Verbind je met ons

Kazachstan

De Kazachse minister zet uiteen hoe de relatie van de EU met zijn land kan worden versterkt

DELEN:

gepubliceerd

on

Tijdens een bezoek aan Brussel om deel te nemen aan de Grondstoffenweek van de Europese Commissie, legde de Kazachse minister van Industrie en Bouw, Kanat Sharlapaev, uit hoe zijn land al voldoet aan veel van de EU-eisen voor kritische grondstoffen. Hij zette uiteen hoe Kazachstan en de Europese Unie, als betrouwbare partners, dat aanbod kunnen uitbreiden en de handels- en investeringsbanden kunnen versterken. schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Het is een jaar geleden dat de EU en Kazachstan een strategisch partnerschap zijn overeengekomen op het gebied van cruciale grondstoffen, batterijen en groene waterstof. Op een zakenforum over die strategische samenwerking zei de Kazachse minister van Industrie, Kanat Sharlapaev, dat Kazachstan de ambities van de Europese Unie voor het diversifiëren van de duurzame aanvoer van cruciale ruwe mineralen volledig ondersteunt en er vertrouwen in heeft dat het land een belangrijke bijdrage kan leveren aan het bereiken van dit doel. “Onze Republiek beschikt over alle noodzakelijke kwaliteiten, waaronder de beschikbaarheid van grondstoffen, unieke productiecapaciteiten en geografische nabijheid”, zei hij.

De noodzaak om verdere, voor beide partijen voordelige samenwerking op het gebied van kritieke grondstoffen tot stand te brengen, stond centraal in de onderhandelingen tussen de minister en vicevoorzitter van de Europese Commissie, Maroš Šefčovič. De enorme natuurlijke hulpbronnen van Kazachstan omvatten lithium, chroom, uranium, bariet, renium, zink, lood, mangaan, bauxiet, koper en goud, evenals fossiele brandstoffen in de vorm van steenkool, olie en gas.

Dit betekent dat Kazachstan niet alleen Europa in staat stelt zijn traditionele energievoorziening te diversifiëren, maar ook de transitie naar koolstofarme en hernieuwbare energie mogelijk kan maken, door bijvoorbeeld veel van de materialen te leveren die nodig zijn voor de batterijen die elektrische voertuigen aandrijven. Het heeft de capaciteit om ongeveer de helft van de 34 mineralen te produceren die als cruciaal voor de EU worden beschouwd.

Vicevoorzitter Šefčovič zei dat Europa momenteel slechts in staat is om in 1% van de mondiale productie van deze materialen te voorzien en dat deze trend alleen maar zal versnellen, waarbij de vraag naar bijvoorbeeld lithium tegen 12 naar verwachting twaalf keer zo hoog zal zijn. 2030 keer zo groot in 21. De totale vraag naar zeldzame aardmetalen zal in 2050 naar verwachting vijf keer zo groot zijn en in 2030 zes keer zo groot.

Het binnenlandse aanbod van Europa zal nooit volledig kunnen voldoen aan de behoeften aan kritieke mineralen, zo stelde de vicevoorzitter. Daarom moet het de externe bevoorradingsbronnen diversifiëren door nauwere samenwerking met zijn partners na te streven. Vooral, zo betoogde hij, met landen die duurzaamheid ook serieus nemen, zoals Kazachstan.

Hij zei dat Europa Kazachstan veel te bieden heeft, omdat het zijn hulpbronnen duurzaam wil gebruiken. Het is een wereldleider op het gebied van de elektrificatie van zware machines om de ecologische voetafdruk van de mijnbouwsector aanzienlijk te verkleinen. Ook ontwikkelen Europese bedrijven moderne exploratiemethoden vanuit de lucht voor gebruik in 'intelligente mijnbouw'.

advertentie

Vice-president Šefčovič en minister Shalapaev waren getuige van de ondertekening van twee overeenkomsten tussen bedrijven uit de EU en Kazachstan. De Europese Commissie en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling hebben ook een overeenkomst aangekondigd met het nationale mijnbouwbedrijf van Kazachstan om de lithiumexploratie en de duurzame verwerking van wolfraam financieel te ondersteunen.

Naderhand zei Kanat Sharlapaev dat Kazachstan klaar en toegewijd is om zichzelf te integreren in de waardeketen voor kritieke grondstoffen. Hij zei dat ze toepasselijk worden genoemd omdat ze vooral van cruciaal belang zijn voor de groene energietransitie. Zijn land voorziet momenteel in de Europese behoefte aan koper dat wordt gebruikt in batterijen van elektrische voertuigen en titanium in vliegtuigen.

De volgende fase vereiste grotere investeringen in exploratie en productie. Betrouwbaarheid en voorspelbaarheid zijn belangrijk, niet alleen in termen van wat Kazachstan kan leveren, maar ook wat Europa zal kopen en waarin zal investeren. Op dezelfde manier heeft de ontwikkeling van de handelsroute Middle Corridor geleid tot zware investeringen door Kazachstan in spoorwegen en haveninfrastructuur; wat een extra stimulans zou geven is een toezegging van Europese bedrijven om er gebruik van te maken.

“Als we langetermijnovereenkomsten krijgen van grote Europese spelers in de logistiek, zal dat zorgen voor langetermijninvesteringen in dat traject”, zei hij. De minister wees er ook op dat het goedkoper is om goederen te vervoeren als er waarde is toegevoegd door de productieprocessen in Kazachstan uit te voeren.

Hij zei dat het ook belangrijk is voor Europese bedrijven om Kazachstan te beschouwen als bestemming voor hun producten, maar ook als bron voor grondstoffen. De geografische ligging maakte het tot de toegangspoort tot de gehele Centraal-Aziatische markt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending