Verbind je met ons

Europese Commissie

Het Europese kankerbestrijdingsplan: het eerste prototype van het Cancer Image Europe-platform gaat live

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 29 september, de Europees kankerbeeldvormingsinitiatief bereikte een eerste grote mijlpaal: vanaf 29 september heeft de Cancer Image Europe-platform verbindt 36 datasets met afbeeldingen van 9 soorten kanker (borst-, colon-, long-, prostaat-, rectum-, lever-, glioom, neuroblastoom, glioblastoom), voor een totaal van ruim 200,000 beeldreeksen van ongeveer 20,000 individuen. Ook is een eerste versie gepubliceerd van de regels die zullen gelden voor dataproviders en gebruikers, evenals de operationele procedures voor het platform.

Het initiatief heeft tot doel een Europese federatieve infrastructuur van gegevens over kankerbeelden om zorgverleners, onderzoeksinstituten en innovators te ondersteunen bij het optimaal gebruik maken van innovatieve datagestuurde oplossingen voor diagnostiek, kankerbehandeling en -zorg, ten behoeve van kankerpatiënten.

Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt, zei: “Met de lancering van het Cancer Image Europe-platform benutten we de kracht van data in onze strijd tegen kanker. We maken de weg vrij voor een grensoverschrijdende, interoperabele en veilige infrastructuur voor kankerbeeldvormingsgegevens in Europa, in overeenstemming met de waarden en regels van de EU. Dit zal de ontwikkeling van nieuwe AI-gedreven technologieën voor een betere kankerzorg stimuleren.”

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides (afgebeeld) zei: “Digitale technologieën zullen een revolutie teweegbrengen in de gezondheidszorg, vooral als het gaat om de detectie, behandeling en zorg van kanker. Als onderdeel van het Europese Beating Cancer Plan zal het European Cancer Imaging Initiative van cruciaal belang zijn om vroege detectie door middel van screening nauwkeuriger, tijdiger en toegankelijker te maken en ons te helpen bij de ontwikkeling van de volgende generatie kankerdiagnostiek en -behandelingen.”

In lijn met de Europese strategie voor data en Europese gezondheidsgegevensruimteis het in december 2022 gelanceerde European Cancer Imaging Initiative een van de vlaggenschepen van Europa's plan voor kankerbestrijding. Het Cancer Image Europe-platform dat onder het initiatief valt, wordt ondersteund door de Digital Europe-programma Met € 18 miljoen euro. De Europese digitale-innovatiehubs in het kader van het programma Digitaal Europa zal de uitrol van de technologieën die hiervoor relevant zijn, worden ondersteund.

De eerste versie van deze digitale infrastructuur, geleverd door de Project van de Europese Federatie voor Kankerbeelden (EUCAIM)., bevat een openbare catalogus van datasets voor kankerbeeldvorming uit de repository's van door de EU gefinancierde projecten met betrekking tot kunstmatige intelligentie voor gezondheidsbeeldvorming, evenals een zoekinstrument om de informatie te begrijpen die beschikbaar is op de sites van dataleveranciers in de hele EU.

Meer informatie is beschikbaar hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending