Verbind je met ons

Europese Commissie

Werken Europese functionarissen onder leiding van een criminele voortvluchtige?

DELEN:

gepubliceerd

on

Mensenrechten zijn het nobelste concept en een kernpijler van onze moderne samenlevingen, ook binnen de Europese Unie (EU). Het wegnemen van de legitimiteit en heiligheid ervan doet de fundamenten van de democratie wankelen. Helaas hebben criminelen en corrupte functionarissen geleerd dat ze politieke macht over regeringen kunnen verwerven door binnenlandse wettelijke procedures ten onrechte af te schilderen als schendingen van de mensenrechten. Wat de zaken nog erger maakt, is dat het recente Qatargate-schandaal van de EU de rol heeft blootgelegd van NGO's, zelfs degenen die ogenschijnlijk de mensenrechten bevorderen, bij het faciliteren van collusie tussen controversiële externe actoren en Europese functionarissen, waaronder leden van het Europees Parlement. schrijft Lukasz Michalski (Polen), expert op het gebied van internationale betrekkingen.

Een hardnekkig voorbeeld van deze situatie in de EU is het geval van Mukhtar Ablyazov en zijn criminele netwerk. In 2009 werd ontdekt dat Ablyazov en zijn cohorten meer dan $ 5 miljard hadden gestolen van de BTA Bank in Kazachstan. Sindsdien hebben ze betoogd dat de aanklachten die de Kazachstaanse autoriteiten tegen hem hebben ingediend, politiek gemotiveerd zijn. Helaas voor hen hebben de rechtbanken in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten sindsdien ook forse vonnissen gewezen van meer dan $ 5 miljard tegen Ablyazov en zijn organisatie. Het afgelopen jaar bevestigde een juryrechtspraak in het zuidelijke district van New York dat Ablyazov en zijn handlangers inderdaad fraude en het witwassen van geld hadden gepleegd. Ablyazov werd geconfronteerd met strafrechtelijke aanklachten in het Verenigd Koninkrijk, waaronder drie gevangenisstraffen van 22 maanden, en was naar Frankrijk gevlucht en beweerde een politiek vluchteling te zijn, maar de Franse autoriteiten hebben onlangs zijn vluchtelingenstatus afgewezen.

Om buitenlandse functionarissen te beïnvloeden en zijn politieke vluchtelingenreferenties te vervalsen, maakt Ablyazov gebruik van NGO's zoals de Open Dialogue Foundation (ODF), die lobbyt voor hem en anderen die betrokken zijn bij beruchte financiële misdaden. Deze NGO, die zelf gekoppeld is aan financiering van individuen die banden hebben met een gesanctioneerde entiteit op de Krim en heeft gelobbyd voor ten minste één door het Westen gesanctioneerd individu, heeft een buitensporige invloed op de mensenrechtenagenda van de EU voor Kazachstan.

Het is niet moeilijk in te schatten waarom Ablyazov en zijn criminele handlangers wanhopig proberen de strijd aan te gaan met de nieuwe regering van Kazachstan om hun status van ‘politiek asiel’ te behouden en hun gestolen geld te beschermen tegen inspanningen om hun bezittingen terug te vorderen. Wat moeilijk te verteren is, is het feit dat een groep Europese functionarissen, die openlijk een bekende crimineel en zijn medewerkers hebben gesteund, ook degenen zijn die zijn persoonlijke politieke agenda bevorderen door middel van reputatieaanvallen op het land dat hij ontvluchtte nadat hij miljarden mensen had opgelicht. dollars van zijn mensen.

Onder de verschillende prominente aanhangers van Ablyazov en de ODF in het Europees Parlement (EP) bevinden zich twee Europarlementariërs van Renew Europe, Petras Auštrevičius en Róża Thun und Hohenstein, en een Europarlementariër van de Groenen/EFA, Viola von Cramon-Taubadel. Naast het promoten van brieven en het ondersteunen van moties en resoluties tegen de regering van Kazachstan in de afgelopen jaren, hebben deze functionarissen ook talloze ODF-evenementen georganiseerd en/of bijgewoond, de agenda van ODF op sociale media gepromoot en Ablyazov en zijn familie ontmoet. en medewerkers.

Auštrevičius, Thun en von Cramon hebben in het EP verschillende moties en resoluties gesteund waarin Kazachstan werd bekritiseerd, onder meer in 2019, 2021 en 2022. De ODF lobbyde voor de resolutie van 2022, samen met de NGO Freedom Kazakhstan, die banden heeft met Ablyazovs medewerker en trouwe voorstander Barlyk Mendygazijev.

Zorgwekkende tekenen van hun samenzwering zijn onder meer het herhalen van bijna exacte bewoordingen uit ODF-rapporten in moties en resoluties van het EP met betrekking tot Kazachstan. De Renew Europe-motie van januari 2022, gepromoot door Róża Thun und Hohenstein en Petras Auštrevičius, kopieerde bijvoorbeeld gedeeltelijk het rapport van ODF van 14 januari 2022. Bovendien werd in zijn toespraak tijdens een EP-debat in februari 2021 over de mensenrechtensituatie in Kazachstan (waarvan Róża Thun en Viola von Cramon maakten er ook deel van uit), de verwijzing van Auštrevičius naar de dood van politieke activisten omvatte directe taal uit het rapport van ODF van 1 december 2020.

advertentie

Het is verder verontrustend dat de steun van Europese functionarissen voor de brieven, moties en resoluties tegen Kazachstan voornamelijk geworteld lijkt te zijn in de eigen bronnen van ODF, die in veel gevallen verwijzen naar berichten op sociale media die verband houden met de NGO zelf of met haar dochterondernemingen, zonder inhoudelijke informatie te verschaffen. bewijsmateriaal voor hun claims tegen de Kazachstaanse autoriteiten.

Deze leden van het Europees Parlement hebben ook gelobbyd namens andere door ODF gesteunde figuren (zoals de steun van Auštrevičius aan de Russian Nail Malyutin) en het netwerk van Ablyazov. Zowel Auštrevičius als Thun waren bijvoorbeeld ondertekenaars van een beroep in juni 2021 namens de bovengenoemde Barlyk Mendygaziyev. Beide EP-leden hebben ook Zhanara Achmetova gesteund, een leider van Ablyazovs partij “Democratische Keuze van Kazachstan” (DVK), die in 2009 in Kazachstan werd veroordeeld voor fraude, jaren voordat ze een “mensenrechtenactiviste” werd. Auštrevičius ondertekende in juni 2018 een open brief waarin hij lobbyde namens verschillende andere bevestigde DVK-aanhangers. Een ander voorbeeld: Thun pleitte in 2015 voor de vrijlating van Ablyazovs voormalige collega Muratbek Ketebayev.

Het was kort na het bijwonen van een aan ODF gelieerd evenement in Brussel in februari 2019 – voorgezeten door het inmiddels in ongenade gevallen voormalige Italiaanse parlementslid Antonio Panzeri en bijgewoond door Ablyazovs voormalige collega en medewerker, Botagoz Jardemalie – dat Roza Thun in het EP de gezamenlijke motie indiende voor een resolutie over de mensenrechtensituatie in Kazachstan, waarin voorspelbaar de nadruk werd gelegd op de zaak van Jardemalie. Thun ontmoette haar opnieuw in februari 2020. Ze maakte ook promotie voor ODF-president Lyudmyla Kozlovska en voor haar echtgenoot Bartosz Kramek, wiens bedrijf door de Poolse autoriteiten wordt onderzocht wegens het witwassen van geld.

Viola von Cramon-Taubadel, gecrediteerd voor het opstellen van de resolutie van het EP uit 2021 over Kazachstan waarin werd gepleit voor Ablyazov en Jardemalie, had campagne gevoerd tegen de uitlevering van Mukhtar Ablyazov uit Frankrijk toen ze nog lid was van het Duitse parlement. 

Deze leden van het Europees Parlement hebben, naast anderen, vele malen persoonlijk contact gehad met Ablyazov en ODF. Auštrevičius had bijvoorbeeld in februari 2017 een ontmoeting met vertegenwoordigers van Ablyazov en ODF in Straatsburg, en heeft verschillende andere ODF-evenementen bijgewoond of georganiseerd, onder meer via sociale media, met de aanwezigheid van Ablyazovs medewerkers en leden van zijn DVK-partij. Thun nam deel aan en/of was mede-gastheer van verschillende ODF-gelieerde evenementen. Von Cramon, die de gezamenlijke moties van 2021 en 2022 over Kazachstan heeft ingediend, had in 2016 deelgenomen aan de onderwijsprojecten van ODF, had in november 2019 samen met Auštrevičius een ODF-evenement georganiseerd bij het EP (waar ODF-leider Lydmyla Kozlovska panellid was) en had deelgenomen aan een ander ODF-evenement. ODF-evenement in Straatsburg in december 2019.

De noodzaak om de buitensporige rol die deze leden van het Europees Parlement hebben gespeeld bij het behartigen van de belangen van een veroordeelde fraudeur en zijn netwerk van medewerkers in twijfel te trekken, is van strategisch belang om de integriteit van de mensenrechtenagenda te behouden en de nobelste missie ervan in onze moderne samenlevingen te redden. Criminelen mogen niet boven de wet staan ​​door zich uit te roepen tot mensenrechtenactivisten en/of figuren uit de politieke oppositie. Blinde steun voor dergelijke beweringen brengt mensenrechten in verband met criminaliteit en ondermijnt de oprechtheid van de EU in de ogen van het volk.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending