Verbind je met ons

Economie

De Europese Commissie legt een boete van € 60.5 miljoen op aan Teva en Cephalon

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft de farmaceutische bedrijven Teva (€ 30 miljoen) en Cephalon (€ 30.5 miljoen) in totaal € 60.5 miljoen beboet voor een 'pay for delay'-overeenkomst die zij gedurende meer dan zes jaar heeft gehandhaafd. 

Executive Vice-President Margrethe Vestager, belast met het mededingingsbeleid, zei: “Het is illegaal als farmaceutische bedrijven ermee instemmen om de concurrentie af te kopen en goedkopere medicijnen uit de markt te houden. De pay-for-delay-overeenkomst van Teva en Cephalon heeft schade toegebracht aan patiënten en nationale gezondheidsstelsels, waardoor ze minder betaalbare medicijnen hebben. "

De Europese Commissie beschuldigt Cephalon ervan Teva ertoe te brengen de markt niet te betreden, in ruil voor een pakket commerciële nevenovereenkomsten die gunstig waren voor Teva en enkele contante betalingen. 

Cephalons medicijn voor slaapstoornissen, modafinil, was het best verkochte product onder de merknaam “Provigil” en was jarenlang goed voor meer dan 40% van de wereldwijde omzet van Cephalon. De belangrijkste patenten ter bescherming van modafinil waren in 2005 in Europa verlopen.

De intrede van generieke geneesmiddelen op de markt brengt gewoonlijk dramatische prijsdalingen tot wel 90% met zich mee. Toen Teva in 2005 voor een korte periode de Britse markt betrad, was de prijs de helft van de Provigil van Cephalon. 

Uit het onderzoek van de Commissie bleek dat een "pay-for-delay" -overeenkomst Teva jarenlang als concurrent uitschakelde, waardoor Cephalon hoge prijzen kon blijven aanrekenen, ook al was het octrooi verlopen.

Het besluit van vandaag is het vierde besluit over uitstel van betaling dat de Commissie heeft genomen. Het is significant vanwege de vorm die de betalingen aannemen. In eerdere gevallen werd generieke invoer vertraagd door eenvoudige contante betalingen. In dit geval was het mechanisme veel geavanceerder en vertrouwde het op een combinatie van contante betalingen en een pakket schijnbaar standaard commerciële deals. Dit is een duidelijk signaal dat de Commissie verder zal kijken dan de vorm die een betaling aanneemt.

EU

Von der Leyen prijst de genezingsboodschap van Joe Biden

gepubliceerd

on

Vanmorgen (20 januari) hield de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, een toespraak tijdens het plenaire debat van het Europees Parlement over de inhuldiging van de nieuwe president van de Verenigde Staten en de huidige politieke situatie.

In haar opmerkingen prees ze Joe Biden's eed als een "boodschap van genezing voor een diep verdeelde natie", maar ook als een "boodschap van hoop voor een wereld die wacht op de VS om terug te zijn in de cirkel van gelijkgestemde staten. ”.

President Von der Leyen maakte duidelijk dat leiderschap tussen de EU en de VS nodig is om de vele mondiale uitdagingen aan te pakken die hernieuwde en verbeterde mondiale samenwerking vereisen. De president zei: 'En ik ben verheugd dat op de eerste dag - zoals ze hebben aangekondigd - van de nieuwe Amerikaanse regering, de Verenigde Staten weer zullen toetreden tot de Overeenkomst van Parijs. Dit wordt een heel sterk uitgangspunt voor onze hernieuwde samenwerking. ”

De EU ziet ernaar uit dat de Verenigde Staten zich aansluiten bij de gezamenlijke inspanning om de pandemie te bestrijden en vaccins veilig te stellen voor lage- en middeninkomenslanden.

Strijd tegen haat en desinformatie

Herinnerend aan de schokkende beelden van de bestorming van Capitol Hill, waarschuwde president Von der Leyen dat sommige mensen in Europa soortgelijke gevoelens koesteren en riep hij op tot actie om te voorkomen dat berichten van haat en desinformatie zich verspreiden: 'We moeten deze beelden uit de VS halen ontnuchterende waarschuwing. Ondanks ons diepgewortelde vertrouwen in onze Europese democratie, zijn we niet immuun voor soortgelijke gebeurtenissen. Ook in Europa zijn er mensen die zich achtergesteld voelen, die erg boos zijn. We moeten proberen de zorgen en problemen van al onze burgers aan te pakken, zoals de - volkomen terechte - angst om economisch achtergelaten te worden tijdens de pandemie. We moeten democratische grenzen opleggen aan de onbelemmerde en ongecontroleerde politieke macht van de internetreuzen. "

Digitale samenwerking

De president sprak ook over samenwerking op het gebied van technologie. Ze verwees met name naar de onlangs gepresenteerde Digital Services Act en de Digital Market Act, die ervoor zullen zorgen dat de macht van grote platforms over het publieke debat wordt onderworpen aan duidelijke principes, transparantie en verantwoordingsplicht; dat de grondrechten van gebruikers worden beschermd; en zorgen voor een gelijk speelveld voor innovatieve digitale bedrijven. Ursula von der Leyen sprak vanmorgen in de vergaderzaal in Brussel een aanbod uit aan de nieuwe Amerikaanse regering om een ​​gemeenschappelijke mondiale aanpak te definiëren: `` Samen zouden we een regelboek voor de digitale economie kunnen opstellen dat wereldwijd geldig is: van gegevensbescherming en privacy tot veiligheid van kritieke infrastructuur. Een geheel van regels gebaseerd op onze waarden: mensenrechten en pluralisme, inclusie en bescherming van privacy. "

Verder lezen

EU

Burgers van het VK en de EU-27 in het VK blijven deel uitmaken van de communicatieprogramma's van het Europees Parlement 

gepubliceerd

on

Het Europees Parlement bevestigt opnieuw zijn wil om in contact te blijven met jonge generaties Britse burgers en EU27-burgers die in het VK wonen. Na zijn besluit in februari 2019 om de aanwezigheid van het Europees Parlement in het VK te behouden, met name via zijn kantoor in Londen, heeft het Bureau van het Parlement (voorzitter Sassoli en ondervoorzitters) gisteravond besloten zijn communicatieprogramma's aan te passen om ervoor te zorgen dat de Britse burgers met name de jongere generatie en de miljoenen EU27-burgers die in het land wonen, kunnen nog steeds deelnemen.

Opiniegroepen, jeugdgroepen en organisaties zullen kunnen deelnemen aan debatten en evenementen die door het Europees Parlement worden aangeboden, zoals het European Youth Event, dat om de twee jaar duizenden jonge Europeanen samenbrengt in Straatsburg en online (8,000 jongeren namen deel aan de 2018 evenement). Britse scholen zullen ook kunnen deelnemen Euroscola, een meeslepende ervaring die plaatsvindt in de Kamer van het Europees Parlement in Straatsburg, waardoor middelbare scholieren kennis kunnen maken met de Europese integratie door deze uit eerste hand te ervaren. Britse scholen kunnen ook deelnemen aan het Ambassador Schools-programma van het Europees Parlement.

Meer informatie 

Verder lezen

coronavirus

COVID-19-vaccins: de EU moet met eenheid en solidariteit reageren 

gepubliceerd

on

De leden van het Europees Parlement spraken hun brede steun uit voor de gemeenschappelijke aanpak van de EU om de pandemie te bestrijden en riepen op tot volledige transparantie met betrekking tot contracten en inzet van COVID-19-vaccins.

Tijdens het plenaire debat op dinsdag (19 januari) wisselden de leden van gedachten met Ana Paula Zacarias, de Portugese staatssecretaris van Europese Zaken, en Stella Kyriakides, EU-commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid.

Een grote meerderheid van de leden van het Europees Parlement toonde hun steun voor de eensgezinde EU-aanpak, die ervoor zorgde dat vaccins snel worden ontwikkeld en dat alle Europese burgers toegang krijgen tot vaccins. Tegelijkertijd betreurden ze het "gezondheidsnationalisme", met inbegrip van vermeende parallelle contracten die door de lidstaten waren ondertekend of pogingen om elkaar te verslaan. Om het Europese succesverhaal hoog te houden, moet de EU met eenheid en solidariteit reageren, waarbij alle regeringsniveaus samenwerken, aldus leden van het Europees Parlement.

De leden riepen op om de voorwaarden van contracten tussen de EU en farmaceutische bedrijven waarbij overheidsgeld is betrokken, volledig transparant te maken. Recente inspanningen van de Commissie om leden van het EP in staat te stellen één onvolledig contract te raadplegen, werden onvoldoende geacht. Europarlementariërs herhaalden dat alleen volledige transparantie kan bijdragen aan het bestrijden van desinformatie en het opbouwen van vertrouwen in de vaccinatiecampagnes in heel Europa.

De sprekers erkenden ook de wereldwijde dimensie van de COVID-19-pandemie, die wereldwijde oplossingen vereist. De EU heeft de verantwoordelijkheid om haar sterke positie te gebruiken om haar meest kwetsbare buren en partners te ondersteunen. De pandemie kan pas worden overwonnen als alle mensen gelijke toegang hebben tot vaccins, niet alleen in rijke landen, voegde EP-leden eraan toe.

Het debat raakte ook andere kwesties aan, zoals de behoefte aan vergelijkbare nationale gegevens en wederzijdse erkenning van vaccinaties, de noodzaak om vertragingen te voorkomen en de vaccinatiesnelheid te verhogen, en de onconstructieve aard van het beschuldigen van de EU of de farmaceutische industrie mislukkingen.

Bekijk de video-opname van het debat Hier kan je daar alles over lezen.. Klik op onderstaande namen voor individuele uitspraken.

Ana Paula Zacarias, Portugees voorzitterschap

Stella Kyriakides, EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid

Esther de Lange, EPP, NL

Iratxe García Pérez, S&D, ES

Dacian Cioloş, Renew Europe, RO

Joëlle Mélin, ID, FR

Philippe Lamberts, Groenen / EFA, BE

Joanna Kopcińska, ECR, PL

Marc Botenga, Links, BE

Verband

De Commissie publiceerde op 19 januari een aanvullende mededeling over de COVID-19-strategie van de EU. De EU-leiders zullen de pandemische stand van zaken bespreken tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad op 21 januari.

Achtergrond

Op 22 september 2020 hield het Parlement een openbare hoorzitting over "Hoe de toegang tot COVID-19-vaccins veilig te stellen voor EU-burgers: klinische proeven, productie- en distributie-uitdagingen". Tijdens de plenaire vergadering van december 2020 zei het Parlement steun voor de snelle goedkeuring van veilige vaccins en op 12 januari 2021, EP-leden beschuldigde een gebrek aan transparantie voor het aanwakkeren van onzekerheid en desinformatie over COVID-19-vaccinatie in Europa.

Meer informatie 

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending