Verbind je met ons

Sigaretten

Rokers overschakelen op vapen staat centraal in de Britse volksgezondheid

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse premier Rishi Sunak heeft het belang benadrukt van het 'swap to stop'-programma van zijn regering voor het verbeteren van de volksgezondheid. Het promoot vapen als een veel veiliger alternatief voor het roken van sigaretten en maakt deel uit van een strategie die volwassenen aanmoedigt om weloverwogen keuzes te maken in plaats van een verbod op te leggen waardoor ze beperkte opties hebben. schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Toen premier Sunak in Westminster werd uitgedaagd over hoe de Britse National Health Service kon worden verlost van de steeds groter wordende druk, stelde hij het antirookbeleid centraal in zijn antwoord. In het VK wordt erkend dat langdurige volwassen rokers waarschijnlijk niet zullen stoppen zonder een veiliger alternatief aangeboden te krijgen dat hun hunkering naar nicotine bevredigt.

"Wat roken betreft, probeert het 'swap to stop'-programma iets heel proactiefs … behoorlijk innovatief", zei hij. “Er is zoveel overtuigend bewijs van dat programma en de schema's die we op kleinere schaal hebben gedaan dat als je bestaande volwassen rokers kunt helpen om over te schakelen van roken naar het gebruik van vapes, dit niet gaat over wegwerpvapes voor kinderen, wat natuurlijk zorgwekkend is … er zijn duidelijk voordelen voor de volksgezondheid als er wordt opgetreden voordat de grotere problemen zich voordoen”.

Hij koppelde het beleid aan een bredere volksgezondheidsbenadering. Hij wees op calorie-etikettering die mensen de informatie geeft die ze nodig hebben om weloverwogen levensstijlkeuzes te maken, samen met het verstrekken van medicijnen tegen obesitas voor degenen die meer hulp nodig hebben. De premier rookt en drinkt zelf niet, maar geeft toe verslaafd te zijn aan Mexicaanse Coca-Cola.

Hij hoopt dat het rietsuikergehalte beter voor hem is dan standaard cola op basis van fructose, maar dat zou niet voldoen aan de veeleisende, zij het onhaalbare normen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het plaatst idealisme boven pragmatisme in zijn benadering van niet-overdraagbare ziekten die grotendeels worden veroorzaakt door levensstijlkeuzes zoals alcohol, suikerhoudend voedsel en tabak.

Het heeft verklaard dat er "geen veilige hoeveelheid" alcoholconsumptie is, terwijl tegelijkertijd alcoholvrije of alcoholarme dranken worden gekarakteriseerd als "normaliserend" drinken. De WHO dringt er bij ons op aan om veel minder suiker te consumeren zonder over te schakelen op suikervervangers, in tegenspraak met het Britse NHS-advies dat alle zoetstoffen op de markt een 'strenge veiligheidsbeoordeling' ondergaan. Soortgelijke richtlijnen zijn gegeven door de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten en door het Duitse Federale Instituut voor Risicobeoordeling.

De WHO streeft ook actief naar een verbodsbenadering van rookvrije alternatieven voor sigaretten. Hoewel deze een belangrijke rol kunnen spelen als een beter alternatief voor rokers die niet stoppen, volgens de gezondheidsinstanties van veel landen, niet alleen in het VK maar bijvoorbeeld in Nederland.

advertentie

Het zou zo kunnen zijn dat we een echt gezond leven zouden leiden zonder suikerhoudend voedsel, alcohol en nicotine, maar in de echte wereld gaat het erom mensen te overtuigen om op zijn minst een gezonder leven te leiden. Zonder minder schadelijke vervangingsmiddelen zullen miljarden mensen blijven drinken, roken en suiker, zout en ander ongezond voedsel eten.

Het gevaar is bijzonder acuut als het gaat om het doel om het roken van tabak tot zo dicht mogelijk bij nul te brengen. In het afgelopen decennium is de steun van volksgezondheidsinstellingen en deskundigen aanzienlijk gegroeid in het erkennen van rookvrije alternatieven voor sigaretten als een betere keuze voor rokers die niet stoppen.

Een studiegroep van de WHO uit 2015 over de regulering van tabaksproducten merkte inderdaad op dat 'minder giftige of minder verslavende' producten 'een onderdeel zouden kunnen zijn van een alomvattende aanpak om tabaksgerelateerde sterfgevallen en ziekten terug te dringen'. Er is aanzienlijk meer bewijs dat tabaks- en nicotineproducten die niet verbranden betere alternatieven zijn voor roken.

Het is geen toeval dat het laagste percentage rokers in Europa in Zweden ligt, waar het nog maar 5% van de bevolking is. Het is het enige land in de EU waar er een lang bestaand en populair alternatief is voor het roken van sigaretten, met een vorm van tabak voor oraal gebruik die bekend staat als snus. Kankercijfers, ook voor mondkanker, zijn sterk gedaald nu de Zweden stoppen met roken, en degenen die nicotine niet kunnen opgeven, schakelen vaak over op snus.

In een ideale wereld zou de beste manier om sigaretten uit te bannen zijn om nooit te beginnen met roken. Maar het beste mag niet de vijand van het goede zijn en vapen, snus en andere rookvrije alternatieven zijn voor rokers een goede, vaak de enige manier om te stoppen met roken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending