Verbind je met ons

Sigaretten

Smaakverboden voor vapen bewijzen eigen doel voor voorstanders van volksgezondheid

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Canadese federale regering onlangs gepubliceerde ontwerpregelgeving om bijna alle smaken van e-sigaretten in het hele land te verbieden, waarbij alleen tabak en munt-/mentholaroma's onaangeroerd blijven. Het voorstel zou ook de meeste smaakgevende ingrediënten, inclusief alle suikers en zoetstoffen, verbieden om in dampproducten te worden gebruikt, schrijft Louis Auge.

Het wetsvoorstel is bedoeld doel is om de volksgezondheid te beschermen door vapen minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. Het beschikbare bewijs suggereert echter dat de maatregel niet alleen tekort zou schieten, maar in feite meer problemen zou kunnen veroorzaken dan oplossen, gevraagd zowel jongeren als volwassenen om conventionele sigaretten te gaan roken, een veel schadelijkere praktijk dan vapen. Inderdaad, een recente studies door de Yale School of Public Health (YSPH) suggereerde dat, nadat een stemmingsmaatregel in San Francisco in 2018 gearomatiseerde vape-vloeistoffen verbood, het aantal rokers steeg in het schooldistrict van de stad na jaren van gestage daling.

Zelfs na correctie voor ander tabaksbeleid, bleek uit de studie dat de kansen van middelbare scholieren uit San Francisco om conventionele sigaretten te roken verdubbelden in de nasleep van het verbod op gearomatiseerde vapes. Andere studies hebben ondertussen geïllustreerd hoe smaken een belangrijke rol spelen bij het aansporen van volwassen gebruikers om conventionele sigaretten te laten varen - een 2020 studies ontdekte dat volwassenen die gearomatiseerde e-sigaretten gebruikten, meer kans hadden om te stoppen met roken dan degenen die niet-gearomatiseerde e-sigaretten (of met tabakssmaak) gebruikten.

advertentie

Nog verbluffender is het feit dat Canada's Canada het te bezitten. beoordeling van het voorgestelde verbod op smaken van e-sigaretten geeft toe dat de maatregel sommige volwassenen er waarschijnlijk toe zou brengen meer te roken. Sommige consumenten van 20 jaar en ouder die momenteel gearomatiseerde dampproducten gebruiken, Health Canada erkend, zouden de smaken die ze verkiezen niet vervangen door e-sigaretten met tabaks- of muntsmaak, en in plaats daarvan ervoor kiezen om meer conventionele sigaretten te kopen.

De opzienbarende bekentenis van de Canadese autoriteiten maakt duidelijk dat smaakverboden er vrijwel zeker toe zullen leiden dat een deel van de gebruikers hun vape-apparaat zal verlaten om in plaats daarvan conventionele sigaretten te gebruiken - met mogelijk verwoestende gevolgen voor de volksgezondheid. Het zou een duidelijke waarschuwing moeten zijn voor landen aan de overkant van de Atlantische Oceaan, aangezien verschillende Europese regeringen, inclusief Finland en Estland hebben al verboden smaken te vapen — of verwoed aan het werk zijn om soortgelijke wetgeving door te drukken.

Nederland is zo'n voorbeeld, waar minister van Volksgezondheid Paul Blokhuis aangekondigd afgelopen zomer dat hij van plan was om alle niet-tabaksmaken in het land te verbieden. Een openbare raadpleging over de kwestie drew in een recordaantal reacties en leverde een bijna unanieme consensus op: een overweldigende 98% van de respondenten was tegen het verbod. Toch kunnen de maatregelen van Blokhuis al ingaan volgend jaar.

advertentie

De verhuizing is een paradox in de maak voor het anders liberale land, waarbij Nederland tegelijkertijd grote campagnes tegen het stoppen met roken aanjaagt, zoals: STOPtober tabaksgebruikers ertoe te brengen hun sigaretten voorgoed uit te maken. Door gearomatiseerde e-sigaretten te verbieden, riskeert Nederland

deze vooruitgang in gevaar brengen en rokers wegsturen van vapen – een praktijk die, volgens onderzoek in opdracht van Public Health England, ongeveer 95% minder schadelijk dan het roken van brandbare tabak.

Dat deze smaakverboden rokers dreigen terug te dringen tot brandbare tabaksproducten, zou een ramp kunnen betekenen voor de inspanningen van de EU om een tabaksvrije generatie tegen 2040. Ondanks aanzienlijke inspanningen van de kant van de volksgezondheidsautoriteiten, is er vooruitgang in de richting van dit doel minder dan veelbelovend: 23% van de totale bevolking nog steeds gebruiken conventionele sigaretten, en bijna een derde van de jonge Europeanen rookt. Europa heeft dus nu minder dan 20 jaar de tijd om bijna 90 miljoen rokers te helpen de gewoonte op te geven.

Het niet halen van deze doelstelling kan ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid. In heel Europa, meer dan 700,000 doden jaarlijks, en een kwart van alle kankers, wordt momenteel toegeschreven aan roken; het is niet verwonderlijk dat het blok erop gebrand is om “het grootste vermijdbare gezondheidsrisico” met alle mogelijke middelen te elimineren. Als zodanig is de Tabaksproductenrichtlijn is al een half decennium actief en maakt gebruik van een reeks hulpmiddelen om rokers te ontmoedigen, waaronder gezondheidswaarschuwingen, een volgsysteem en educatieve campagnes.

Al deze maatregelen hebben het aantal rokers echter niet voldoende doen dalen, en Europese topfunctionarissen hebben dat wel gedaan erkend dat er forse aanvullende maatregelen nodig zullen zijn om de droom van een rookvrije generatie te realiseren. Zoals studies hebben aangetoond en Health Canada nu heeft toegegeven, een verbod op de smaken die maken Als e-sigaretten een aantrekkelijke optie zijn voor rokers die hun gezondheidsrisico's willen verminderen, maar niet bereid of niet in staat zijn om helemaal met nicotine te stoppen, zouden veel consumenten waarschijnlijk ertoe worden aangezet meer sigaretten te kopen. Als dit de daling van het rookpercentage in heel Europa zou stoppen of zelfs omkeren, zouden de smaakverboden een dramatisch eigen doel voor de volksgezondheid kunnen blijken te zijn, waardoor de inspanningen van de EU om het roken terug te dringen jaren terug zouden gaan.

Sigaretten

Effen verpakkingen niet het wondermiddel waar beleidsmakers naar op zoek waren

gepubliceerd

on

nieuwe studies door onderzoekers van LUISS Business School en Deloitte in Rome analyseert de effectiviteit van gewone verpakkingen voor tabaksproducten in het VK en Frankrijk en komt tot een ontnuchterende conclusie.

EU Reporter wilde meer weten en ging met de onderzoekers om de tafel zitten.


EU Verslaggever: Bedankt dat u akkoord bent gegaan met dit interview. Dit is de tweede analyse van uw fractie over de effectiviteit van gewone verpakkingen. De eerste keer dat je naar Australië keek. Deze keer concentreerde u zich op het VK en Frankrijk, twee landen die drie jaar geleden gewone verpakkingen implementeerden om de sigarettenconsumptie te beteugelen. Kunt u samenvatten hoe u de analyse en de gebruikte methodologie voor het rapport hebt aangepakt?

advertentie

Professor Oriani: Bedankt dat ik hier mocht zijn. Onze analyse is gebaseerd op statistieken over sigarettenconsumptie die zich uitstrekken over meer dan drie jaar volledige implementatie van gewone verpakkingen in het VK en Frankrijk. Tot nu toe is de onze de enige studie waarvan we weten dat die gegevens uit zo'n lange periode heeft gebruikt.

We gebruikten drie methoden om te beoordelen of de introductie van gewone verpakkingen een significante impact had op de sigarettenconsumptie in beide landen.

Ten eerste hebben we een structurele breukanalyse uitgevoerd om te testen of de introductie van gewone verpakkingen heeft geleid tot een verandering in de trend van sigarettenconsumptie.

advertentie

Vervolgens hebben we een structurele modelschatting uitgevoerd om te bevestigen of gewone verpakkingen kunnen worden geassocieerd met een vermindering van de sigarettenconsumptie nadat er is gecontroleerd voor alternatieve beïnvloedende factoren, zoals de prijs.

Ten slotte schatten we een verschil-in-verschillen-regressievergelijking voor sigarettenconsumptie waarmee we de differentiële impact van gewone verpakkingen in Frankrijk en het VK konden beoordelen met betrekking tot vergelijkbare landen die geen gewone verpakking hebben geïntroduceerd.

EU Verslaggever: Wat waren de belangrijkste bevindingen van het onderzoek?

Professor Oriani: We ontdekten dat de introductie van gewone verpakkingen geen invloed heeft gehad op de trends in het sigarettenverbruik in het VK of Frankrijk.

De schatting van het structurele model toonde aan dat na correctie voor alternatieve beïnvloedende factoren, de gewone verpakking geen statistisch significant effect had op de sigarettenconsumptie in beide landen. Ten slotte laat de verschil-in-verschillen-regressie zien dat gewone verpakkingen geen effect hebben gehad in het VK, terwijl het in Frankrijk in verband wordt gebracht met een statistisch significante toename van de sigarettenconsumptie per hoofd van de bevolking van 5%, wat in strijd is met de beoogde doelstellingen van de regulatie.

EU Verslaggever: Dat is heel interessant. Dus het bewijs suggereert niet dat gewone verpakkingen de sigarettenconsumptie verminderen?

Professor Oriani: Alles bij elkaar genomen tonen de gegevens aan dat er geen bewijs is dat gewone verpakkingen de sigarettenconsumptie op elk niveau verminderen. Geen van de verschillende gebruikte modellen vertoonde een vermindering van het sigarettenverbruik vanwege de gewone verpakking in het VK en Frankrijk.

En inderdaad, ons onderzoek heeft enig bewijs gevonden voor een toename van de sigarettenconsumptie in Frankrijk, wat suggereert dat gewone verpakkingen een contraproductief effect kunnen hebben gehad op het roken.

We moeten ook rekening houden met rokers die zijn overgestapt op alternatieve producten, zoals e-sigaretten of verwarmde tabaksproducten. Onze analyse omvat ze niet. Het feit dat we ontdekten dat gewone verpakkingen geen effect hadden, zelfs zonder rekening te houden met de verschuiving naar alternatieve nicotineproducten, bevestigt onze resultaten dat gewone verpakkingen niet effectief zijn.

EU Verslaggever: Ik noemde uw eerste onderzoek eerder. Kun je de resultaten van het Australische onderzoek naar onbewerkte verpakkingen vergelijken met de resultaten van het Britse en Franse onderzoek? Welke conclusies kunnen we uit zo'n vergelijking trekken?

Professor Oriani: De resultaten in dit rapport komen overeen met die in onze eerdere studie over de impact van gewone verpakkingen op de sigarettenconsumptie in Australië. We gebruikten dezelfde methode en kwamen in een van onze modellen tot de conclusie dat gewone verpakkingen ook daar geassocieerd worden met een statistisch significante toename van het sigarettenverbruik.

Hieruit blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat gewone verpakkingen de sigarettenconsumptie verminderen. Er zijn ook aanwijzingen dat gewone verpakkingen kunnen leiden tot hogere rookniveaus, iets wat we moeten proberen te vermijden.

EU Verslaggever: Hoe raadt u als expert Europese beleidsmakers aan om het onderwerp gewone verpakkingen te benaderen?

Professor Oriani: Als de meest diepgaande en uitgebreide studie over gewone verpakkingen in het VK en Frankrijk tot nu toe, kan ons onderzoek Europese beleidsmakers helpen te informeren bij het overwegen welke soorten tabaksbestrijdingsmaatregelen moeten worden ingevoerd. Deze en onze eerdere studies bevestigen niet de hypothese dat gewone verpakkingen een effectieve beleidsmaatregel zijn om de sigarettenconsumptie te verminderen. Europese besluitvormers die gewone verpakkingen evalueren, moeten dit in overweging nemen om ervoor te zorgen dat ze een volledig beeld hebben van de mogelijk contraproductieve gevolgen en kosten van gewone verpakkingen.

De studie is toegankelijk CDL Super Session.

Verder lezen

Sigaretten

Werelddag zonder tabak 2021:

gepubliceerd

on

“Het gebruik van tabak is het grootste vermijdbare gezondheidsrisico. Het is de belangrijkste oorzaak van vermijdbare kanker, waarbij 27% van alle kankers wordt toegeschreven aan tabak. Met het Europese kankerbestrijdingsplan stellen we gedurfde en ambitieuze maatregelen op het gebied van preventie voor om het gebruik van tabak te verminderen. We hebben ons een heel duidelijk doel gesteld: het creëren van een rookvrije generatie in Europa, waar minder dan 5% van de mensen tabak gebruikt tegen 2040. Dit zou een aanzienlijke verandering zijn in vergelijking met de ongeveer 25% vandaag. En het verminderen van het tabaksgebruik is cruciaal om dit doel te bereiken. Zonder tabaksgebruik zouden negen van de tien gevallen van longkanker kunnen worden vermeden.

"Veel, zo niet de meerderheid, rokers hebben ooit in hun leven geprobeerd te stoppen. De laatste Eurobarometer[1] cijfers spreken voor zich: als we erin slagen om rokers die proberen te stoppen te ondersteunen om dit met succes te volgen, kunnen we de prevalentie van roken al halveren. Aan de andere kant gebruikten drie op de vier rokers die stopten of probeerden te stoppen geen hulp.

"De COVID-19-crisis heeft de kwetsbaarheid van rokers aan het licht gebracht, die een tot 50% hoger risico hebben op het ontwikkelen van een ernstige ziekte en overlijden door het virus, een feit dat miljoenen van hen ertoe heeft aangezet te willen stoppen met roken. Maar stoppen kan zo zijn. We kunnen meer doen om te helpen, en dat is precies waar de Werelddag voor tabak dit jaar over gaat: stoppen met roken.

advertentie

"We moeten de motivatie om te stoppen met roken vergroten. Stoppen met roken is altijd een win-winsituatie voor alle leeftijden. We moeten ons spel opvoeren en ervoor zorgen dat de EU-tabakswetgeving strenger wordt gehandhaafd, vooral wat betreft de verkoop aan minderjarigen. en campagnes om te stoppen met roken. Het moet ook gelijke tred houden met nieuwe ontwikkelingen, voldoende up-to-date zijn om de eindeloze stroom nieuwe tabaksproducten die op de markt komen aan te pakken. Dit is vooral belangrijk om jongere mensen te beschermen.

"Mijn boodschap is simpel: stoppen is je leven redden: elk moment is goed om te stoppen, ook al heb je altijd gerookt."

[1] Eurobarometer 506. De houding van Europeanen ten opzichte van tabak en elektronische sigaretten. 2021

advertentie

Verder lezen

Sigaretten

Waarom zouden er in de EU geen geharmoniseerde accijnzen op nicotinevrije e-sigaretten moeten komen?

gepubliceerd

on

Sinds 2016 werkt de Europese Commissie aan een herziening van de Tabaksaccijnzenrichtlijn, de 'TED', het wettelijke kader dat ervoor zorgt dat accijnzen overal op de interne markt op dezelfde manier en op dezelfde producten worden toegepast. schrijft Donato Raponi, ere-hoogleraar Europees belastingrecht, voormalig hoofd accijnzen, adviseur fiscaal recht.

De lidstaten hebben onlangs via de Raad van de EU gevraagd om een ​​reeks nieuwe producten in de TED op te nemen. Het bevat e-sigaretten die geen tabak bevatten, maar wel nicotine. Er zijn echter ook e-sigaretten zonder nicotine en hun lot is onduidelijk.

Maar waarom zou een richtlijn die er tot nu toe alleen voor was tabak worden uitgebreid met producten die noch tabak noch nicotine? Is dit niet een stap te ver?

advertentie

De grondwet van de EU, die is verankerd in de Verdragen van de Europese Unie, is heel duidelijk dat alvorens een voorstel te doen elke wetgevingsinitiatief moeten enkele belangrijke vragen worden beantwoord.

De EU-regels1 leg heel duidelijk uit dat producten alleen in de TED moeten worden opgenomen om de goede werking van de interne markt te waarborgen en concurrentieverstoringen te voorkomen.

Het is allerminst duidelijk dat een geharmoniseerde accijnsbehandeling van nicotinevrije producten, zoals nicotinevrije e-liquids, in heel Europa zal helpen om dergelijke verstoringen te verminderen.

advertentie

Er is zeer beperkt bewijs over de mate waarin consumenten e-liquids zonder nicotine beschouwen als een levensvatbare vervanging voor e-liquids met nicotine erin. De Europese Commissie heeft onlangs gepubliceerd Eurobarometer onderzoek naar de houding van Europeanen ten opzichte van tabak en elektronische sigaretten heeft niets te zeggen over deze kwestie. En het bewijs van de beschikbare marktonderzoeksexperts is op zijn best beperkt.

Het is bijgevolg vrijwel onmogelijk om te weten hoeveel consumenten - als ze überhaupt al bestaan ​​- zouden overschakelen op e-liquids zonder nicotine als alleen nicotinehoudende e-liquids zouden worden onderworpen aan een accijns op EU-niveau.

Wat we wel weten, is dat bijna iedereen die tabaksproducten gebruikt die al onder de TED vallen, nicotinevrije e-sigaretten niet als levensvatbare vervangers ervan beschouwt. En daarom zoeken de meeste sigarettenrokers die overstappen op alternatieve producten naar andere producten bevattende nicotine.

Er kunnen parallellen zijn tussen dit en de accijnsbehandeling van alcoholvrij bier, dat niet onder de EU-alcoholrichtlijn valt. Hoewel het is ontworpen als alternatief product, betekent dit niet dat alcoholvrij bier als een sterk bier wordt gezien substituut door de meeste mensen die alcoholisch bier drinken. De lidstaten hebben geen geharmoniseerde accijnzen toegepast op alcoholvrij bier en tot dusver is de effectieve werking van de interne markt niet geschaad.

Zelfs als het ontbreken van een geharmoniseerde accijns op nicotinevrije e-sigaretten de concurrentie zou verstoren, moet dit materieel genoeg zijn om een ​​interventie op EU-niveau te rechtvaardigen. Jurisprudentie van het HvJ-EU bevestigt hoe concurrentieverstoringen 'merkbaar' moeten zijn om wijzigingen in de EU-wetgeving te rechtvaardigen.

Simpel gezegd, als er maar een beperkte impact is, is er geen reden voor EU-interventie.

De markt voor e-sigaretten zonder nicotine is momenteel erg klein. Uit gegevens van Euromonitor blijkt dat nicotinevrije e-liquids voor open systemen in 0.15 slechts 2019% van de totale verkoop van tabaks- en nicotineproducten in de EU vertegenwoordigden. 10% van hen gebruikt dagelijks e-sigaretten zonder nicotine.

Zonder duidelijk bewijs van enige materiële concurrentie tussen nicotinevrije e-sigaretten en de producten die al onder de TED vallen, in combinatie met de geringe verkoop van nicotinevrije producten, is de test of er sprake is van een 'merkbare' concurrentievervalsing niet - in ieder geval op dit moment - kennelijk ontmoet.

Zelfs als er geen reden is voor nieuwe wetgevende maatregelen op EU-niveau voor nicotinevrije e-sigaretten, weerhoudt dit de individuele lidstaten er niet van om nationale accijnzen op dergelijke producten te heffen. Dit is tot dusver in de lidstaten al de praktijk geweest.

Duitsland heeft bijvoorbeeld geen EU-richtlijn nodig om zijn binnenlandse accijns op koffie te heffen, terwijl Frankrijk, Hongarije, Ierland en Portugal een belasting heffen op suikerhoudende dranken zonder dat er een EU-accijnsrichtlijn voor frisdrank van kracht is.

Het geval van niet-nicotine e-liquids is niet anders.

Niets belet een lidstaat om niet-nicotine e-liquids in zijn eigen tempo te belasten zonder de onnodige tussenkomst van de EU.

1 Artikel 113 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending