Verbind je met ons

Stof tot nadenken

Geconfronteerd met toenemende spanningen moet de EU snel antwoorden vinden op de verdeeldheid zaaiende agrifood-kwesties

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 5 september kwamen Spaanse boeren uit de zuidelijke Andalusische regio bijeengeroepen voor een massaal protest in Córdoba om hun frustratie over het strenge klimaatbeleid van de EU te uiten. Iberische boeren worstelen al twee jaar met stijgende inflatie, productiekosten en door klimaatverandering veroorzaakte verliezen en hebben onlangs de groene landbouwaanpak in Brussel bestempeld als “totaal buiten bereik' met de realiteit op de grond.

Samenvallend met een vergadering van de landbouwministers van het blok in dezelfde stad zal hun demonstratie waarschijnlijk niet aan dovemansoren gericht zijn. Bovendien is deze Andalusische opstand de laatste in een reeks protesten die het blok de afgelopen maanden hebben overspoeld, waarbij boeren met politieke consequenties in de Nederland, PolenEn bredere CEE-regio in opstand komen tegen het falen van het EU- en binnenlands beleid.

Geconfronteerd met moeilijke eindejaarsbeslissingen op verschillende polariserende landbouwfronten, moet Brussel snel compromissen vinden die zowel voor de boeren als voor het milieu werken en tegelijkertijd een bredere eenheid binnen het hele blok cultiveren.

Vrijstelling voor groene landbouw maakt furore

In de zomer duurzame landbouw vrijstellingen zijn uitgegroeid tot een zeer gevoelig twistpunt. Terwijl de Europese Commissie boeren in 2022 en 2023 tijdelijke flexibiliteit heeft verleend op het gebied van bepaalde milieuregels, te midden van de oorlog in Oekraïne en de angst voor de voedselveiligheid, staat de toekomst van deze afwijkingen nu op het spel.

Een door Letland geleide coalitie van lidstaten, waaronder Litouwen, Tsjechië, Estland, Finland, Hongarije en Polen, lanceerde een lobbyen inspanningen eind juni om aan te dringen op een verlenging van 2024, vooral in het licht van de “opmerkelijke oogstverliezen” als gevolg van door klimaatverandering veroorzaakte droogte.

Maar EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski heeft andere ideeën: vertellen zeiden de leden van het Europees Parlement op 31 augustus dat de Commissie “niet heeft nagedacht over verlenging omdat de situatie op de markt is veranderd.” Gezien het extreme weer van de zomer en de Russische juliperiode afrit van de graanovereenkomst met de Zwarte Zee en drone-aanvallen Wat de Oekraïense graanhavens betreft, zijn de ogenschijnlijk optimistische vooruitzichten van Brussel verwarrend.

Zoals een ambtenaar van de Commissie heeft gedaan erkend, “het venster sluit om een ​​beslissing te nemen”, vóór het cruciale winterplantseizoen. Met een definitief besluit verwacht de komende weken moet de EU de juiste keuze maken voor de voedselzekerheid en de levensvatbaarheid van boeren.

advertentie

Blokbreed voedseletiket raakt de muur

Naast de uitbreiding van de groene vrijstellingen, tikt de klok ook voor het blokbrede Front-of-Package (FOP) voedingsprogramma van de Commissie. label. Oorspronkelijk gepland voor eind 2022, was het voorstel van de EU-bestuurder dat wel vertraagd tot 2023, bij gebrek aan consensus tussen de lidstaten.

De door Frankrijk gesteunde Nutri score is het meest controversieel geweest en stuitte op sterke weerstand van een groep waaronder Tsjechië, Griekenland en Hongarije, terwijl de nationale mededingingsautoriteiten in actie kwamen Roemenië en Italië hebben het etiket verboden. Polen zou binnenkort dit voorbeeld kunnen volgen; Eind augustus zei Jacek Zarzecki, voorzitter van de Poolse landbouwhandelsorganisatie, formeel verzocht een concurrentieonderzoek naar de impact van Nutri-Score op consumenten en lokale producten.

De kern van het debat wordt gevormd door het algoritme van Nutri-Score, dat voedingsmiddelen en dranken beoordeelt op een schaal van ‘groene A’ tot ‘rode E’ op basis van het suiker-, zout- en vetgehalte, waardoor veel traditionele Europese zuivel- en vleesproducten oneerlijke beoordelingen krijgen. negatieve scores. Zarzecki heeft gelijk gemarkeerd dat het algoritme er niet in slaagt “rekening te houden” met de bredere macronutriënten en voedingsvoordelen van deze natuurlijke producten met één ingrediënt, terwijl het “ultrabewerkte voedingsmiddelen” zoals ‘groene A’ promoot choca foto graan.

Op 1 september stelde het onderzoeksteam achter Nutri-Score, te midden van steeds meer wetenschappelijk bewijs over de gezondheidsrisico’s van ultrabewerkt voedsel, een nieuw ontwerp met de waarschuwing ‘ultraverwerkt voedsel’. Toch slaagt deze cosmetische toevoeging er niet in om de fundamentele tekortkomingen van het algoritme op te lossen: als een product met het merk 'ultra-processed' nog steeds een 'A' of 'B' krijgt, terwijl natuurlijke producten een 'D'- en 'E'-score krijgen, hoe moeten consumenten dat dan doen? goed geïnformeerde keuzes?

Nu de financiële levensvatbaarheid van de boeren en de gezondheid van de burgers op het spel staan, mag Brussel de groeiende druk om zijn FOP-voorstel vrij te geven niet in het voordeel van Nutri-Score laten spelen.

De Oekraïense graansaga laait op

Ondertussen neemt de druk op de Commissie toe om de boerenimpasse tussen Oekraïne en de grenslanden van de EU op te lossen.

In mei stemde Brussel ermee in tijdelijke verboden op Oekraïens graan in Polen, Hongarije, Slowakije, Roemenië en Bulgarije, nadat deze landen eenzijdig de stromen van Kiev's goedkope landbouwexporten die via de tariefvrije 'solidariteitsroutes' van de EU naar het blok stroomden, hadden geblokkeerd vanwege hun verwoestende impact op de lokale prijzen. De verboden werden al in juni verlengd en lopen nu af op 15 september, wat volgens de Commissie het definitieve punt van geleidelijke afschaffing is.

Niettemin zijn de Midden- en Oost-Europese landen (MOE) dat wel hard duwen voor een eindejaarsverlenging om hun belaagde boeren te beschermen tegen de waarschijnlijk dreigende stijging van de Oekraïense graanexport na de ingestorte Zwarte Zee-overeenkomst – een vooruitzicht dat Kiev heftig heeft verworpen. De EU-zwaargewichten Duitsland en Frankrijk vertroebelen de wateren uitgedrukt zorgen over de interne markt over een eventuele verlenging van het MOE-verbod, terwijl landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski – een Poolse staatsburger – op 31 augustus afdwaalde van het officiële standpunt van de Commissie en een schurkenstaat maakte Bellen voor de eindejaarsverlenging.

Van cruciaal belang is dat de Commissie deze boerensaga moet oplossen op een manier die onmiddellijke hulp biedt aan de lidstaten in de frontlinie, terwijl de solidariteit met Oekraïense boeren behouden blijft.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending