Verbind je met ons

Sigaretten

Hoe de georganiseerde misdaad profiteert van tekortkomingen in het antirookbeleid

DELEN:

gepubliceerd

on

De handel in nagemaakte en gesmokkelde sigaretten is booming in Europa. Criminele bendes kosten regeringen miljarden euro's aan gederfde inkomsten en frustrerende pogingen om rokers zover te krijgen dat ze overstappen op veel veiligere rookvrije producten. Uit een nieuwe enquête blijkt dat het probleem het ergst is in Frankrijk, waar vorig jaar naar schatting 16.9 miljard illegale sigaretten werden verkocht, bijna de helft van het totaal in de EU. schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Na eeuwenlange tabakscontrole laat de machtige Franse staat de markt los, waardoor hij in één jaar tijd 7.2 miljard euro aan belastinginkomsten misloopt. De helft van de illegale handel is zeer zichtbaar: de waren van de gangsters worden buiten bijna elk metrostation in Parijs verkocht, de andere helft wordt verspreid via sociale netwerken online, ook onder kinderen en jongeren die daardoor beginnen met roken.

Als consumenten eenmaal verdwaald zijn op de zwarte markt, is het moeilijk om ze terug te krijgen. Overstappen op veiligere rookvrije producten is minder waarschijnlijk als ze in plaats van een alternatief te zijn voor belaste legaal verkochte sigaretten, concurreren met nagemaakte en gesmokkelde sigaretten, die voor minder dan de helft van de prijs worden verkocht.

Het aantal rokers in Frankrijk is in 20 jaar niet veranderd, maar dat verhult een enorme sociale verschuiving. De welgestelden maken gezondere levensstijlkeuzes, waarbij degenen die roken stoppen, vaak met behulp van verwarmde tabaksproducten of door te vapen. Aan de andere kant rookt de helft van de werklozen en koopt een overweldigende meerderheid goedkopere illegale sigaretten.

Het is belangrijk om zowel een commerciële als een medische route te hebben om te stoppen met roken, betoogt Grégoire Verdeaux, Senior Vice-President for External Affairs bij Philip Morris International (PMI). Het is effectiever, vooral onder kansarme groepen met een slechtere toegang tot medische hulp. Maar dat wordt ongedaan gemaakt door gemakkelijk verkrijgbare illegale sigaretten.

PMI commissions an annual survey of illicit cigarette consumption, which now covers the EU, UK, Norway, Switzerland, Moldova and Ukraine. The latest survey reveals that in 2022, 35.8 billion illicit cigarettes were consumed across the EU alone, costing governments an estimated €11.3bn in lost tax revenue – 8.5% more than in 2021.

De groei van de illegale markt in de EU werd deels veroorzaakt door de aanhoudende stijging van de consumptie van illegaal geproduceerde namaaksigaretten. De overgrote meerderheid van de vervalsingen (61.5%) werd in Frankrijk geconsumeerd. Een belangrijke factor is de onwil van de volksgezondheidsautoriteiten in sommige landen om innovatie te omarmen en betere alternatieven voor sigaretten beschikbaar te maken voor volwassenen die blijven roken.

advertentie

"De kosten van het negeren van de negatieve impact van illegale sigaretten op volwassen rokers en op de volksgezondheid zijn te hoog om door de vingers te zien", zegt Grégoire Verdeaux (afgebeeld). "Het is echt een 'made in the EU'-probleem geworden, aangezien nepsigaretten worden vervaardigd, gedistribueerd, verkocht en geconsumeerd in landen binnen de EU, wat de inspanningen ondermijnt om het roken van sigaretten te verminderen en uit te bannen - en volksgezondheidsdoelen helemaal."

Volgens interviews met wetshandhavingsinstanties die in het KPMG-rapport zijn opgenomen, neemt de productie en distributie van namaaksigaretten binnen de EU-grenzen een hoge vlucht. Criminele bendes richten hun activiteiten op de hoger belaste en duurdere EU-lidstaten, waar de grootste winsten te behalen zijn.

België, Denemarken, Frankrijk en Duitsland zijn allemaal getuige van een toename van het aantal inbeslagnames van sigaretten en invallen in clandestiene productieactiviteiten. “Het KPMG-rapport laat duidelijk zien hoe de groei van de illegale sigarettenmarkt een existentiële bedreiging vormt voor de duurzaamheid en transformatie van de industrie in Europa”, voegde Grégoire Verdeaux toe. "We kunnen zien hoe het probleem van illegale sigaretten in de EU sterk geconcentreerd is in een handvol landen, waar regeringen geen innovatieve benaderingen hebben omarmd om miljoenen effectief te ontmoedigen om door te gaan met roken."

"Traditioneel tabaksontmoedigingsbeleid is gewoon niet genoeg", vervolgde hij. "Agressief fiscaal beleid, prohibitionistische benaderingen en gebrek aan afschrikking in landen als Frankrijk en België zijn alleen maar in het voordeel van criminelen en duwen volwassen rokers naar de zwarte markt."

Ondanks de algehele stijging van de illegale sigarettenconsumptie merkt de KPMG-studie op dat de meerderheid van de EU-leden -21 van de 27 landen- in 2022 een stabiel of afnemend aandeel van de illegale sigarettenconsumptie hadden. Exclusief Frankrijk, de totale illegale consumptie in de overige markten in de studie daalde met 7.5%, grotendeels als gevolg van dalingen in Griekenland, Nederland, Portugal en Roemenië. In Polen en Roemenië bereikte de illegale consumptie de laagste incidentie ooit sinds KPMG in 2007 met de publicatie van haar jaarlijkse onderzoeken begon.

Moldavië en Oekraïne werden voor het eerst opgenomen in het KPMG-rapport. De bevindingen van 2022 plaatsten Oekraïne als de op een na grootste markt in Europa voor illegale sigarettenconsumptie, met 7.4 miljard sigaretten, na de 16.9 miljard in Frankrijk. De op twee na grootste illegale markt in Europa is het VK, met 5.9 miljard illegale sigaretten, een stijging sinds 2020. Alle drie de landen hebben hoge belastingen op sigaretten in verhouding tot het gemiddelde inkomen.

"In deze tijden van economische tegenspoed, met inflatie die de koopkracht van de consument extra onder druk zet, hebben we robuuste wetshandhaving, alomvattende regelgevende benaderingen en vooruitstrevend beleid nodig dat kan helpen het leven van miljoenen volwassenen die blijven roken te verbeteren", betoogde Grégoire. Verdeaux. Hij verklaarde dat het bedrijfsmodel van PMI wordt gedreven door zijn rookvrije visie, een doel om de consumptie van sigaretten te beëindigen.

Maar de regeringen moesten hun rol spelen. “Dit omvat de goedkeuring van gedifferentieerd beleid inzake alternatieven voor sigaretten, inclusief toegang tot informatie over betere alternatieven en rookvrije producten die voor iedereen beschikbaar en betaalbaar zijn. Niemand mag achterblijven.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending