Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan woont de eerste ministeriële bijeenkomst 'Centraal-Azië – G7' bij

DELEN:

gepubliceerd

on

Viceminister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan, Roman Vassilenko, nam deel aan de eerste ministeriële bijeenkomst van de Centraal-Aziatische en G7-landen, die online plaatsvond. Tijdens de bijeenkomst werden de vooruitzichten voor samenwerking op het gebied van regionale veiligheid, economie, transport, energie en investeringen, de bestrijding van de opwarming van de aarde en de bescherming van het milieu, waterbeheer en toerisme besproken. In zijn opmerkingen benadrukte de vice-minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan het belang van het uitbreiden van de handelsbetrekkingen, het vergroten van de betrokkenheid van de G7-economieën in de regio, en het ontwikkelen van het potentieel van de Trans-Kaspische Internationale Transportroute bij het verbinden van belangrijke industriële centra van Europa. en Azië.

Roman Vassilenko merkte verder op dat Kazachstan zich inzet voor gezamenlijke maatregelen om moderne mondiale en regionale uitdagingen het hoofd te bieden, in het bijzonder het oplossen van de noodsituatie op het gebied van klimaat, voedselcrisis en waterproblemen en het redden van het Aralmeer. De plannen van Kazachstan om de uitstoot van broeikasgassen tegen 15 met 2030% te verminderen en tegen 2060 koolstofneutraliteit te bereiken, zijn ook geschetst. Daarnaast drong de diplomaat er bij zijn gesprekspartners op aan om de Kazachse initiatieven te steunen om in Almaty een Regionaal VN-centrum voor SDGs voor Centraal-Azië en Afghanistan op te richten en deel te nemen aan de Regionale Klimaattop onder auspiciën van de VN in Kazachstan in 2026. landen richtten zich in hun interventies ook op het belang van het vergroten van de samenwerking op prioritaire gebieden voor de ontwikkeling van onze regio. Er werd uitdrukking gegeven aan de bereidheid om de dialoog in deze vorm verder te ontwikkelen.

Op hun beurt bevestigden de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 en de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid – vicevoorzitter van de Europese Commissie Josep Borrell hun inzet voor de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van de Centraal-Aziatische staten in overeenstemming met het VN-Handvest. Zij merkten op dat er al sprake is van actieve samenwerking tussen individuele G7-leden met de Centraal-Aziatische staten via bilaterale en multilaterale kanalen. Tegelijkertijd riepen zij op tot verdere uitbreiding en verdieping van de samenwerking op het gebied van veiligheid, infrastructuurontwikkeling, handel en economie.

In het bijzonder werd gewezen op de wederzijdse belangstelling voor het verbeteren van de connectiviteit, onder meer door de ontwikkeling van regionale projecten in het kader van het Partnership for Global Infrastructure and Investment (PGII), een groot initiatief van de G7 dat het aantrekken van 600 miljard dollar voor infrastructuurprojecten over de hele wereld beoogt. wereld tot 2027. De afgevaardigden wisselden ook inhoudelijk van gedachten over de impact van geopolitieke turbulentie op de landen van Centraal-Azië, inclusief de uitdagingen die verband houden met mondiale instabiliteit en verstoring van toeleveringsketens, evenals manieren om deze te overwinnen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending