Verbind je met ons

Europese Commissie

Voedselprijzen in de EU: olijfolie met 75% gestegen sinds januari 2021

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Na aanzienlijke stijgingen in 2022 zijn de voedselprijzen in de VS gestegen EU bleef ook in 2023 stijgen. Uit gegevens over het tweede en derde kwartaal van dit jaar blijkt dat de prijzen van sommige artikelen een langzamere stijging lieten zien. In september 2023 zijn de prijzen van eieren, boter en aardappelen in de EU hoger dan in januari 2021 en 2022, maar niet zo hoog als enkele maanden daarvoor, terwijl de prijzen van olijfolie voortdurend zijn gestegen. 

In september 2023 was de prijs van olijfolie 75% hoger dan in januari 2021. In januari 2022 waren de prijzen al 11% hoger dan in dezelfde maand van het jaar ervoor, en tussen september 2022 en september 2023 lieten de prijzen een scherpe stijging zien . 

Ook de aardappelprijzen vertoonden een duizelingwekkende stijging. Sinds januari 2021 zijn de prijzen voor aardappelen in september 53 met 2023% gestegen, na een piek in juni 2023 (+60%). 

Wat de eierenprijzen betreft: in september 2023 waren deze 37% hoger dan in januari 2021. De eierprijzen stabiliseerden zich in de eerste twee kwartalen van 2 en vertoonden enige daling in augustus en september van dit jaar. 

De boterprijzen evolueerden op soortgelijke wijze. De prijzen voor boter bereikten een piek in december 2022 (+44% vergeleken met januari 2021) en begonnen daarna langzaam te dalen. In september was boter 27% duurder dan in januari 2021. 

Lijngrafiek: Prijsevolutie voor eieren, boter, olijfolie en aardappelen in de EU, index januari 2021=100

Bron dataset:  speciale extractie

Meer informatie

advertentie

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending