Verbind je met ons

Kazachstan

De Chinese president steunt de binnenlandse hervormingen en het buitenlands beleid van Kazachstan

DELEN:

gepubliceerd

on

De Chinese president Xi Jinping is in Kazachstan voor zijn eerste buitenlandse bezoek in bijna drie jaar. Zijn bilaterale gesprekken met president Kassym-Jomart Tokayev symboliseren het belang van hun relatie en komen op een moment van zowel binnenlandse politieke veranderingen als intense diplomatieke activiteit in Kazachstan - schrijft politiek redacteur Nick Powell.

De besprekingen tussen de presidenten Xi en Tokayev kwamen net voordat beide mannen naar Oezbekistan zouden vliegen voor een bijeenkomst van de Shanghai Cooperation Organization, maar er werd besloten een bilaterale bijeenkomst te houden in de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan, in plaats van alleen in de marges van een internationale bijeenkomst.

President Tokayev merkte op hoe belangrijk de eerste buitenlandse reis van president Xi sinds de pandemie is en over de sterke relatie die de twee landen in dertig jaar hebben opgebouwd. "Ik dank u oprecht voor uw steun aan de economische ontwikkeling van Kazachstan en onze internationale initiatieven", zei hij.

President Xi benadrukte dat China het standpunt van Kazachstan over regionale en internationale kwesties steunt. "Ongeacht hoe de internationale situatie verandert, we zullen doorgaan met onze krachtige steun aan Kazachstan bij het beschermen van zijn onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit, evenals krachtige steun aan de hervormingen die u doorvoert", zei hij.

President Tokayev is een krachtig pleitbezorger geweest van het principe dat internationale grenzen onschendbaar zijn en heeft dat standpunt duidelijk gemaakt aan de Russische president Poetin, van wie ook wordt verwacht dat hij de Samenwerkingsraad zal bijwonen. China is een strategische partner voor Kazachstan, niet in de laatste plaats bij het ontwikkelen van nieuwe handelsroutes door Centraal-Azië, na de verstoring van meer noordelijke routes door westerse sancties tegen Rusland.

Nur-Sultan is deze week een soort diplomatieke hotspot geworden, waarbij de president ook een ontmoeting heeft met de paus, zeker 's werelds grootste voorstander van zachte macht zonder enige dreiging van wapens. Zijne Heiligheid reisde naar Kazachstan voor het Congres van Leiders van Wereld- en Traditionele Religies, een interreligieus forum dat sinds de inauguratie in 2003 in Nur-Sultan wordt gehouden.

De paus zei dat het zijn van wat hij noemde een 'ontmoetingsland' de speciale roeping van Kazachstan was. “Er zijn bijna 150 etnische groepen en meer dan tachtig talen in het land”, merkte de paus op. "Dit zijn volkeren met verschillende geschiedenissen, culturele en religieuze tradities, die samen een ongelooflijke symfonie vormen en Kazachstan tot een multi-etnisch, multicultureel en multi-confessioneel uniek laboratorium maken".

advertentie

De president benadrukte hoe al die groepen verenigd zijn in een Kazachse nationale identiteit. "Kazachstan is de trotse thuisbasis van de grootste katholieke gemeenschap in Centraal-Azië", zei hij. “Christenen, samen met andere gelovigen, dragen sterk bij aan het bouwen van een rechtvaardig Kazachstan, waar coëxistentie, tolerantie en wederzijdse acceptatie floreren”.

Zelfs te midden van zijn diplomatieke activiteit blijft Kassym-Jomart Tokayev zijn hervormingsagenda aandrijven. Er worden grondwetswijzigingen ingediend om zijn toezegging te bekrachtigen om slechts één termijn van zeven jaar te dienen na vervroegde verkiezingen als gevolg van zijn besluit om zijn huidige termijn van vijf jaar te beëindigen, slechts drie jaar nadat hij voor het eerst werd gekozen.

Hij heeft ook plannen aangekondigd om de naam van de hoofdstad van Nur-Sultan terug te veranderen in de vorige naam Astana, waarmee de samenwerking met zijn voorganger Nursultan Nazarbayev wordt beëindigd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending