraal-Azië

DELEN:

gepubliceerd

on

Vorige maand heeft de Europese Unie de eerste uitbetaling goedgekeurd van Subsidie ​​van € 27 miljoen naar Kirgizië om de onderwijssector van het land te helpen verbeteren en ontwikkelen. Na een uitdagende periode, waarin de COVID-19-pandemie veel onderwijssystemen in Centraal-Azië onder druk zette, zal deze subsidie ​​de onderwijskwaliteit helpen verbeteren en betere normen bevorderen. Met haar grote verscheidenheid aan programma's voor onderwijs en opleiding, waaronder Erasmus+ en de Europese onderwijsruimte, heeft de EU uitgebreid gewerkt aan de ondersteuning van de onderwijs- en jeugdontwikkeling in dit deel van de wereld. schrijft Yerkin Tatishev, voorzitter van de Board of Trustees van de Almaty Management University en voorzitter van Kusto Group.

Samen met de tweede Onderwijsbeurs van de Europese Unie, die onlangs in Oezbekistan werd gehouden, wil de EU een onmisbare partner worden die de onderwijssystemen in de regio helpt transformeren. Binnen deze regionale context zouden de snelle groei van ons onderwijslandschap en de kwaliteit van het onderwijs in Kazachstan als bemoedigend voorbeeld moeten dienen. Net als anderen hebben wij geprofiteerd van beleid dat internationale uitwisselingen, onderzoekssamenwerking en mobiliteitsprogramma's aanmoedigt, en van internationale steun van de EU en de VS. Onze transformatie vereist echter ook leiderschap van de particuliere sector, die volgens mij een sterke rol moet blijven spelen bij het helpen de volgende generatie beter voor te bereiden.

Als voorzitter en oprichter van Kusto-groep, een gediversifieerde internationale holding, heb ik geprobeerd mijn positie te gebruiken om nieuwe onderwijsmodellen in Kazachstan te creëren. Eerder dit jaar had ik de eer om voorzitter te worden van de Raad van Toezicht van de Almaty Management University, de eerste businessschool van het land. De universiteit heeft een cruciale rol gespeeld bij het vormgeven van het onderwijslandschap van het land, zoals blijkt uit de recente presentatie CEEMAN-conferentie – en ik wil de academische programma's verder verbeteren, nieuwe deuren openen voor internationale samenwerkingen en het ondernemerschap onder de studenten bevorderen.

Geconfronteerd met een dynamisch en complex geheel van lokale en internationale uitdagingen moeten onze scholen een baanbrekende onderwijservaring bieden, die leerlingen empowert en de vaardigheden bijbrengt die nodig zijn voor succes in een gemondialiseerde economie. In dat opzicht heeft de High Tech Academy in Almaty – een school waar ik trots op ben dat ik deze heb opgericht – samenwerking, teamwerk, het opbouwen van vaardigheden en een focus op problemen uit de echte wereld tot een centraal element van haar missie gemaakt.

High Tech Academy, opgericht in 2017 met als doel de leerervaring te transformeren, is de eerste innovatieve Project Based Learning (PBL)-school in Kazachstan. De academie combineert innovatieve Amerikaanse, Finse en Kazachse lesmethoden, waardoor een mondiale gemeenschap ontstaat die studenten kan voorbereiden op onze steeds meer onderling verbonden wereld. Tegenwoordig loopt de school voorop met haar toewijding aan nieuwe technologieën en leermethoden, om ervoor te zorgen dat de volgende generatie klaar is om impact te maken.

De kern van de aanpak van de High Tech Academy is 'Project Based Learning', een specifieke onderwijsmethodologie waarin studenten leren door complexe, reële problemen en kwesties aan te pakken en op te lossen. Gecombineerd met een focus op technologie en ondernemerschap, stelt deze methode elke student in staat zijn vermogen tot kritisch en creatief denken te ontwikkelen, terwijl hij ondergedompeld blijft in de technologieën en problemen die onze wereld bepalen.

In slechts zes jaar tijd heeft de High Tech Academy al de aandacht getrokken van wereldleiders op het gebied van openbaar beleid en onderwijs, zoals Ben Nelson, de visionair erachter Minerva-universiteit, die vorige maand onze school bezocht. Tijdens een rondleiding door de academie beschreef de heer Nelson de school als de “beste school ter wereld” en genoot hij van zijn inzet voor de toekomst.

advertentie

Hij is niet de enige die de potentie en prestaties van High Tech Academy ziet. Maar nu landen over de hele wereld hun onderwijssystemen willen aanpassen aan de behoeften van morgen, hebben we meer steun nodig om het model te laten groeien. Hoewel ik de recente investeringen van de EU in Centraal-Azië toejuich, moeten we daarom allemaal onze verantwoordelijkheid nemen voor deze uiterst belangrijke inspanningen, vooral degenen in de particuliere sector die de macht hebben om deze veranderingen vorm te geven.

Ik hoop dat onze ervaring in Kazachstan, en de bijdrage die het bedrijfsleven al heeft geleverd aan de snelle modernisering en uitbreiding van ons onderwijslandschap, als voorbeeld voor anderen zal dienen en een route door Centraal-Azië zal bieden om deel te nemen aan het veiligstellen van een meer een welvarende toekomst voor iedereen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending